A bambusz ültetése

Különleges látványt nyújtanak a kertben a különböző örökzöld bambuszok, melyek csoportosan ültetve mutatnak a legjobban. Fajgazdagságuk rendkívül változatos, a különböző fajok leveleikben, szárukban, sőt szárcsomóikban is eltérhetnek egymástól.

Az egyszikűek osztályába tartozó bambuszok a pázsitfűfélék családjának tagjai, a Bambusoideae alcsaládot alkotják. Ezen belül még megkülönböztetünk fás és fűszerű bambuszokat. Míg a fás bambuszoknak több mint 1000 faja ismert, a fűszerű bambuszokra a kisebb fajgazdagság jellemző. A bambuszok örökzöld növények, leveleiket folyamatosan váltják. Általában kora tavasszal hozzák új, friss leveleiket, de a lomb nagy része télen is megmarad. A lehullott levelek fontos szerves tápanyag forrást nyújtanak a növény számára, ezért lehetőleg ne szedjük össze.


Föld alatti hajtásaikkal, a rizómákkal (gyöktörzs) terjednek, melyek nagy változatosságot mutatnak a különböző bambusz fajoknál. A rizóma nem más, mint egy módosult föld alatti szár, mely a tápanyagok-, valamint a víz raktározására és az új hajtások létrehozására szolgál. A rizómán rügyek és gyökerek láthatók, melyek több irányba elágaznak. A valódi gyökerek a rizóma nóduszaiból fejlődnek ki. A legtöbb fás bambuszra jellemző az egyenesen álló, ízekre tagolt, hengeres, üreges szár, vannak azonban olyan fajok, amelyek szárának belseje nem üreges, hanem tömött, de léteznek felfelé kúszó vagy liánszerű bambuszok is. A szárra jellemző az egyedi szárhüvely, mely fajonként különbözik mind színben, mind alakban, sőt még méretében is. A szár keresztmetszete kör alakú, a szár falvastagsága a fajra jellemzően lehet nagyon vékony, de akár tömör, vastag is. Az új szárak a rizóma nóduszain jelennek meg, majd áttörik a talajt és növekedésnek indulnak. A különböző bambusz fajoknak dúsan fejlődő, de eltérő méretű és színű leveleik lehetnek, amelyek a levélhüvelyből fejlődnek. A bambuszok levele lehet hosszúkás, keskeny, széles vagy kihegyesedő alakú, a levéllemez fogazott vagy sima szélű. A bambuszok virágzata a pázsitfűfélékre jellemző virágzat. A legtöbb bambusz élete során egyszer virágzik, termést hoz, majd elpusztul, de vannak minden évben virágzó fajok, sőt léteznek szabálytalanul virágzók is.


A bambuszok környezeti igénye
A bambuszok fényigénye igen változatos, így megkülönböztetünk fényigényes, félárnyékot kedvelő és árnyékkedvelő fajtákat. A fénykedvelő bambuszok melegigényes, trópusi fajok, a félárnyékot kedvelők magashegyi vagy óceáni klímáról származnak, az árnyékkedvelők pedig olyan magas lombkoronájú fák alatti területeken terjedtek el, ahol kevés a beszűrődő napfény. A bambuszok vízigényes növények, ezért rendszeres öntözést igényelnek. Az idősebb példányok valamivel jobban viselik a szárazságot, a fiatal növények azonban sok vizet igényelnek. Vízhiány esetén leveleik összezsugorodnak, pöndörödnek.


Hova ültessük a kertben a bambuszokat?
A bambuszok telepítését tavasszal vagy ősszel tehetjük meg, de érdemes az ültetést tavaszra tervezni, mert így a növény megerősödik a télre. A bambuszok számára a legideálisabb ültetési hely a déli vagy dél-keleti fekvésű, védett kertrész. A ház vagy garázs oldalába, kőkerítés mellé ültetve remekül érzi magát. A bambuszt ültessük jó vízmegtartó képességű, laza, tápanyagokban gazdag, semleges kémhatású talajba. A bambuszok tápanyagigényes növények, ezért telepítés előtt mindenképpen gondoskodjunk a talaj megfelelő tápanyag utánpótlásáról. A szervestrágya használata tökéletesen megfelel a célnak. Ideális, ha az ültetőgödör aljába 10-20 cm vastagon szervestrágyát rakunk, erre 8-12 cm vastagon földet teszünk, alaposan beöntözzük, és erre helyezzük a földlabdás bambuszt. Ültetés után is elengedhetetlen a bőséges öntözés. A bambusz lehullott leveleit nem szabad összeszedni, ez biztosítja ugyanis a növény számára a továbbiakban a megfelelő tápanyag-utánpótlást. Ezenkívül 2-3 évente érdemes plusz szerves trágyával is ellátni a növényeket, erre az ősz a legideálisabb időszak. Bár a legtöbb bambusz az itthon klímán is télálló, a töveket télen (főleg fiatal növények esetében) takarjuk. Az idősebb bambusz ültetvényt ajánlott megtisztítani, megújítani. A művelet során ősszel az idősebb, sérült vagy száradt szárakat el kell vágni a talajfelszínen egy éles fűrésszel. A bambuszok könnyen terjednek, ezért ajánlott már az ültetés előtt megtervezni, mivel fogjuk kordában tartani növekedésüket. Mivel rizómájuk nem hatol mélyre, elegendő 0,5-1 m mélyen lemezzel körbe keríteni a talajban az ültetőgödrüket.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.04.27