Gyepápolás télen

Talán nem is gondolnánk, de télen is érdemes pár dologra odafigyelni, hogy tavasszal újult erővel keljen életre a pázsit. Fagyott talaj? Vastag hótakaró? Mutatjuk tippjeinket a téli gyepgondozással kapcsolatban.

Jég és fagy
A fagy rendkívül érzékennyé teszi a fűszálakat. Ilyenkor kímélni kell a területet, nem ajánlott rálépni a gyepre, kerülni kell intenzív használatát. A hóréteg megvédi a gyepet a széltől és a fagytól, ezért ne lapátoljuk el a havat róla. A fűszálak 80%-a víz, ezért nagyon érzékenyen reagálnak a téli időszakban őket érő stresszhelyzetekre. A télen kialakult pázsiton keletkező károkat (sárgásbarna foltok, gombafertőzések elterjedése) nehezen lehet helyrehozni.


Kertépítési tippek
Ahol gyerek van a családban, ott nehezen kivitelezhető, hogy ne lépjünk a gyepre. Gyermekes családok számára sportgyep telepítése ajánlott, mert ez strapabíróbb, mint a rövidre nyírt, apró szálú és finom levelű díszpázsit. Díszpázsit esetén megoldást jelenthet, ha lépőköveket helyezünk el, melyek nemcsak dekoratívak, de esős időben is jól járható felületet biztosítanak. 


Végre itt a tavasz!
A sportgyep növekedésének serkentésére tavasz elején, fagymentes napon érdemes nitrogén alapú műtrágyát szétteríteni. Minél többet használtuk a gyepfelületet télen, annál több tápanyagra van ilyenkor szüksége a talajnak. Öntözőrendszer kiépítését érdemes a fű növekedésének beindulása előtt kiépíteni, de már a fagymentes időszak utánra tervezni.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

2019.04.02