hírek

Itt az ideje elkaszálni!

Az Andreas STIHL Kft. évek óta harcol a parlagfű térnyerése ellen - így kívánják felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a gyomnövény irtása nem csak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is. Az ingatlan-, valamint földtulajdonosok kötelesek a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Az ingatlan tulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről, azonban megszűnt a parlagfű kiirtására vonatkozó nyár eleji határidő, emiatt most bármikor ellenőrizhet és bírságolhat a hatóság. Az allergiát okozó, veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

 

Így kerüld el a bírságot!

A talaj felső rétegének alacsony nedvességtartalma miatt eddig csak szórványosan csírázott a parlagfű. Az április végi esők hatására azonban a bolygatott területeken zavartalanul, tömegesen kezdődhet meg a csírázás és a kelés.

Kertben, ágyásokban a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, melyet kézi erővel és gépi segítséggel is lehet végezni. A STIHL termékkínálatában megtalálható eszközök ergonomikus kialakításuknak, teljesítményüknek és magas minőségüknek köszönhetően pillanatok alatt elvégzik a gyomnövény kiirtását.

A professzionális benzinmotoros vagy lítium-ion akkumulátorral rendelkező aljnövényzet-tisztítók hosszú élettartamú, strapabíró erős gépek, amelyek nagyobb területek gondozására, gyomok eltávolítására, sarjak kivágására alkalmasak. Fontos azonban tudni, hogy a magasan végzett fűnyírás, kaszálás – amennyiben a parlagfű-csíranövények szintje felett történik – csak a parlagfű-növényeket hozza kedvező pozícióba, ezért nagyon ügyeljünk a helyes beállításra.

A nem művelt területeken, útszéleken, mezőgazdaságilag művelt területeken célszerű a kémiai gyomirtást előtérbe helyezni a bolygatással járó talajműveléses gyomirtás helyett, ami csak újabb gyommagkelést generál.

 

Most kell cselekedni!

Sajnos a köztudatban a június végi időpont szerepel a parlagfű irtását illetően, pedig az igazi védekezési időpont április-május, amikor még gazdaságosan, hatékonyan tudjuk irtani. A parlagfű biológiájából adódóan a tömeges csírázás időszaka (a csapadékos, hűvösebb nyári időjárást kivéve) június elején véget ér, és amennyiben addig kitartóan védekezünk a kelés, illetve a fejletlen, 2-4 leveles növények ellen, jó eséllyel parlagfűmentesen tudjuk tartani a területünket, és a későbbi kelések irtása ez esetben már nem fog komoly problémát okozni.

A parlagfű irtását belterületeken a jegyzők, külterületeken a kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettséget elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a hivatalból elrendelt közérdekű védekezés, vagyis a kényszerkaszálás költségeivel is.

Amennyiben kérdése van az irtással kapcsolatban, keresse a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereit. A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak.

 

További információkért látogasson el a stihl.hu oldalra.

 

2020.05.19