Gyepszellőztetés és gyeplazítás: valódi wellness a gyep számára

Az egészséges fűfelület legfontosabb feltétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható.

A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telt zöld színben pompázik. Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer - tavasszal és nyár végén - száraz időben, 10 °C feletti hőmérsékletnél elvégezni. 

A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat "kifésüljük". A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget és a gyomot is még a korai szakaszban eltávolítja. Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük. 

Az erős és sűrű gyep titka tehát a különböző gyepgondozási technikák évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik.

További információért látogasson el weboldalunkra: www.stihl.hu

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2019.04.02