Itt van az ősz, eljött az ültetések ideje

Az őszi ültetés során válasszunk egészséges növényeket, ügyeljünk a gondos talajelőkészítésre, töltsük fel megfelelő tápanyagokkal az ültetőgödröt, valamint ültessük a növényeket környezeti igényeiknek megfelelő helyre.

A fák megfelelő ültetése

Hova ültessünk?

Az adott növény növekedési erélyétől, valamint fényigényétől (napsütés- vagy félárnyék kedvelő, árnyéktűrő), vízigényétől (szárazságtűrő, vízigényes) függően válasszuk ki a megfelelő helyet a kertben, vegyük figyelembe a körülötte levő fákat, bokrokat.

 

A megfelelő ültetőgödör kialakítása

Ha megvan az ültetendő növény helye, készítsük el az ültetőgödröt 1-2 héttel az ültetés előtt. Az első lépés a megfelelő talajelőkészítés. A sikeres ültetéshez megfelelő minőségű és a növény számára optimális tápanyagtartalmú talaj szükséges. Fák ültetésekor ássunk legalább 60-80 cm mély gödröt, amibe szórjunk szarvasmarhatrágyát, érett és/vagy félig érett komposztot, majd szórjunk rá földet, hagyjuk ülepedni.

 

Ültetés előtti metszés

A facsemeték gyökérzete valamennyire sérül a faiskolai kitermeléskor. A hajszálgyökerek kisebb-nagyobb része leszakad, pedig ezek az apró gyökérrészek felelnek a növény víz- és tápanyagfelvételéért. Hogy a növény ne szenvedjen víz- és tápanyaghiányt, egyensúlyt teremtsünk a föld feletti részek és a gyökérzet között, valamint gyorsítsuk a megeredést, a koronát vissza kell metszeni az ültetés előtt. Nem csak a koronát, de a gyökérzetet is vissza kell vágni, amennyiben az sérült. A gyökérzet metszésekor az ép részekig vágjuk vissza a sérült gyökérvégeket. A sima sebzési felületeken gyorsabban megy végbe a gyógyulás, regenerálódás, valamint hamarabb képződnek új gyökerek is.

 

Ültetés lépésről lépésre

A facsemetét az ültetés előtti napon áztassuk egy napig vízbe, hogy pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget, és az ültetőgödörbe is kerüljön az ültetéskor 1-2 vödör víz. Helyezzük a facsemetét óvatosan a gödörbe úgy, hogy a törzsén látható szemzéshely a talajfelszín felett néhány cm-rel legyen. Temessük be az ültetőgödröt laza, porhanyós földdel, és öntözzük be körülötte a talajt. Kisebb fák esetében, illetve szélnek jobban kitett helyen, szúrjunk egy vagy több támasztékot a facsemete mellé, és óvatosan kötözzük hozzá. Késő ősszel kupacoljuk fel a fa tövét 15-20 cm magasan, hogy megvédjük a kiszáradástól és a későbbi fagyoktól.

Elöregedett vagy betegség miatt kivágott gyümölcsfa helyére néhány évig ne ültessünk ugyanabba a családba tartozó gyümölcsfát, mert a talajban élő kórokozók megtámadhatják a facsemetét, valamint az idős fák olyan mérgező anyagokat is kiválasztanak, melyek gátolják az új fa egészséges fejlődését.

 

Évelő növények (szét)ültetése

Az évelő, terjedő tövű növényeket, mint például a levendulát vagy a rozmaringot ássunk körbe, majd óvatosan emeljük ki a földből. A kiszedett, gyökeres tövet szedjük szét néhány részre attól függően, hogy mekkora a növényünk, majd ültessünk el új, igényeiknek megfelelő (napfényes, félárnyékos vagy árnyékos) helyükre, végül öntözzük meg őket bőségesen. Az új területet ássuk fel vagy kapáljuk fel motoros kapával. Az alacsony rezgésszintű STIHL motoros kapákkal az erős motornak köszönhetően gyorsan végezhető a munka. A kapálógép mélyen feltöri és átforgatja a talajt. A munka előtt érdemes a talajra szórni szarvasmarhatrágyát és komposztot, amit a kapálógép megfelelően a talajba forgat.

 

Professzionális ültetés egy erős talajfúrógép segítségével

A STIHL egyemberes talajfúró gépe az alacsony rezgésszintű markolatnak és a megnövelt üzemanyagtankkal ellátott motornak köszönhetően rendkívül eredményes és hatékony munkát tesz lehetővé. Négyütemű motorja olaj és benzin keverékkel működik, egyesíti a kétütemű és négyütemű motor előnyeit. Használata során akár 80%-kal kevesebb füstgáz keletkezik, mint más kétütemű motornál. A gép beindításakor a dekompressziós szelepnek köszönhetően az erőkifejtés jelentősen csökken. Az úgynevezett QuickStop fúróféket a kezelő combja hozza működésbe a fúró talajban történő megállásakor, melynek következtében a fúró azonnal leáll. 

 

"KertÉRTŐK - Az otthon kertészkedők műsora" podcast már a legnépszerűbb felületeken a Spotify-on és az iTunes-ban is elérhető.

 

 

2020.09.30