Telepítsünk ékszermeggyet a kertbe!

Sötét vörös színben pompázik az ékszermeggy termése, melyet magas antocián tartalmának köszönhet. Nagy mennyiségben találhatóak benne vitaminok, ásványi anyagok, remek antioxidáns forrás.

A Kanadában nemesített ékszermeggy (Prunus ’Carmin Jewel’) nagyjából 2-2,5 m magasra nő, télálló, lombhullató fa vagy cserje. Virágai illatosak, fehér vagy halványrózsaszín színűek. Az ékszermeggy kora tavasszal, lombfakadás előtt virágzik, önbeporzó, így akár szoliterként is ültethető. Termései eleinte vörös színűek, éretten sötétvörösek, már-már feketék, ízük savanykás, enyhén édes. Ültessük az ékszermeggyet középkötött, tápanyagokban gazdag talajba, a kert szélvédett részébe, az ültetés évében öntözzük sűrűn. Telepítés előtt a meggycsemetét tegyük 24 órára vízbe, ezzel pótolva a megfelelő vízmennyiséget. Első évben ősz végén kupacoljuk fel 15 cm magasan, védve így a tél során az erősebb fagyoktól és a kiszáradástól.


Miért fogyasszuk?
Az ékszermeggy termése rendkívül magas vitamin tartalmú (A-, B- és C-vitamin), valamint olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kalcium, a kálim, a magnézium vagy a vas. Ezeken kívül nagy mennyiségben tartalmaz antociánt, szerves savakat, fenol savakat, melatonint. Fogyasztása segíti az emésztést, hozzájárul a hasznos tápanyagok, vitaminok jobb felszívódásához, vérszegénység esetén is ajánlott. Serkenti a belek mozgását, a vese működését, vízhajtó tulajdonságú.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.04.28