Izgalmas bazsalikomfajták és termesztésük

A különböző bazsalikomfajták különleges helyet foglalnak el a fűszerkertben, hiszen megjelenésük, illatuk, és persze ízük is utánozhatatlan! A klasszikus bazsalikom mellett érdemes olyan különleges fajtákat is termeszteni, mint a lila- vagy a citrom illatú bazsalikom.

A bazsalikomfajták termesztése
A különböző bazsalikomfajták termesztése hasonló, hiszen mind meleg- és napfénykedvelő, egyéves, fásodó szárú növények. Szabadföldbe vetve és cserépben is termeszthetjük a bazsalikomot, egy a fontos, hogy jó vízáteresztő képességű és tápanyagban dús, laza talajba ültessük. A lakásban vagy a télikertben már március végén, április elején megkezdhetjük a magvetést, a szabadföldi vetéssel azonban várjunk május elejéig, a bazsalikomfajták ugyanis rosszul viselik az átmeneti lehűléseket. Válasszuk a bazsalikom számára a kert, a terasz vagy az ablakpárkány szélvédett, meleg és napfényes részeit, öntözzük rendszeresen. Hogy egészen az őszi fagyokig hozza dús levélzetét, a megjelenő virágszárakat mindig csípjük le, a körülötte felbukkanó gyomokat folyamatosan távolítsuk el.

 

Kerti bazsalikom
A klasszikusnak mondható kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) jellegzetes, fűszeres illatú és aromájú, minden föld feletti része ehető. Leveleit frissen és szárítva is felhasználhatjuk, virágaival feldíszíthetjük a sós és az édes fogásokat egyaránt. Ízesíthetünk vele húsokat, halakat, paradicsomos ételeket, tésztákat, pizzát, ázsiai egytálételeket. Mivel a bazsalikom levele érzékeny a hőre, frissen csak a főzés vagy a sütés végén adjuk az ételhez. A kerti bazsalikomból lesz a legfinomabb pesztó, de fűszervaj vagy fűszerolaj is készülhet belőle. Teája antibakteriális, köhögéscsillapító és enyhíti a torokfájást, valamint szorongásoldó, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. A leveleket közvetlen napfénytől védett, szellős, száraz helyen szárítsuk, amikor már könnyen törnek, tegyük jól zárható üvegekbe, sötét helyre.

 

Görög bazsalikom
Pikáns aromájú bazsalikomfajta az apró, fényeszöld levelű görög ’Bush’ bazsalikom (Ocimum basilicum var. minimum). Remekül illik a tipikus olasz ételekhez, tésztafélékhez, paradicsomos fogásokhoz, halakhoz vagy salátákhoz. Frissen és szárítva is alkalmazhatjuk, készíthetünk belőle pesztót, fűszeres olajat vagy akár fűszervajat is. A görög bazsalikom apró termetű fűszernövény, ezért kis helyeken vagy cserepekben is jól termeszthető.

 

Lila bazsalikom
Feltűnő, sötét lila színű leveleivel díszít a lila levelű bazsalikom (Ocimum basilicum var. purpurascens). Leveleinek íze hasonló a kerti bazsalikom ízéhez, de kevésbé intenzív. Virágai illatosak, sötét rózsaszín színűek. Ízesíthetünk vele húsokat, salátákat, de akár desszerteket is. Szörpöt és fűszerecetet is készíthetünk belőle, mely szép rózsaszínes, lilás színű lesz.

 

Citrom illatú bazsalikom
A citrom illatú bazsalikom (Ocimum basilicum var. citriodorum) a legcitromosabb illatú és ízű bazsalikomfajta, igazi kuriózum. Közepes termetű fűszernövény, levelei hosszúkásak, fényesek, világoszöld színűek és intenzív illatúak, apró virágai fehérek, halványsárgák. A citrom illatú bazsalikommal halakat, tenger gyümölcseiből készített fogásokat, citrusos mártásokat és szószokat, valamint desszerteket is ízesíthetünk.

 

Fahéj illatú bazsalikom
A fahéj illatú bazsalikom (Ocimum basilicum ’Cinnamon’) illata intenzív, fahéjas, fűszeres, íze emlékeztet a forralt borra. Megjelenése hasonlít a kerti bazsalikomhoz, de levelei zöldeslila, míg szára lila színű, a benne található színanyagoknak köszönhetően. Virágai aprók, rózsaszínek, illatosak. Ízesíthetünk vele különböző ázsiai fogásokat, salátákat, desszerteket, de készíthetünk belőle akár szörpöt is, amely rózsaszín színű, szegfűszeges, fahéjas aromájú lesz. A fahéj illatú bazsalikomot, a többi bazsalikomhoz hasonlóan a főzés vagy sütés végén adjuk a fogásokhoz. Érdemes szárítani is belőle, mert teája is izgalmas ízű, bevethető köhögés és torokfájás kezelésére.

 

Írta: Beh Mariann, a STIHL szakértője

2020.03.23