Így termesszük az intenzív illatú koriandert

Megosztó fűszernövény az egynyári koriander, melyet egyszerűen termeszthetünk cserépben és szabadföldön is.

A Földközi-tenger vidékéről származó kerti koriander vagy másik nevein beléndfű, cigánypetrezselyem (Coriandrum sativum) friss illata és íze miatt igen megosztó fűszernövény. Ez nem véletlen, hiszen sokakat a poloskára emlékeztet illata, amit latin neve is igazol. Tudományos neve ugyanis a görög poloska (korisz) szóból ered. A koriander a petrezselyemhez hasonló megjelenésű, egyéves, lágyszárú fűszernövény, kedvező körülmények között akár másfél méter magasra is megnőhet. Elágazó szára felálló, fejlődése kezdeti szakaszában kerekded leveli alkotnak tőlevélrózsát. Kifejlett szárlevelei szárnyasan összetettek, szórtan helyezkednek el. Gyökérzete vékony, orsógyökérzet, mely bizonyos konyhakultúrákban igen fontos fűszer alapanyag. Fehér vagy világos lila színű, összetett ernyővirágzatát nyár közepén hozza. Két résztermésből álló, barnássárga színű, bordázott, ikerkaszat termései szintén ismertek fűszerként, megjelenésük a mustármaghoz hasonló. Miután elvirágzott, már nem hoz friss leveleket, energiáját a terméseibe fekteti. Éppen ezért, hogyha nem termése miatt, hanem leveleiért termesztjük, a virágszárakat még a kezdeti növekedési szakaszban csípjük ki a növény tövénél.

A koriander termesztése cserépben
Cserépben vagy virágládában termesztve akár már márciusban nekiláthatunk a koriander vetésének, de ilyenkor még nem a szabadban. Kora tavasszal a ház egyik világos, de hűvösebb ablakpárkányát válasszuk neki. Mivel a koriander hosszú gyökeret fejleszt, válasszunk mély, legalább 20-25 cm magasságú cserepet a vetéshez. Porhanyós, tápanyagokban gazdag, komposzttal elkevert laza, jó vízelvezető képességű talajba vessük. A csírázó növényeket óvatosan, kézi permetezővel öntözzük naponta, lehetőleg esővízzel vagy egy napig állni hagyott csapvízzel. A gyorsabb csírázás érdekében a vetés utáni egy-két hétben érdemes átlátszó műanyag- vagy üveglappal takarni a cserepeket. A kikelt koriandereket a petrezselyemhez hasonlóan egyeljük, mert a túl sűrűn vetett növények nem tudnak megfelelően növekedni. A kertbe, a teraszra vagy az ablakpárkányba akkor tegyük a koriandert, amikor az éjszakai fagyok már nem fenyegetnek. A szabadban is válasszunk meleg, napfényes és szélvédett helyet számára, öntözzük rendszeresen.

A koriander termesztése szabadföldön
Dúsabb levélzetet hoz és nagyobb termetűre nő szabadföldön termesztve a koriander. Nem érdemes cserépből palántaként kiültetni, inkább várjuk ki türelemmel a szabadföldbe vetés megfelelő időpontját, hogy egészséges növényeink fejlődhessenek. A vetés ideális ideje április második felében van, amikor már nem várhatóak éjszakai fagyok. Hidegebb időjárás esetén várjunk a vetéssel május elejéig. A magokat a kert világos, napfényben gazdag, meleg és lehetőleg szélvédett részére vessük tápanyagban dús, laza, porhanyós talajba. Öntözéséről folyamatosan gondoskodjunk, a növény körül felbukkanó gyomokat rendszeresen húzzuk ki.

A koriander sokszínű felhasználása
Frissen elsősorban leveleit és hajtásait, míg szárítva gyökerét és terméseit használhatjuk. A koriander levelét a főzés vagy sütés végén, frissen, apróra vágva adjuk az ételhez, így tartja meg ugyanis jellegzetes aromáját. A levelek íze friss, enyhén pikáns, egyszerre fanyar és édes. Jól illik a halakhoz, a tenger gyümölcseihez, csípős fogásokhoz, ázsiai levesekhez és egytálételekhez, valamint salátához. Az egészben és őrölve is felhasználható, karakteres, diós, citrusos ízű koriandermag húsok, levesek, és ázsiai fogások fontos fűszere. A frissen őrölt koriandermag az ismert garam masala fűszerkeverék egyik fő összetevője. A friss koriander felhasználásával készíthetünk többek között fűszersót, fűszeres olajat és pesztót is. Bár teaként nem igazán ismert, a leveleiből készített forrázat fogyasztása gyulladáscsökkentő, valamint koleszterinszint stabilizáló hatása miatt ajánlott. Termése, a Coriandri fructus, magas illóolaj tartalmú, nagy mennyiségben tartalmaz linaloolt, emésztést segítő, szélható hatású.

 

Írta: Beh Mariann, a STIHL szakértője

2020.03.23