hírek

Tűzifa-feldolgozás a ház körül – kompromisszumok nélkül

Az elmúlt hónapokban jelentÅ‘sen megnÅ‘tt a tűzifa iránti kereslet, sok helyen ideiglenesen hiánycikk a hagyományos energiaforrás, ráadásul a fokozódó igények miatt annak drasztikus drágulása is megfigyelhetÅ‘. Miközben „konyhakész”, tehát feldarabolt és hasított tűzifából átmeneti készlethiányok alakulhatnak ki, némiképp könnyebben hozzá lehet jutni a feldolgozás elÅ‘tti rönkökhöz, amit viszont a háznál kell megfelelÅ‘ méretűvé varázsolni. A STIHL eszközeivel és védÅ‘felszereléseivel ez nemcsak gyorsan, de biztonságosan megvalósítható feladat.

Benzinmotoros fűrészek

Ha az egész fűtési szezonra elegendÅ‘ tűzifa-mennyiség feldolgozása a cél, akkor nem érdemes kompromisszumokban gondolkodni, csakis a legprofibb megoldások jöhetnek szóba, amelyek nemcsak hatékonyak, de megbízhatóak, biztonságosak, és a munkavégzést a lehetÅ‘ legkönnyebbé teszik. Ha ezek is fontos szempontok, akkor egyértelmű a választás: a STIHL a világ vezetÅ‘ motorfűrész-gyártójaként bármilyen igényt képes kielégíteni eszközkínálatával.

A gyors láncfeszítÅ‘, az egyszerű és könnyű beindítást segítÅ‘ ErgoStart rendszer, az antivibrációs megoldás, az Ematic lánckenÅ‘-rendszer mind-mind olyan fejlesztés, ami már az alap típusokban is elérhetÅ‘. Ilyen például az MS 170 kisméretű motorfűrész, ami kompenzátorának köszönhetÅ‘en szavatolja a karbantartás nélküli, hosszabb használatot is.

A ház körüli munkákra a STIHL 1,6 lóerÅ‘tÅ‘l egészen 3 lóerÅ‘ teljesítményig kínál motorfűrészeket, amelyek nemcsak erÅ‘sek és kompaktak, de a 2-MIX motortechnológiának köszönhetÅ‘en alacsony üzemanyag-felhasználásúak. SÅ‘t, ezeknek a gépeknek a károsanyag-kibocsátásuk is alacsonyabb, mint a hagyományos motorokkal szerelteké.

Akkumulátoros fűrészek

A benzinmotoros fűrészek mellett napjainkban egyre népszerűbbek az akkumulátoros gépek, amik mellett a STIHL természetesen vezetékes, hálózati árammal működÅ‘, elektromos termékeket is kínál. Ezek mindegyike jó megoldás lehet a ház körüli tűzifa-feldolgozásra, ám a kábelek, hosszabbítók komoly korlátot jelentenek.

Ezzel szemben a STIHL akkumulátoros motorfűrészei nemcsak csöndben és hatékonyan dolgoznak, miközben károsanyag-kibocsátásuk, tehát szaguk sincsen, de bárhol beindíthatók kompromisszumok nélkül - akár a leghidegebb téli napokon a fészerben, sufniban, műhelyben is. A STIHL akkumulátorainál ráadásul 1200 töltésig nem figyelhetÅ‘ meg üzemidÅ‘-csökkenés, és egyetlen akkumulátorral az adott kategória teljes termékcsaládja üzemeltethetÅ‘.

Fejszék és balták a hasításhoz

Miután a tűzifa feldarabolása megtörtént, következhet a hasítás, amihez a STIHL szintén széles fejszekínálattal rendelkezik. A rozsdamentes acélból és hosszú élettartamú fából készült eszközök hosszútávú megoldást jelentenek, hiszen azokat nem egyetlen szezonra tervezték. A paletta legkisebb darabja az AX 6 nevet viseli, mindössze 40 centiméteres kÅ‘risfa nyéllel rendelkezik, és csak 600 gramm súlyú, ám formájának és kialakításának köszönhetÅ‘en a kisebb hasogatási feladatokra kiváló választás lehet.

