Sárga kürtvirág, az egzotikus szépség

Módosult, rovarcsapdaként funkcionáló leveleivel egész évben otthonunk dísze lehet a sárga kürtvirág, mely a lakás napos részében érzi jól magát.

A rovaremésztő növények nemzetségébe tartozó, Észak-Amerikából származó sárga kürtvirág (Sarracenia flava) igazi főnyeremény a különlegességeket kedvelők számára. Mivel folyamatosan nedvességet igényel, tartása azoknak ajánlott, akik ezt biztosítani tudják a növény számára. Nagyra nő, akár a 30 cm-es magasságot is elérheti. Édes nektárral és élénk színekkel csalogató, úgynevezett kancsókává módosult, rovaremésztő leveleinek vége vonzza a rovarokat. A rovarok belecsúsznak a csapdába, aminek aljából már nincs kiút. A gyakran foltokkal vagy erekkel díszített levelek színe zöld, sárgászöld, vörös vagy rózsaszín. A virágokon sok esetben vörös erek láthatók, színük sárga, halványzöld.


Különleges változatai
Vízszintesen állnak fehér, zöld vagy vörös erezettek díszített kancsói egyik változatának a nedvességkedvelő papagáj kürtvirágnak (Sarracenia psittacina). Különleges hibrid a sárgászöld színű Sarracenia flava x minor, mely kisebb termetű, virágai illatosak. A Sarracenia psittacina x leucophylla hibrid kancsóinak felső része intenzív napsütés hatására vörös és fehér színben pompázik. Különleges alakú, bíbor színű virágairól ismert a Sarracenia purpurea x rubra, nagy méretű kancsóinak széle hullámos, tavasz végén nyíló virágai rózsaszínek.


Így gondozzuk a sárga kürtvirágot
A sárga kürtvirágot a lakás világos, napos helyén tartsuk, mert kimondottan kedveli a közvetlen napfényt. Mivel kifejezetten érzékeny a nedvességre, elsősorban tavasszal és nyáron mindig tartsuk földjét nedvesen. Ne a növényt öntözzük, hanem az alatta levő tálcába, tálba öntsük a vizet. Az öntözésre használjunk desztillált vizet vagy összegyűjtött esővizet. Nyáron kitehetjük a szabadba, így biztosan fog majd rovart. Ősz közepétől tavaszig tegyük olyan helyiségbe, ahol 10°C-nál nincs melegebb. Ilyenkor már nem kell, hogy az alatta levő tálban álljon a víz, de a földjét tartsuk a nyugalmi időszakban is nedvesen. A nyugalmi időszakban jellemző a kürtvirágra, hogy levelei elhalnak, de emiatt nem kell aggódnunk, tavasszal megújul majd a növény. A sárga kürtvirág tápanyagutánpótlást nem igényel. Kifejezetten szereti, ha gyökerei szorosan helyezkednek el, de amikor kinövi a cserepet, ültessük át. Az átültetéskor használjunk rovaremésztő növények számára ajánlott földet. Az átültetésre az ősz a legalkalmasabb időszak.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.05.03