A lepkeorchideák őszi-téli ápolása

A lepkeorchideák kedvenc helye a lakásban A lepkeorchideák (Phalaenopsis) gondozásánál fontos tisztában lennünk azzal, hogy a legtöbb faj az eredeti élőhelyén fákon él, a fák ágain támaszkodik, de táplálékot nem vesz el tőlük. A lombkorona szinten nem közvetlen napfény éri őket, sokkal inkább szűrt fényt kapnak. Így már érthető, hogy a legtöbb faj az olyan világos ablakpárkányokban érzi legjobban magát, ahol közvetlen napfény nem éri a növényt.

A lepkeorchideák számára ideális közeg a speciális fakérgekből álló orchidea föld, ezért a növényeket semmiképp ne ültessük át általános növényföldbe. Az egészséges, zöld gyökerek kilóghatnak a cserépből, a kilógó részeket csak akkor kell lemetszeni, ha azok elszáradtak.

 

Öntözzük körültekintően a lepkeorchideát

Az orchideák átlátszó cserépben való tartására az eredeti élőhelyükhöz hasonló körülmények megteremtése miatt van szükség. A műanyag cserepet beletehetjük egy átlátszó üveg kaspóba, ami már egyre több helyen kapható. Ennek előnye az is, hogy így szemmel tarthatjuk a gyökereket. Ha a gyökerek szürkés-barna színűek az azt jelzi, hogy száradtak, ideje öntöznünk, amikor a gyökerek zöld színűek nem kell öntöznünk a növényeket.

 

A kinti hőmérséklet csökkenésével, ősszel és télen elegendő hetente egy alkalommal öntözni az orchideát. A gyökereket öntözhetjük kézi permetezővel, de még jobb, ha egy lavórba vagy vödörbe szobahőmérsékletű vizet töltünk, és abba állítjuk bele 10-15 percre a növényt. Ezután emeljük meg a cserepet, óvatosan rázogassuk meg, hogy a felesleges víz alul kifolyhasson. A túllocsolás jele, ha a levelek lógni kezdenek, de ez a kiszáradást is jelezheti. Ilyen esetben emeljük meg a cserepet, ami ha túl könnyű, valószínűleg kiszáradtak a gyökerek.

 

Mit tegyünk, hogy a lepkeorchideák a tél végén újra virágba boruljanak?

  • Az elszáradt szárat először körülbelül a közepén metsszük le, semmiképp ne a tövénél. Amikor a szár teljesen elszáradt, akkor vágjuk ki tőből.
  • Soha ne hagyjuk kiszáradni a töveket. Az ideális páratartalomról gondoskodjunk, télen ne kerüljön a növény radiátor felé, a legideálisabb a fürdőszoba ablakpárkánya ilyenkor. A rendszeresen párásított szobában az orchidea jól érzi magát, de a cserepek aljába helyezett agyaggolyó is jó megoldást jelenthet a gyökerek kiszáradása ellen.
  • A téli szellőztetések alatt ügyeljünk rá, hogy – a többi szobanövényünkhöz hasonlóan – az orchideákat se érje közvetlenül a kintről beáramló hideg levegő.
  • A bimbók megjelenésétől 2-3 hetente öntözzük kifejezetten orchideáknak ajánlott tápoldattal a növényeket, ügyeljünk a csomagoláson feltüntetett arányokra, megengedett mennyiségekre. Ősszel, tél elején ne vagy ritkán (6-8 hetente) tápoldatozzuk a növényeket.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann 

A STIHL kertápolási szakértője

 

2020.01.17