Novemberi feladatok a kertben

Novemberben már egyre kevesebb tennivalónk akad a kertben, de azért még most is van mit csinálni, ha tavasszal egységes és tömör gyepet, termékeny talajt és egészséges gyümölcsfákat szeretnénk látni.

Gyep

A gyepről néhány naponta gyűjtsük össze a lehullott leveleket, megakadályozva ezzel a gyep foltosodását. Folyamatosan csökkentsük a fűnyírások számát, a fagyok beálltakor már ne nyírjuk a pázsitot. Ősszel ne nyírjuk a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra, megelőzve ezzel a fagykárok okozta sérüléseket. A fagyok előtt végezzük el az őszi gyeptrágyázást, amihez a nitrogénmentes, káliumban és vasban gazdag, hosszú hatású gyeptrágyákat válasszuk. Fagyok idején kímélni kell a pázsitot, nem ajánlott rálépni, kerülni kell intenzív használatát.

 

Gyümölcsfák

A gyümölcsfák és a szőlő kártevői ellen az őszi lemosó permetezés a legjobb védekezési módszer, amit a lombhullás után, a fagyok beálltáig érdemes elvégezni. A lemosó permetezésnél a fákat bő lével kell lepermetezni, hasznos szerek a bordói lé és a mészkénlé. Ősszel metsszük meg a ribiszke, a málna és a szeder letermett vesszőit, hagyjuk azonban tavaszra a csonthéjasok metszését. Az ősz ideális a gyümölcsfacsemeték ültetésére, amihez az ültető gödröt már néhány héttel az ültetés előtt ássuk meg. A telepítés előtt akkora gödröt hagyjunk a csemetének, amiben pont elfér majd a gyökérzete, a többi talajt forgassuk vissza, hogy ülepedhessen.

 

Konyhakert

A veteményesből távolítsuk el az egyéves és fagyra érzékeny növényeket, ássuk fel a talajt. Forgassunk bele komposztot vagy szerves trágyát, megalapozva ezzel a tavaszi termékeny talajt. Szedjünk fel a fokhagymából, metélőhagymából, petrezselyem gyökérből néhány tövet, melyek cserepekbe ültetve egész télen zöldellnek majd a télikertben vagy a hideg ablakpárkányban. Ugyanígy, ássuk ki a még termő chilit, tegyük cserépbe és helyezzük hűvös, világos ablakpárkányba vagy a téli kertbe. A legtöbb gyógy- és fűszernövényt fagyérzékenysége miatt takarjuk le faágakkal, avarral. Mindenképpen takarást igényel a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű. Az avarhalom az apró élőlények menedékeként is szolgálhat, akik ezt a talaj fellazításával fogják meghálálni.

 

Aprítsunk!

Ősszel rengeteg szerves hulladék keletkezik a kertben. A kertben keletkező növényi hulladékot minél kisebbre vágjunk, annál, gyorsabban megy majd végbe a komposztálóban lebomlása. Jól jön a munkához egy erős aprítógép, amivel a lemetszett gallyakat, sövényt, lehullott lombot, vagy akár a levágott fűnyesedéket is apróra vághatjuk, mielőtt a komposztálóba tennénk.

2020.01.17