Mi a különbség a gumós édeskömény és a közönséges édeskömény között?

Sokan nem tudják, hogy bár a gumós édeskömény és a keserű édeskömény közeli rokonok, de két különböző növényről van szó. Míg a gumós édeskömény föld feletti megvastagodott gumóját használjuk fel, addig a közönséges édesköményt elsősorban termése miatt termesztjük.

A gumós édeskömény
A gumós édeskömény vagy olasz édeskömény (Foeniculum vulgare convar. azoricum) gyökere vastag, mélyre hatoló, levelei élénkzöld színűek, finoman szeldeltek. Föld feletti húsos gumója miatt termesztjük, mely nyersen, megsütve vagy főzve is felhasználható. Remek saláta vagy savanyúság készíthető belőle, de levesnek vagy sült köretnek is ízletes. Különleges ízét magas illóolajtartalmának köszönheti. Fogyasztása hasonlóan pozitív élettani hatással jár, mint a közönséges édeskömény esetében, segíti az emésztést, csökkenti a puffadást. A gumós édesköményt szabadföldbe júliusban vetjük 2 cm mélyen, tápanyagban dús, laza, porhanyós talajba. A kert meleg, napfényben gazdag részét válasszuk számára. A növény először dús szárakat fejleszt, a gumók ősz közepére nyerik el megfelelő méretüket.

 

A közönséges édeskömény
Az évelő közönséges édeskömény (Foeniculum vulgare var. vulgare) akár 2 méter magasra is megnőhet, gumót nem növeszt. A kapor leveléhez hasonlít levele, sárga színű ernyő virágzatát egész nyáron át hozza. Ikerkaszat terméseit ősz elején gyűjthetjük be. Szabadföldi vetésének jóval korábban nekikezdhetünk, mint a gumós édeskömény esetében. A magokat április közepétől vethetjük tápanyagban dús talajba, a kert napos, és lehetőleg szélvédett részében.
Ősszel, a fagyok előtt erőteljesen vágjuk vissza a szárat, hidegebb teleken takarjuk száraz
lombbal, apró gallyakkal a növény tövét.


A közönséges édeskömény termése, a Foeniculi amari fructus régóta használt gyógyhatásai miatt. Elsősorban az emésztésre gyakorolt pozitív hatásairól ismert, de a szorongással járó, ideges szívdobogás tüneteit is enyhíti, sőt, hurutos köhögés csillapítására is használható. Teája csecsemőkori hasfájás enyhítésére, és tejszaporításra is alkalmas. Leveleit frissen használhatjuk saláták, halak, levesek, köretek ízesítésére. Termését keverhetjük péksütemények tésztájához, használhatjuk húsok, kolbászok ízesítésére.

 

Írta: Beh Mariann, a STIHL szakértője

2020.03.23