Hasznos praktikák és tanácsok az otthoni zöldség-, fűszernövény- és gyógynövénytermesztés, valamint a gyümölcstermesztés témáiban, mert hiszünk benne, hogy a saját, zsenge zöldségeknél, fűszereknél és gyümölcsöknél nincs finomabb.
Fóliasátor vagy üvegház nélkül igazán lerövidülne a zöldségtermesztésre alkalmas idő a kertben, segítségükkel azonban gyakorlatilag egész évben termeszthetünk otthon zöldségféléket.
Már télen, a veteményesbe kerülő zöldségfélék és fűszernövények megtervezésekor érdemes beszereznünk a zamatos turbolya vetőmagból is. A zsenge és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag turbolya kora tavasztól vethető szabadföldbe vagy cserépbe.
Sokan használják cukor helyett a sztíviát vagy steviát (Stevia rebaudiana B.), amelynek termesztése nem nagy ördöngösség. Sikerét többek között annak köszönheti, hogy levelei harmincszor édesebbek a cukornál, fogyasztása mégsem emeli meg a vércukorszintet, cukorbetegek számára is ajánlott.
A tökfélék vagy kabakosok családjába meleg- és tápanyagigényes növények tartoznak, melyeknek magjait úgynevezett ültetőfészekbe vetjük. Nem igényelnek különösebb gondozást, és akár még a komposztáló tetején is termeszthetők.
A fészekvirágzatúak családjába tartozó körömvirág régóta használt gyógynövény, de díszítő értéke miatt is kedvelt a kertben. Az egyéves lágyszárú napfény- és melegigényes, jól tűri a szárazságot, könnyen szaporítható magról, szabadföldben és cserépben is termeszthető.
A ma ismert citrom a középkorban jelent meg Európában, ahol ekkor még elsősorban orvosszerként használták. Ősi típusai a Himalája déli területein teremnek, ma már a világ számos helyén termesztik.