hírek

Az erdőtüzek megelőzése közös felelősségünk

A klímaváltozás hatására az elmúlt két évtizedben Magyarországon is jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. A szárazabb években korábban mintegy 20 ezer erdő- és vegetációtűz keletkezett hazánkban, melyek mintegy 500 millió négyzetméternyi területet érintettek.

Számos más országhoz hasonlóan nálunk a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik. A tavalyi évben és idén, az eddigi tavaszi-nyári, kiemelten tűzveszélyes időszakban nem fordult elő nagyobb erdőtűz, köszönhetően többek között a Firelife erdőtűz-megelőzési programnak, amelyhez az utóbbi években a STIHL is csatlakozott.

A Firelife program keretein belül az elmúlt években országosan közel 2 000 táblát helyeztek el erdőkben, tűzrakó helyeken és túraútvonalak mellett, valamint több százezer plakát, tájékoztató anyag és játékos feladatlap készült, amelyek a felelős szabadtéri tűzhasználat szabályaira hívják fel a figyelmet. Az erdőtüzek megelőzése érdekében elengedhetetlen a folyamatos edukáció, hiszen hazánkban sajnos majdnem minden tűz emberi gondatlanság következménye, miközben például egy leégett erdő felújítása akár 50-100 évet is igénybe vehet. „Örömmel támogattuk a Firelife programot, amelynek keretein belül oktatási anyagot készítettünk az erdészeknek és plakátokat helyeztünk ki az oktatási intézményekbe, hiszen a természet megóvását az egyik legnagyobb küldetésünknek tekintjük” – mondta Szentesi Levente, a STIHL marketingvezetője.

A nyári időszakban a hosszabb csapadékmentes, száraz-meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak, elsősorban a felelőtlenül gyújtott tüzek, eldobott csikkek hatására. A július-szeptemberi hónapokban főként a fenyőerdők, borókás nyárasok veszélyeztetettek, mert aszályos időben könnyen koronatűz alakul ki akár egy kisebb avartűzből is. A nyári tüzek nagy része főként az Alföldet érinti, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megye száraz termőhelyű fenyveseiben is szinte minden évben keletkezik erdőtűz.

Az erdőtüzek intenzitása a klímaváltozás egyik következményeként folyamatosan nő, a lángok egyre gyorsabban terjednek. A nagykiterjedésű erdőtüzek csupán vízzel már nem olthatók el, mert sem elegendő víz, sem elegendő szállító eszköz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor a tűzoltók és erdészek az éghető anyagot, a biomasszát távolítják el a tűz útjából, és tűzpásztákat alakítanak ki, amelyekre támaszkodva ellentüzet vagy kiégetéseket alkalmaznak.

Az erdőtüzek elleni védekezés leghatékonyabb módszere a tüzek megelőzése, amely során egyrészt odafigyelünk a tűzhasználat szabályaira, másrészt fenntartható módon végzett erdőgazdálkodással, kertgazdálkodással, tájhasználattal környezetünket úgy gondozzuk, hogy ne alakulhassanak ki végzetes méretű erdőtüzek.

A programról bővebb információ a www.erdotuz.hu oldalon érhető el.

2018.08.13