A gyümölcsfák őszi ültetésének legfontosabb szabályai

A gyümölcsfák ültetésének legideálisabb időszaka késő ősszel van, hogy a fa hajszálgyökerei kialakulhassanak a téli fagyok beköszöntéig. Az ültetéshez csak biztos helyről származó, sérülésmentes csemetéket válasszunk.

Hova kerüljön a facsemete?

A gyümölcsfák ültetésének első és egyik legfontosabb lépése, hogy kiválasszuk a kert megfelelő helyét a facsemete számára. Számoljunk vele, hogy ami most még elegendő méretű helynek tűni, néhány év múlva, amikor a csemete szép, sudár fává nőtt, lehet már kicsi lesz. Tartsunk megfelelő távolságot a kerítéstől és a közelben levő fáktól is. Kisebb kertekben előnyösebbek a törpenövekedésű gyümölcsfák, vagy a karcsú orsó formájú fák. Az ültetendő fának, ha tudunk, válasszunk a kertben széltől védett helyet.

 

A telepítés előtti teendők

A 60-80 cm mély ültető gödröt már egy-két héttel az ültetés előtt ássuk meg, a gödörbe kerüljön nagyobb adag komposzt vagy szarvasmarhatrágya. Ne ültessünk oda gyümölcsfát, ahol korábban betegség miatt kipusztult fa állt, mert a talajban még ott lehet a kórokozó vagy a kártevő. A telepítésnél akkora gödröt hagyjunk a csemetének, amiben pont elfér majd a gyökérzete.

 

Így ültessük a gyümölcsfát

A facsemete túl hosszú gyökereit nyugodtan metsszük vissza. A kisfát az ültetés előtt tegyük egy napra vízbe, pótolva ezzel a hiányzó vízmennyiséget. Az ültető gödörbe is kerüljön 1-2 vödör víz az ültetés előtt. A csemetét úgy helyezzük az ültető gödörbe, hogy a szemzés helye mindenképpen a talajfelszín fölé kerüljön néhány centiméterrel. Miután a csemetét a helyére tettük, temessük be földdel, majd óvatosan tapossuk meg körülötte a talajt. Ha erős szélnek kitett területre kerül a fa, tegyünk mellé támasztékot, óvatosan kötözzük hozzá. Alaposan öntözzük meg, majd télre kupacoljuk fel 15-20 cm magasan, mert ez megvédi a kiszáradástól és fagyoktól is.

2020.01.17