A sokszínű hortenziák legszebb fajtái

A hortenziák virágzatának nem csak színe, de alakja is igen változatos. A hortenziák közül választhatunk fehér, halvány rózsaszín, élénk rózsaszín, pink, piros, lila és kék árnyalatú fajtát is. A virágok alakja lehet tömöttebb gömbvirágzat vagy laposabb, szellősebb tányérformájú is.

Gömbvirágzatú hortenziák
Szoliterként és csoportosan ültetve is különleges színfoltjai a kertnek a nagyméretű virágaikról híres gömbvirágzatú hortenzia fajták, melyek a kert félárnyékos vagy világos részén érzik magukat legjobban. A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) 1-2 méter magasra növő, lombhullató bokor, csodás gömb alakú virágokkal. A virágok júniusban, júliusban nyílnak. Ültessük a kert félárnyékos részére, ügyeljünk rendszeres öntözésére. Mivel fagyérzékeny, egyrészt válasszunk neki minél fagyvédettebb helyet a kertben, például a ház, garázs mellé ültessük. Ezenkívül télen védjük a tövét száraz növényi részekkel, lehullott lombbal.

 

Miért hoz rózsaszín virágokat a kék virágokkal vásárolt hortenzia?
A hortenziák egyik érdekessége, hogy csak savanyú talajon hoznak kék virágokat. Semleges vagy lúgos pH-jú talajon rózsaszínű virágok fognak fejlődni. Így, ha a kertészetben vásárolt, kék színű virágokkal teli hortenzia ültetésekor nem végzünk talaj pH mérést, és a kertünk talaja lúgos kémhatású, a következő évben azt vehetjük észre, hogy a kék helyett rózsaszín virágok nyílnak a növényen. Éppen emiatt, ha kék színű hortenziát szeretnénk, a meszes talajú kertekben az ültető gödörben teljes talajcsere szükséges, melyet savanyú talajjal töltünk fel.

Csodás, nagy méretű, fehér színű, tömött gömb alakú virágzatával díszít a Hydrangea arborescens Annabelle, melyet a kert enyhén napfényes vagy félárnyékos részére ültessünk. Mivel fehér színű hortenzia fajtáról van szó, nyugodtan ültethetjük savanyú kémhatású és meszes talajba is.

 

Kúpvirágzatú hortenziák

Az orgonához hasonló megjelenésében a kúpvirágzatú hortenzia (Hydrangea paniculata) virágzata, melynek elsősorban fehér színű fajtái ismertek, de rózsaszín változatban is kapható. Legfeljebb 2 méter magasra nő, bokor vagy díszfa. Lándzsás alakú levelei élénkzöld színűek, nagy méretűek, ezekkel is díszít. Nem különösebben igényes fajta, a kert bármely részére ültethetjük, de a félárnyékos, hűvösebb részeken fejlődik legszebben.

 

Kúszó hortenziák
Tökéletes megoldást jelentenek a fagytűrő, lombhullató kúszó hortenziák (Hydrangea petiolaris) annak, aki kerítést vagy falat szeretne különleges dísznövényekkel befuttatni. A kúszó hortenziáknak a borostyánhoz hasonló léggyökereik vannak, melyekkel akár 10 méter magasra is felkapaszkodhatnak. Kerekded levelei élénkzöld színűek, látványosak, nyár közepén nyíló virágzata általában fehér, édes illatú. A talajra nem különösebben igényes, de a gyors és látványos növekedés érdekében ültessük tápanyagban dús, laza szerkezetű talajba. A kúszó hortenziát, a többi hortenzia fajtához hasonlóan tavasszal ültessük szabadföldbe. Az ültetőgödörbe komposzt és általános növényföld keveréke, esetleg némi szerves trágya kerüljön. Amennyiben a falra fogjuk futtatni a kúszó hortenziát, feszítsünk ki az induláshoz egy dróthuzalt, amire a hajtások kapaszkodhatnak a kezdeti időszakban. Az egyik legnépszerűbb, minimális gondozást igénylő, kúszó hortenzia fajta a Hydrangea anomala subsp. petiolaris, melynek fogazott szélű levelei kerekdedek, nyár közepén nyíló virágai fehér vagy krém színűek, ősszel sárgában pompázó leveleivel teszi színesebbé kertünket.

2020.02.12