Konyhakert a gyerekekkel

A természet körforgása, ahogy egy apró magból virágos növény fejlődik néhány hónap alatt, nagyon érdekes a gyerekek számára. A friss és saját zöldségnél pedig nincs is finomabb, nem beszélve a gyerekek sikerélményéről, mellyel még az önbizalmukat is erősíthetjük.

A konyhakert megfelelő kialakítása
Válasszuk a konyhakertnek a kert szélvédett, napfényes részét, ha szükséges, a területen végezzünk tavasszal talajcserét a talaj felső 20-30 cm magas rétegében. Ássuk fel az ágyásokat, forgassunk a talajba komposztot és marhatrágyát. A talajfelszínt egyengessük el egy gereblye segítségével, hogy a talaj laza és porhanyós legyen, végül öntözzük be alaposan a területet. Az ágyásokat úgy alakítsuk ki, hogy a gyerekek is könnyen meg tudják közelíteni, egyszerűen körbejárható legyen. Ez egyrészt az öntözés miatt lesz fontos, másrészt a felbukkanó gyomnövényeket is könnyebb lesz így kihúzni. Nem beszélve a betakarításról, amit a legjobban élveznek majd a lurkók.

 

Tervezzük meg a kiskertet!
Előre határozzuk meg milyen növényeket fogunk termeszteni, melyiket fogjuk magról vetni, melyiket palántázzuk majd. A kisebb gyerekeket nagyobb méretű magok vetésével bízzunk meg a sikerélmény érdekében. Találunk megfelelő méretű magokat a zöldségfélék és az ehető virágok között is. A bab, a borsó, a cékla, a sütőtök vagy éppen a sarkantyúka és a körömvirág magok tökéletesek az első közös ültetéseknél. Ügyeljünk az adott növénykultúra vetés mélységére, a sor- és tőtávolságokra, valamint a vetés idejét is tartsuk be. Az elvetett magok nevét és a vetés időpontját írjuk fa vagy műanyag névtáblákra, és ne feledkezzünk meg ráírni a gyerekek nevét sem, a jelző táblákat pedig szúrjuk a vetőmagok mellé a talajba.

 

Milyen növényeket ültessünk?
A konyhakertbe egyéves növények kerüljenek, zöldségfélék, fűszernövények és ehető virágok. Az olyan nehezebben csírázó növények magjaiból, mint a sárgarépa, cékla, kapor vagy a petrezselyem 4-5 magot vessünk el egy helyre, a könnyebben csírázó magokból, mint a borsó, a bab, a rukkola, a fejes saláta vagy a cukkini 2-3 magot tegyünk a talajba. Már március elején vethető a borsó, cékla, petrezselyem, retek, saláta, és a spenót, dugható a fokhagyma és a vöröshagyma. Áprilisban álljunk neki a leveles kel, bab, sarkantyúka vetésének. Várjunk május elejéig a bazsalikom, a cukkini és az uborka vetésével.

 

Még egy tavaszi tipp:
Tavasszal metsszük le az évelő fűszernövényekről az elszáradt, elfagyott részeket, a gyerekek ezalatt vödrökbe gyűjtsék össze az őszi lombot, a növényeket takaró réteget, a kisebb ágakat. A gyógynövények, fűszernövények tövébe a gyerekek kis lapáttal szórjanak komposztot, majd egy kis gereblyével rendezzék el a növények töve körül.

 

Írta: Beh Mariann, a STIHL szakértője

2020.03.23