Gyepápolás

Az egészséges és zöldellő pázsit titka a gyepápolással kapcsolatos teendők rendszerességében rejlik. Hasznos tanácsainkat követve az év elejétől egészen az év végéig szép és ápolt lesz a kert.

Az idei nyáron tapasztalt hetek óta tartó aszály és a szokásosnál jóval magasabb hőmérséklet még az öntözőrendszerrel, csepegtetőrendszerrel beépített kertekben is sok problémát okozott. A megfelelő időben és módon elvégzett fűnyírással sokat tehetünk a gyep egészségéért.

2022.07.27

A gyepszellőztetés célja a tavaszra képződő filcréteg, azaz a talajon maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, mohából álló réteg eltávolítása a fűszálak közül, hogy a gyep újra megfelelő mennyiségű levegőhöz, vízhez és tápanyagokhoz jusson.

2022.05.02

Ősz közepén, az első fagyok előtt érdemes elvégezni az őszi tápanyag utánpótlást, amihez káliumban és vasban gazdag gyeptrágyát válasszunk. A hideg megérkeztével folyamatosan csökkentsük a fűnyírások számát, és a kerti gépeink megfelelő téli tárolásáról se feledkezzünk meg.

2021.10.08

Az egyes fűmagkeverékek nem egy, hanem különböző fűfajtákból állnak. A ház körüli, sokat igénybe vett gyepnek jól regenerálódó és könnyen karbantartható fűfajtákból kell állnia. Az elsősorban angolperjéből, réti perjéből és vöröscsenkeszből álló fűkeverék ideális az általános, mindennapi igénybevételű gyepnek

2021.05.31

A gyep kopásának számtalan oka lehet. A tél folyamán a talaj tömörödése, a fagyott fűszálak taposása, az ősszel elmaradt tápanyagutánpótlás vagy a gyepfilc is okozhatja. A tavasz remek alkalom a felülvetésre, azaz a meglévő gyepállomány hiányos részeinek vagy szükség esetén akár az egész terület fűmagokkal való beszórására.

2021.03.18

A gyep elszíneződésének hátterében állhat tápanyaghiány, gombásodás, okozhatja a foltosodást a nem megfelelő öntözés vagy a helytelen fűnyírás. A rendszeres és megfelelő módon végzett gyepkarbantartás segíthet megelőzni a problémát.

2020.09.24