hírek

Világbajnoki indulásért küzdenek a sportfavágók a Mátrában

Újoncot avatnak a hétvégi Martin Komárek Emlékversenyen, ahol a generációk csatája is várja a nézőket.

A STIHL Timbersports Martin Komárek Emlékversenyen 11 magyar sportfavágó ragad fejszét és fűrészt, hogy egy kifejezetten izgalmas és jó hangulatú versenyen bizonyítsanak a közönségnek. Június 24-én Mátraházán kezdődik a hazai sportfavágók látványos versenyszezonja.

Tavasszal már több helyszínen is lehetett találkozni a STIHL Timbersports favágó versenyszéria hazai képviselőivel, hiszen többek között Ásotthalmon, Szegeden, Orfűn, Hódmezővásárhelyen és Szombathelyen is tartottak bemutatókat. Június 24-én viszont a versenyszezont is megnyitják a magyar versenyzők, ami minden korábbinál mozgalmasabb lesz. A Mátra Kupa, vagyis a Martin Komárek Emlékverseny és az Országos Bajnokság között ugyanis még egy megmérettetést terveznek.

„Idén két versenynek publikus már a helyszíne és az időpontja, de várhatóan lesz még egy alkalom, amikor a magyar sportfavágóinknak szurkolhatunk. Ami biztos, hogy Mátraházán a Martin Komárek Emlékversennyel indítjuk a nyarat, majd a Bábolnai Gazdanapokon zárjuk a szezont szeptember 9-én. Fontosnak tartjuk, hogy a versenyek számát növeljük, hiszen a fiúk így szerezhetnek több tapasztalatot, amit aztán a világeseményeken kamatoztathatnak” - számolt be a 2023-as tervekről Szeremley Csaba, a magyar STIHL Timbersports csapat menedzsere.

Hozzátette, az is kiemelt szempont, hogy ezeknek a versenyeknek valós tétje legyen, hiszen így könnyebb és eredményesebb lehet a felkészülés, valamint a küzdelmek is kiélezettebbé válnak. A mátrai megmérettetésen például az dől el, hogy a magyar versenyzők közül ki indulhat hivatalos kvalifikációs eseményen.

"Egyéni indulónk akkor lesz a Világbajnokságon, ha egy hivatalos kvalifikációs versenyen a sportoló teljesíti a követelményeket. Mivel Magyarországon ilyen idén nem lesz, így a terveink szerint a mátrai első helyezettet egy nemzetközi versenyen indítjuk majd el, ahol reményeink szerint elég ügyes és gyors lesz, hogy kivívja a VB-indulást.”

Ezért aztán tényleg hatalmas csata várható az egyébként is kiváló hangulatú Mátra Kupán, ami tavalytól a Martin Komárek Emlékverseny címet viseli. A cseh sportfavágó másfél éve fakitermelés közben hunyt el, életében többször is tartott edzőtábort a magyar csapatnak, sőt a versenyeken is rendszeresen részt vett. A szoros barátság és tisztelet jegyében a hazai mezőny évente egy rangos eseménnyel adózik a nagyszerű sportoló és édesapa emléke előtt.

De ki lesz a győztes?

Megjósolni is nehéz, hogy ezúttal ki lesz a mátrai győztes. Ha tippelni kellene, a törzsszurkolók minden bizonnyal a 21 éves Strúbel Bencére vagy az 57 éves, hétszeres magyar bajnokra, Juhász Istvánra tennék a voksukat. A generációk csatája tehát biztosított, és a legutóbbi két versenyen a jövő nemzedéke diadalmaskodott. De vajon az idei első versenyen is a fiatal lendület és a nyers erő győz, vagy inkább az évtizedes tapasztalat, valamint a magabiztos, pontos és kiegyensúlyozott versenyzés?

Strúbel Bence élete első felnőtt versenyét éppen tavaly nyáron, szintén egy mátrai megmérettetésen szerezte meg, ami után a szeptemberi országos döntőben is maga mögé utasíthatta a teljes mezőnyt. De vajon sikerül-e tripláznia?

Mellette pedig szintén az élen végezne Bozsó Zoltán Zoka egyszeres magyar bajnok is, aki továbbra is szeretné megduplázni aranyérmeinek számát.

Strúbel József Dedi nevéhez kötődik talán a legtöbb második és harmadik hely, ráadásul legutóbbi nagy álma is teljesült, hiszen az országos bajnokságon egy dobogón állhatott fiával. Mindez akkora élményt jelentett a szintén 50-es éveiben járó sportfavágónak, hogy szívesen ismételne.

A fiatalok között pedig fontos megemlíteni Juszkó Zsoltot, aki újdonsült édesapaként gyermekének ajánlaná esetleges győzelmét, és Andráska Zoltán is végre dobogón hallgatná végig a Himnuszt. A tapasztalt versenyzők közül fejszét ragad majd Ollé Péter, Freschli Krisztián és Bakó András is, míg Szabó Péter élete harmadik versenyén mutathatja be, mennyit ért az otthoni gyakorlás.

Ismét újoncot avatnak

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy 2023-ban is újoncot avat a magyar csapat, méghozzá Gyécsek Norbert személyében.

„Csak idén már három új érdeklődőnk van, akik kipróbálták magukat az előző hétvégén megtartott edzőtáborban. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 2 új jelentkezővel együtt 19 az aktív sportolóink száma. Közülük pedig 11-en lépnek majd színpadra Mátraházán” – nyilatkozta Szeremley Csaba.

 

Helyszín: Mátraháza, parkoló
Időpont: 2023. június 24., 14:00

Indulók a 2023-as Martin Komárek Emlékversenyen:

1. Strúbel Bence
2. Juhász István
3. Strúbel József
4. Juszkó Zsolt
5. Ollé Péter
6. Andráska Zoltán
7. Freschli Krisztián
8. Szabó Péter
9. Bozsó Zoltán
10. Gyécsek Norbert (első versenye lesz)
11. Urbán Ádám (Rookie versenyző, csak Underhand-et vág - első versenye lesz)

2023.06.21