A gyep tavaszi felülvetése lépésről lépésre

A gyep kopásának számtalan oka lehet. A tél folyamán a talaj tömörödése, a fagyott fűszálak taposása, az ősszel elmaradt tápanyagutánpótlás vagy a gyepfilc is okozhatja. A tavasz remek alkalom a felülvetésre, azaz a meglévő gyepállomány hiányos részeinek vagy szükség esetén akár az egész terület fűmagokkal való beszórására.

1. Kezdjük a gyepszellőztetéssel!

 

A gyepszellőztetés célja, hogy a tavaszra képződő úgynevezett filcréteget, azaz a talajon maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, moharétegből álló réteget eltávolítsuk a fűszálak közül. Maga a gyepfilc nem más, mint a fűszálak és a talajfelszín között kialakuló, elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, mohából álló réteg. A gyepszellőztetést követően a fűszálak újra megfelelő mennyiségű vízhez, levegőhöz és tápanyagokhoz jutnak. A tavaszi gyepszellőztetés hiányában a fűszálak gyökerei a talajfelszínhez nagyon közel fognak nőni, kevésbé lesznek ellenállóak.

 

A gyepszellőztetés során a fűszálak között kialakult filcréteget a gyepszellőztetőgép segítségével a földfelszín felett távolítjuk el. Drasztikusabb módszer a gyeplazítás művelete, ami nem csak a földfelszínen, hanem a földfelszín alatt is eltávolítja a filcréteget, tehát nem csak a fűszálak között kialakult gyepfilcet, de az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk, ezáltal a gyökérzónát is felfrissítjük. A gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését, ezért felülvetés után látványosabb lesz a fűmagok növekedése.

 

Akár a gyepszellőztetés, akár a gyeplazítás mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy a műveletet mindig száraz időben végezzük. Az ideális hőmérséklet 10°C felett van akkor, amikor már a talajhőmérséklete is 10°C körül van. Amennyiben van beépített öntözőrendszerünk, jelöljük ki a szórófejek helyét még a gyepszellőztetés előtt, mert a gyepszellőztető kárt tehet a fejekben. A gyepszellőztetés vagy a gyeplazítás előtt vágjuk le normál magasságra (4-5 cm) a füvet és gyűjtsük össze a területről a fűnyesedéket. Mielőtt nekiállunk a munkának, a gyepszellőztető gép mélységbeállítását érdemes kipróbálni a gyep szélén.

 

2. Jöhet a felülvetés!

 

A kikopott részekre a gyepszellőztetés után szórhatjuk a megfelelő fűmagot. A fűmagválasztás során próbáljunk meg a saját fajtával megegyező vetőmagot vásárolni. Ha nem találunk ilyet, akkor válasszunk az eredeti gyephez hasonló fajtát.

 

3. Gyeptrágyázás és öntözés 

 

A gyepszellőztetés és a vetés után a gyeptrágyát szétteríthetjük a területen. A felülvetés után válasszunk foszforban dús gyeptrágyát, amely segíti a gyökeresedést. A természetes tápanyagutánpótlás hívei használhatnak jó minőségű, átszitált komposztot és/vagy szarvasmarhatrágyagranulátumot is. A gyeptrágya mellett beszerezhetünk kifejezetten felülvetéshez ajánlott talajjavító anyagot, amely magas szervesanyagtartalmának köszönhetően segíti a gyökeresedést, valamint magas rosttartalma miatt remek a vízmegtartó képessége. Ha szükséges, földet is szórjunk a területre, de csak kertészetekben vásárolt földet használjunk, mert abban biztosan nincsenek kórokozók, kártevők, gyomnövénymagok. A gyeptrágyázás után ne feledkezzünk meg a terület bőséges öntözéséről.

 
2021.03.18