Agávét a kertbe

Az agávék családjában több télálló fajt is találunk, melyeket nyugodt szívvel a kertbe ültethetünk hazánkban is. A másik lehetőség, hogy az agávét nagyméretű cserépben neveljük, ilyen esetben azonban télre érdemes védett, fagymentes helyen tartani a növényt.

A népszerű parry-agávé (Agave parryi) változatos élőhelyeinek köszönhetően sokféle méretben és levélváltozatban előfordul. Vaskos, szürkészöld, tövisekkel szegélyezett levelei általában 10-12 cm szélesek, 30-50 cm hosszúak, csúcsi tüskéi akár 2-3 cm hosszúra nőhetnek. Levélrozettái félgömb alakúak, átmérői akár 80-90 cm nagyságúak is lehetnek. Virágzatot az idősebb, 20 éves példányok hoznak, mely hosszú virágszáron növekszik. A parry-agávé nem igényel különösebb törődést, jól bírja a szárazságot, kedveli a napfényt, jó fagytűrő. Egyik változata az Agave parryi var. huachucensis, mely az alapfajhoz hasonlóan jó fagytűrő, levélrozettája azonban valamivel nagyobb.

Bár télálló, de fagyok idején takarni érdemes az Agave lechuguilla-t, mely rendkívül könnyen nevelhető agávéfajta. Könnyen szaporodik, maga körül akár egy méteres sugárban képes sarjakat fejleszteni. Tüskés szélű, zöldessárga levelei 20-30 cm hosszúak, 2-4 cm szélesek. A levelek csúcsán látványos, akár 2 cm hosszúra növő tüske található. Rozettája a 70 cm-es szélességet is elérheti.

Az egyik legnagyobb termetű agávé faj az Agave palmeri könnyen termeszthető akár szabadföldben, akár nagyméretű cserépben. Robosztus levelei felfelé állnak, ezüstös zöldek, akár az 1 m hosszúságot is elérhetik. Szélük fogazott, végükön vastag, 4-5 cm hosszú, szúrós tüskével. Az Agave palmeri nagyjából -10°C-ig télálló, ennél hidegebb időben takarjuk le, ha cserépben neveljük, vigyük védett helyre.

Az egyik legjobb fagytűrő agávé az Agave neomexicana, mely akár a -25°C-ig fagytűrő. A kifejlett példányok az egy méteres átmérőjűre nőhetnek. Különleges alakú, ezüstös levelei fekete színű tüskékben végződnek. Könnyen szaporodik, a nagyobb növények több tucat sarjat hozhatnak egyszerre.

Az Agave havardiana akár 1,5 méter átmérőjű rozettát fejleszt. Az Agave neomexicana-hoz hasonlóan vastagabb levelű változatai remekül átvészelik a téli fagyokat. Hosszú tüskékben végződő levelei szélesek, vaskosak, kékesszürke vagy hamvaszöld színűek. Virágát 20 éves kora után hozza, a virágzás után a legtöbb agávé fajhoz hasonlóan, elpusztul. Igen ellenálló, legjobban a kert napos területein érzi magát.

2020.01.17