7+1 állatbarát szobanövény

A lakásban tartott állatokra néhány szobanövény veszélyt jelenthet, van azonban számos olyan dísznövény, melyet nyugodtan választhatunk otthonunkba kedvenceink mellé.

1. Szobapáfrány
Nyugodtan tarthatunk háziállat mellett szobapáfrányt (Nephrolepis exaltata) a lakásban, mely a világos és a félárnyékos szobában is jól érzi magát. A szobapáfrány párakedvelő dísznövény, így érdemes például a fürdőszobában tartani. Ha alacsony páratartalmú helyiségbe tennénk, tavasztól őszig kézi permetezővel 1-2 naponta öntözzük a leveleket, ügyeljünk rá, hogy földje ne száradjon ki. Télen két öntözés között hagyhatjuk, hogy földje kissé szárazzá váljon. Az elszáradt leveleket mindig metsszük le a növény tövénél.

 

2. Zöldike
A zöldike vagy más néven csüngő csokros inda (Chlorophytum comosum) polcokon, szekrényeken vagy függő növénytartókban mutat legjobban. Kedvező körülmények között folyamatosan hozza majd sarjnövénykéit, melyeket, ha cserépbe ültetünk, új növényeket kaphatunk. A zöldikét a lakás félárnyékos részébe tegyük, oda, ahol nem éri közvetlen napfény. Vízigénye közepes, jól tűri a szárazságot, télen csak ritkán öntözzük.

 

3. Közönséges elefántláb
A közönséges elefántláb vagy buzogányfa (Beaucarnea recurvata) az egyik legjobb szárazságtűrő szobanövény, két öntözés között hagyni kell a földjét kiszáradni. Világos, napfényes lakásrészbe tegyük, a legtöbb szobanövénnyel ellentétben, a fűtőtest mellé is rakhatjuk. Bár lassan nő, így nem kell gyakran átültetni, átültetéskor nem szabad túl nagy edénybe ültetni. Legjobb, ha a cserép épphogy csak szélesebb, mint az elefántláb törzse.

 

4. Aranypálma
Az egyik legjobb légtisztító szobanövény, az aranypálma vagy más néven aranynád pálma (Dypsis lutescens) kedvező körülmények között akár 3 méter magasra is megnőhet. A lakás világos helyére tegyük, ahol nem éri közvetlen napsütés leveleit. Bár az aranypálma vízigényes, a pangó vizet nem kedveli, érdemes a föld tetejére és a cserép aljába agyaggolyót szórni, mely felszívja a felesleges vizet, és ha a föld kiszárad, akkor leadja a nedvességet. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni, néhány naponta permetezzük leveleit kézi vízpermetezővel.

 

5. Fáskövirózsa
Jó szárazságtűrőképességéről is híres a különleges megjelenésű fáskövirózsa (Aeonium arboreum), mely a lakás napos, világos részén érzi magát a legjobban, akár ablakpárkányban is tartható. Nyáron érdemes a szabadba vinni, félárnyékos helyre tenni, ahol nem éri közvetlen napfény. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni, nyáron szinte ne is öntözzük.

 

6. Mexikói bambuszpálma

Nem túl igényes, ám annál jobb levegő tisztító tulajdonságú szobanövény a mexikói bambuszpálma vagy gyompálma (Chamaedorea elegans). Tartsuk a lakás félárnyékos részében, nyáron tegyük ki a szabadba a kertbe vagy a teraszra olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napsütés. A gyompálma páraigényes, ezért néhány naponta permetezzük leveleit vízzel.

 

7. Tillandsia
A tillandsia vagy szakállbromélia (Tillandsia) gyökér nélküli epifiton növény, ami annyit jelent, hogy természetes élőhelyén a fák ágain csüng, nincs szüksége földre. A szakállbromélia igénytelen növény, de páraigényes, így például tökéletes hely számára a fürdőszoba, annak is a világos része, ahol nem éri közvetlen napfény. Heti egyszeri öntözése úgy a legegyszerűbb, ha vízbe merítjük.

 

+1 Fűszernövények
Természetesen a fűszernövények, gyógynövények sem jelentenek veszélyt a háziállatokra. Bátran tarthatunk otthon bazsalikomot, perezselymet, kakukkfüvet, levendulát, zsályát vagy éppen oregánót.

 

Mérgező szobanövények
A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány olyan növényt, amely mérgező lehet a házi kedvencekre. Nem ajánlottak a lakásba, ha háziállatokat tartunk bent:

Ciklámen (Cyclamen)
Hagymások (tulipán, nárcisz, jácint)
Hortenzia (Hidrangea)
Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)
Kúszó filodendron (Philodenron scandens)
Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)
Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)
Sárkányfa (Dracaena marginata)
Szobafikusz (Ficus elastica)

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann
a STIHL kertápolási szakértője

2020.04.27