hírek

7 kerti munka, amit nem úszhatsz meg idén ősszel

Amíg a fákról az utolsó levelek le nem hullanak, folyamatosan akad tennivaló a ház körül. Sőt, van néhány olyan munka, amelyet kifejezetten a szeptemberi-októberi időszakban érdemes elvégezni annak érdekében, hogy tavasszal a kert a legjobb formáját hozza majd. A STIHL szakértői összegyűjtötték azt a hét kerti feladatot, amit mindenképpen el kell végeznünk még a fagyok beköszönte előtt.

1. Gyepgondozás

A hetek óta tartó szárazság sajnos a legtöbb pázsiton nyomott hagyott. A rendszeres öntözés mellett az őszi tápanyagutánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. Az őszi gyeptrágyázást még az első fagyok előtt végezzük el, válasszunk káliumban és vasban gazdag trágyát. A területre komposztot is kiszórhatunk, amely nem csak hasznos tápanyagokat tartalmaz, de magas mikroorganizmus tartalmának köszönhetően fokozza a talaj élővilágának aktivitását. Az őszi gyepszellőztetés során eltávolíthatjuk a fűszálak között kialakult filcréteget, amely elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, mohából áll. A gyepszellőztetés után, ősz elején lehetőségünk van a kikopott, kiégett területek újrafüvesítésére is.

2. Talajgondozás a konyhakertben

Az őszi talajgondozással előkészíthetjük a konyhakert területét a tavaszi vetésre, palántázásra. A területet ássuk fel egy ásó segítségével vagy kapáljuk fel motoros kapával. Az erős motoros kapákkal gyorsan és látványosan végezhető a munka, mert amellett, hogy a kapálógép mélyen feltöri és átforgatja a talajt, a gyomnövényeket, növényi maradványokat is a talajba forgatja. A talajgondozás előtt érdemes a talajra szórni szarvasmarhatrágyát és komposztot, amit a kapálógéppel egyszerűen a talajba tudunk juttatni.

3. A zöldhulladék összegyűjtése és újrahasznosítása

Az ősszel keletkező nagy mennyiségű zöldhulladékot remekül felhasználhatjuk a komposztálás során, melynek eredményeként tökéletes virágföldet kapunk, amely tápanyagokban- és humuszban gazdag, hosszú időn át hasznosul a talajban. A komposzttal dúsított talajban termesztett növények intenzívebben fejlődnek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Az őszi kertápolás során keletkező vesszőket, gallyakat, egyéb növényi hulladékot aprítógéppel daráljuk le mielőtt a komposztálóba tennénk, az avart gyűjtsük össze lombfúvóval, majd helyezzük ezt is a komposztálóba. A kertben keletkezett növényi hulladékot, a szerves háztartási hulladékokkal együtt ilyen módon tudjuk a legegyszerűbben újrahasznosítani.

4. Elkorhadt fák kivágása

A korhadásnak indult, vagy már teljesen elhalt fák kivágására, az idős ágak levágására is érdemes ősszel sort kerítenünk. A STIHL ergonómiailag optimalizált akkumulátoros vagy elektromos fűrészeinek segítségével egyszerűen kivághatjuk a nem kívánt fákat, bokrokat. A nagyobb méretű, nehezen hozzáférhető fák kivágása esetében kérjük szakértő segítségét, így nem csak saját testi épségünkről gondoskodhatunk, de megelőzhetjük az épületekben, kerítésben vagy más növényekben okozott károkat is.

5. Gyümölcsfák ültetése

A gyümölcsfák ültetését még az első fagyok előtt el kell végezni. Kisebb méretű kertbe válasszunk törpenövekedésű vagy orsó lombkoronájú gyümölcsfákat. Ültetés előtt 1-2 héttel ássunk legalább 60-80 cm mély gödröt, amibe szórjunk szarvasmarhatrágyát és komposztot, majd szórjunk rá földet, hagyjuk ülepedni. A facsemetét az ültetés előtti napon áztassuk egy napig vízbe, hogy pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget. Helyezzük a facsemetét óvatosan a gödörbe úgy, hogy a törzsén látható szemzéshely a talajfelszín felett néhány centiméterrel legyen, majd temessük be az ültetőgödröt laza, porhanyós földdel, és öntözzük be körülötte a talajt. Kisebb fák esetében, illetve szélnek jobban kitett helyen, szúrjunk támasztékot a facsemete mellé, és óvatosan kötözzük hozzá.

6. Dísznövények őszi ültetése

Ősszel sem kell üresen hagynunk az ültetőládákat, sok olyan dísznövényt találunk, amelyek kifejezetten jól tűrik a hideget. Válogassunk kedvünkre a kertészetek őszi kínálatából, ahol megtaláljuk többek között a mutatós, fürtökben nyíló virágaikkal díszítő erikát és csarabot, az ezüstös színű, elegáns párnacserjét, a lila színben pompázó díszkáposztát, vagy a vidám, színes virágaival díszítő krizantémot, melynek számtalan fajtája beszerezhető.

7. Gondoskodás a kert hasznos lakóiról

A kert ősszel számos rovarnak, madárnak, kisemlősnek ad menedéket. Néhány egyszerű eszköz segítségével, természetes alapanyagokból akár a gyerekek bevonásával is készíthetünk a fagyok beköszönte előtt rovarhotelt, madáretetőt, madárodút vagy sünlakot.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon vagy a STIHL KertÉRTŐK podcast epizódjaiban!

2020.09.29