A gyep elszíneződésének lehetséges okai

A gyep elszíneződésének hátterében állhat tápanyaghiány, gombásodás, okozhatja a foltosodást a nem megfelelő öntözés vagy a helytelen fűnyírás. A rendszeres és megfelelő módon végzett gyepkarbantartás segíthet megelőzni a problémát.

A tápanyaghiány sokszor jár a fűszálak elszíneződésével. A gyep világoszöld, sárga elszíneződésének hátterében sok esetben a nitrogén- vagy vashiány áll. Káliumhiány esetében
a levelek szélén eleinte világoszöld, majd barna foltok láthatók. A leveleken megjelenő sárga foltok és csíkok a magnézium hiányt jelezhetik. A gyep felületre tavasszal nitrogéndús, nyáron nitrogénban-, kénben- és magnéziumban gazdag, míg ősszel káliumban és vasban dús gyeptrágyát juttassunk ki. A gyeptrágyázás után a terület megfelelő beöntözése szükséges.Bár a tápanyaghiány súlyos problémákat okozhat a gyepen, a túlzott tápanyag utánpótlás sem ajánlott. Többek között azért, mert könnyebben kialakulhat miatta a gyep filcesedése, és a gombabetegségek is sok esetben a műtrágyák túladagolása miatt alakulnak ki.

A különböző gombabetegségek sok esetben járnak a gyep elszíneződésével. A gombásodás kialakulásának oka lehet a helytelen gyepgondozás, a talaj nem megfelelő minősége, tápanyaghiány, a túlzott műtrágyázás, a csapadékos, magas páratartalmú időszak, vagy a túl gyakori öntözés. A fűnyíráskor túl magasra hagyott gyep -főleg a nyári kánikula idején- könnyen bepállik, ez is remek táptalaj a gombabetegségek számára. A gombásodás megállapítása után fontos, hogy a gyepápolás során használt eszközeink vágófelületeit (fűnyírógép, szegélynyíró, gyeplazító) fertőtlenítsük le, valamint, hogy a területet semmiképp ne öntözzük túl, mert a gombabetegségeknek kedvez a magas nedvesség- és páratartalom. A gyep makacsabb gombabetegségei ellen gombaölőszerekkel tudjuk felvenni a harcot.

A nem megfelelő öntözés szintén okozhat elszíneződéseket, foltosodást a gyepen. Nem jó, ha a gyep felszíne, a fűszálak töve állandóan nedves, de az sem, ha hagyjuk kiszáradni a pázsitot. Öntözzünk ezért inkább ritkábban, de olyankor nagyobb adag vizet juttassunk ki a területre. Általában elegendő 2-3 naponta öntözni a gyepet, de a nyári kánikula, szárazság idején minden nap öntözzük a pázsitot. Az öntözésre nyáron a kora reggeli vagy az esti órák a megfelelők. Nem mindegy az sem, milyen a talaj típusa a kertünkben. A homokos, laza talaj több vizet igényel, míg a kötöttebb, barna talaj jobban tartja a nedvességet.

A fűszálak között kialakuló filcréteg vagy gyepfilc gátolja, hogy a víz, az oxigén és a tápanyagok a fűszálak gyökeréhez jussanak, megakadályozza a fűszálak optimális levegőzését. A filcréteg gyomnövényekből, mohából, elhalt növényi részekből áll, a talajfelszín és a fűszálak között alakul ki. A filcréteget leghatékonyabban gyepszellőztetéssel és gyeplazítással tudjuk eltávolítani a fűszálak közül. Gyepszellőztetéskor földfelszín felett távolítjuk el a gyepfilcet, míg a gyeplazításkor a földfelszín alatt, a fűszálak gyökérzónájában is dolgozunk. A gyeplazítás során eltávolítjuk az elhalt, de le nem bomlott növényi részeket a földfelszín alatt is. A gyep a gyepszellőztetés vagy a gyeplazítás után néhány héttel sokkal intenzívebb fejlődésnek indul, mert könnyebben jut el az oxigén, a víz és a tápanyagok a fűszálak gyökereihez.

A nem megfelelő módon és időben végzett fűnyírás szintén okozhat sérüléseket a gyepen. A fűnyírást -főleg nyáron- az esti órákra tervezzük, vagy borús időben végezzük. Sem a túl rövidre (3-4 cm-nél rövidebb), sem a túl magasra (6-7 cm hosszabb) hagyott gyep nem ideális. A túl alacsonyra nyírt pázsit sokkal könnyebben kiszárad, valamint az erős napsugárzás is sérüléseket okozhat rajta, míg a túl magasra hagyott gyep befülledhet, a fűszálak rothadásnak indulhatnak. Az életlen vagy repedezett pengéjű fűnyírógép mechanikai sérüléseket okozhat a fűszálak felületén. A fűnyírógép pengéit rendszeresen ellenőrizni kell.

Így előzzük meg a gyep elszíneződését, foltosodását


- A gyep egészséges fejlődése érdekében az első tavaszi fűnyírással várjunk addig, amíg a hőmérséklet tartósan 10-12°C felett nem lesz.
- A tavaszi gyepápolás során ne feledkezzünk meg a gyepszellőztetésről és a tápanyagutánpótlásról.
- A tavaszi gyeptrágya legyen nitrogénben gazdag, és jó, ha kisebb mennyiségben foszfort, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz.
- Nyáron figyeljünk a rendszeres öntözésre, a megfelelő időben végzett fűnyírásra, az optimális vágásmagasságra (4-6 cm).
- Ősszel juttassunk ki kálium túlsúlyos gyeptrágyát, illetve a komposzt és szarvasmarha trágya kiszórását is meghálálják a fűszálak.
- Új gyepfelület telepítésekor ne spóroljunk a gyep számára optimális talaj kialakításán. A talaj legyen megfelelően kötött, ideális pH tartalmú. A kertben található megsüllyedt részeket töltsük fel, hengerezéssel tömörítsük a talaj felső részét, juttassunk ki elegendő tápanyagot a talajba.

- Kora tavasszal ne feledkezzünk meg a gyepszellőztetésről, melyet, ha szükséges ősszel is végezzünk el.

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.24