hírek

DIY madáretető készítése akkumulátoros fűrész segítségével

Ősz végén vegyük elő a madáretetőket vagy néhány kerti eszköz segítségével készítsünk mi magunk madárodút, madáretetőt. A madáretetőt töltsük meg natúr magokkal, termésekkel, például apróra vágott dióval és mogyoróval, kölessel, muharral, napraforgómaggal, zabbal

Mivel etessük a madarakat?

A kertünkben megforduló madarak nem csak látványukkal csalnak mosolyt az arcunkra, de nagyon hasznosak is. Rengeteg kártevő rovart, talajban élő lárvát elfogyasztanak. A madarakat úgy lehet legegyszerűbben a kertbe szoktatni, ha ősz végétől kora tavaszig folyamatosan gondoskodunk eleségükről. Ha ősszel belevágunk a madáretetésbe, akkor mindig figyeljük a madáretetőt, és amikor kiürül, töltsük fel elemózsiával. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlása alapján a kertben megforduló énekesmadarak etetésére a nem sózott, nem pirított olajosmagvak a legalkalmasabbak. Ezek közül is a magas olajtartalmú fekete napraforgó a legjobb, mely közé szórhatunk olyan apróbb magvakat, mint a köles vagy a muhar, és natúr apróra vágott diót, földimogyorót, mogyorót. Az állati zsiradékról is érdemes gondoskodnunk. A legegyszerűbb, ha cinkegolyót helyezünk ki, amely faggyú és mag keverékből áll, de tehetünk ki sótlan sertés zsírszalonnát, kacsa- vagy libahájt is. Az énekesmadarak a fa- és bokorágakra szúrt almát is nagyra becsülik.

Az ivóvízről se feledkezzünk meg!

A madarak itatásáról egész évben érdemes gondoskodnunk. A nyári száraz napokon ugyanolyan fontos a kihelyezett ivóvíz a madarak számára, mint a téli időszakban, főleg fagyok idején, amikor a pocsolyákból sem tudnak folyadékhoz jutni. Az itatót sokszor fürdőhelyként is használják a madarak. A ,,fürdőzés” megfigyelése felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt nagy élmény lehet.

Madáretető készítése természetes anyagokból

Akár a gyerekkel közösen is összeállíthatjuk fából a madáretetőket, madárodúkat. A madáretető elkészítését kezdjük a tervezéssel, vessük papírra a pontos méreteket, így látni fogjuk a szükséges faanyag mennyiségét és a fa későbbi méretre szabása is jobban követhető lesz. A madáretető nyílásai legyenek akkorák, hogy a nagyobb madarak is kényelmesen beférjenek rajta, az etető oldalát tervezzük olyan magasra, hogy ha egyszerre több madár van benne, akkor se szóródjanak ki belőle a magok. Az etető aljára fúrt kisebb lyukak lehetővé teszik, hogy a víz ki tudjon rajtuk folyni. Fontos, hogy a madáretetőt rögzítsük erősen, biztonságosan, és hogy vízszintesen helyezzük el, ehhez használhatunk vízmértéket. Amennyiben vannak macskák a környékünkön, olyan magasra tegyük a madáretetőt, ahol a cicák nem érik el.

A faanyag méretre szabása szinte gyerekjáték egy könnyű, akkumulátoros fűrésszel, melynek működése közben hallásvédő viselésére sem lesz szükség az alacsony zajszintnek köszönhetően. Remek választás a STIHL MSA 120 C-B kivételesen könnyű, szerszám nélküli, akkumulátoros fűrésze, amely gyors láncfeszítővel és QuickStop Super láncfékkel van ellátva. Zajszintje annyira alacsony, hogy hallásvédő használatára sincs szükség a munkavégzés során. A méretre szabott faanyag felületét dörzspapír vagy csiszológép segítségével csiszoljuk simára, majd kezeljük minden oldalát természetes impregnáló anyaggal, hogy ne szívja magába a nedvességet. A lenmagolaj természetes anyag, mégis évekig vízhatlanná teszi az odú felületét. Amint a faanyag megszáradt, rögzítsük egymáshoz a deszkákat.

Miért válasszunk akkumulátoros gépeket?

Egyre többen teszik le a voksukat az akkumulátoros (kerti) gépek mellett, ami nem csoda, hiszen számtalan előnyük van az elektromos gépekhez képest. Talán az egyik legfontosabb, hogy az akkumulátoros kerti gépek használatakor nem szükséges, hogy hálózati csatlakozó legyen a munkavégzés közelében, valamint, hogy a hosszabbító kábellel sem kell bajlódnunk. Többek között ennek köszönhető, hogy ezekkel a gépekkel sokkal biztonságosabb és kényelmesebb a munka. Működésük füstmentes, ezáltal nem terhelik a környezetet, zajmentesek, nincs üzemeltetési- és fenntartási költségük, nincs szervizigényük. A STIHL COMPACT családjának akkumulátora a gépcsalád minden gépével kompatibilis, így a különböző kerti gépekhez nem kell külön-külön akkumulátort vásárolnunk. Az akkumulátoros gépek a megvásárlás után rögtön használatók. A LED-es töltöttségjelző gombnyomásra kijelzi az akkumulátor töltöttségi állapotát, sőt, a töltési folyamatról is tájékoztat.

2022.12.06