Az utolsó őszi feladatok a gyep körül

Ahogy megérkezik az igazi ősz, folyamatosan lassul a fűszálak növekedése, ezért egyre kevesebbszer kell nyírnunk a gyepet, az első fagyok megérkezte után pedig már eltehetjük a fűnyírót. Az őszi gyeptrágyázással viszont felkészíthetjük a pázsitot a télre.

Folyamatosan csökkentsük a fűnyírások számát

A fűnyírások számát ősszel, a hőmérséklet enyhülésével folyamatosan csökkentsük, majd az első fagyok megérkezésekor hagyjuk abba a gyep nyírását. Bár egész évben hasznos, ősszel még inkább ajánlott a mulcsozó fűnyírás, ezért ajánlott olyan fűnyírógépet használni, amely alkalmas erre. A mulcsozó fűnyírás során a levágott fűnyesedéket a fűnyíró néhány milliméter nagyságúra vágja, amely a talajra hullva könnyen lebomlik, tápanyagokkal látja el a talajt, gyakorlatilag zöldtárgyaként funkcionál. A legvágott, talajon maradt, kis méretű fűnyesedék csökkenti a talaj nedvességtartalmának párolgását, hasznos a gyomokkal szemben. A fűnyírás során ne feledkezzünk meg a gyepszegélyekről sem. A gyep szegélyét próbáljuk meg ugyanolyan magasra vágni, mint a teljes gyepfelületet fogjuk. 

A gyep optimális vágásmagassága függ a pázsit terhelésétől, a gyep fajtájától és az adott évszaktól. Ősszel 5-6 cm magasra hagyjuk a gyepet, így az éjszakai fagyok sem okozhatnak kárt a fűszálakban. Ha hosszabb ideje nem vágtuk a pázsitot, több lépésben kell a megfelelő magasságra vágni, a gyep hosszának egyszerre legfeljebb az egyharmadát nyírjuk le. A fűgyűjtő kosaras fűnyírók alkalmasak a gyepre hullott falevelek összegyűjtésére és aprítására, ami az őszi fűnyírások idején nagyon hasznos lehet. Az aprított levelek, az összegyűjtött fűnyesedék mehet a komposztálóba vagy használhatjuk mulcsként a fagyérzékeny növények védelmére. Az utolsó fűnyírás után a fűnyírógépünket tartsuk száraz, portól- és vegyszerektől mentes helyiségben. A tárolóhelyiség legyen fagymentes, a gépet tároljuk normál helyzetben.

 

Felülvetés, füvesítés

Ősszel lehetőségünk van a nyáron kikopott területek újravetésére vagy új területek befüvesítésére. A vetés után hengerrel menjünk végig a bevetett területen. A vetés előtt rendezzük el a területet, szórjunk ki starter gyeptrágyát, hogy a fűszálak megfelelő tápanyaghoz jussanak a növekedés kezdeti szakaszában. A fűszálak így még a fagyok előtt megerősödhetnek.

 

Őszi gyeptrágyázás

Ha jövő tavasszal egészséges, erős, pázsitot szeretnénk, akkor szükséges az őszi tápanyag utánpótlást elvégeznünk még az első őszi fagyok megérkezte előtt. Ősszel válasszunk káliumban és vasban gazdag trágyát, vagy kifejezetten őszi gyeptrágyát, de a szarvasmarha granulátum kiszórása is tökéletes. A területre átrostált komposztot is kijuttathatunk, amely nem csak hasznos tápanyagokat tartalmaz, de magas mikroorganizmus tartalmának köszönhetően fokozza a talaj élővilágának aktivitását, segíti a tápanyagok jobb hasznosulását. A trágyázás után feltétlenül öntözzük be alaposan a területet. A tápanyaghiány sokszor jár a fűszálak elszíneződésével. Nitrogén- vagy vashiány esetében a gyep világoszöld, sárga elszíneződése figyelhető meg, káliumhiány esetében a levelek szélén eleinte világoszöld, majd barna foltok láthatók. A leveleken megjelenő sárga foltok és csíkok a magnéziumhiányt jelezhetik. A tápanyaghiány látványos problémákat okozhat a gyepen, de a túlzott tápanyag utánpótlás sem ajánlott, mert hatására könnyebben filcesedhet a gyep, és a gombabetegségek is sok esetben a műtrágyák túladagolása miatt alakulnak ki.

 

Őszi gyepszellőztetés

A gyepszellőztetést ősszel is elvégezhetjük. A gyepszellőztetés során a fűszálak között kialakult filcréteget, mely az elhalt növényi részekből, gyomnövényekből és mohából álló réteg, távolítjuk el a földfelszín felett. A STIHL gyepszellőztető gépeinek munkamélysége állítható, a pengék levegőztető hengerre cserélhetők. A gyepszellőztető a szövetből készült fűgyűjtő kosárban gyűjti össze a növényi maradványokat, amit utána egyszerűen a komposztálóba önthetünk.

 

"KertÉRTŐK - Az otthon kertészkedők műsora" podcast már a legnépszerűbb felületeken a Spotify-on és az iTunes-ban is elérhető.

 

 

2020.10.14