Nagyobb mennyiségű tűzifa elÅ‘állításához azonban mindenképpen érdemes valamivel nagyobb fejszét választani, akár az üvegszállal megerÅ‘sített poliamid nyéllel rendelkezÅ‘ AX 20 PC-t, aminek markolata csúszásmentesen rétegzett, így kiváló fogást biztosít a munkavégzés során. A fejszefejhez közeli súlypont gondoskodik az optimális súlyelosztásról, és az erÅ‘kímélÅ‘ munkavégzésrÅ‘l. Ezeknek köszönhetÅ‘en a fejsze nagyszerűen alkalmas közepes nehézségű hasítási munkákhoz. A 75 centiméter hosszú eszköz 1950 gramm súlyú.

Ha azonban valaki inkább a hagyományos, kÅ‘risfa vagy hikorifa nyéllel kapható fejszékben bízik jobban, annak az AX 28 lehet a tökéletes választás. A termék a Német Erdészeti Vizsgálóbizottság tanúsítványával rendelkezik, így kijelenthetÅ‘: amelyik fejszét napi használatra, a profi favágóknak tervezték, az a ház körül felmerülÅ‘ összes kihívásra hatékony választ ad.

FÅ‘ a biztonság!

MielÅ‘tt azonban bárki tűzifa-feldolgozásba kezdene a saját udvarán, egy dolgot fontos leszögezni: a motorfűrészek és a nagyméretű, nehéz fejszék rendkívül veszélyes eszközök, amik még a legprofibb felhasználók kezében is okozhatnak balesetet. A STIHL termékeinek kialakításakor a fejlesztÅ‘k kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra, de még ez sem garancia arra, hogy megfelelÅ‘ védÅ‘felszerelés nélkül sérülésmentes legyen a munka.

A STIHL munkavédelmi ruházati termékei azonban a hibákból, fáradtságból, tapasztalatlanságból fakadó balesetek jelentÅ‘s részét elháríthatják. A vágásbiztos nadrág és bakancs használata például elengedhetetlen, ahogy a benzinmotoros gépek üzemeltetésénél a fültok viselése is kiemelten ajánlott a halláskárosodás elkerülése érdekében.

A STIHL számára a biztonság mellett ráadásul fontos szempont, hogy a különbözÅ‘ idÅ‘járási viszonyokhoz a lehetÅ‘ legjobbak alkalmazkodjanak a munkavédelmi ruhák - legyen szó nyári melegrÅ‘l vagy téli hidegrÅ‘l. A vágásbiztos kabátokat, nadrágokat úgy tervezték, hogy azok ne csak kényelmesek legyenek, de praktikusak is. A jó szellÅ‘zés minden évszakban lényeges, ha nehéz fizikai munkáról van szó. A ruhák belsejében nedvszívó, külsÅ‘ részén pedig nedvességelvezetÅ‘ anyag található, ami biztosítja a gyors száradást, a kiváló vízelvezetést, és legfÅ‘képpen az optimális testhÅ‘mérsékletet. A pólókban és nadrágokban található ezüstionoknak köszönhetÅ‘en ráadásul az öltözet antibakteriális. A téli hideg ellen az ADVANCE funkcionális ruházati termékek közül érdemes válogatni.

Minden, ami jól jön egy motorfűrészhez

A STIHL természetesen a motorfűrészek karbantartásához, a lánc élezéséhez szükséges minden eszközzel, kiegészítÅ‘vel rendelkezik, legyen szó reszelÅ‘krÅ‘l, szegecskiszedÅ‘ készülékrÅ‘l, vezetÅ‘lemez-sorjátlanítóról, láncellenÅ‘rzÅ‘ sablonról, speciális láncvédÅ‘ tokról, de akár profi élezÅ‘készülékekrÅ‘l.

Ha az otthon melege a tét, akkor nem érdemes kompromisszumokat keresni. Ne érje meglepetés a tűzifa feldolgozása során, inkább válassza a STIHL termékeit és kiegészítÅ‘it!

 

2023.02.17