Így ápoljuk a gyepet októberben és novemberben

Ősz közepén, az első fagyok előtt érdemes elvégezni az őszi tápanyag utánpótlást, amihez káliumban és vasban gazdag gyeptrágyát válasszunk. A hideg megérkeztével folyamatosan csökkentsük a fűnyírások számát, és a kerti gépeink megfelelő téli tárolásáról se feledkezzünk meg.

Miért jó a fűgyűjtőkosaras fűnyíró?

Hatalmas hasznát vesszük a háznál a fűgyűjtőkosaras fűnyírónak, amely a fűnyírás során a kosarában a gyepen található leveleket is összegyűjti. Ősszel a gyepre hullott leveleket folyamatosan gyűjtsük össze azért, hogy a fűszálak megfelelő mennyiségű fényhez és levegőhöz jussanak, valamint, hogy az avar alatt a gyep ne induljon rothadásnak. Fontos azonban, hogy a levelek szárazak legyenek, a nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni.
 

A mulcsozó fűnyíró további előnye, hogy a fűnyíró a levágott fűnyesedéket nagyon apróra összevágja, a néhány milliméteres fűnyesedék zöldtárgyaként funkcionál. A fűnyesedék a talajra hullva nagyon gyorsan lebomlik, hasznos tápanyagokkal látja el a talajt és csökkenti a talaj nedvességtartalmának párolgását.
 

A fűnyírások számát a hőmérséklet enyhülésével folyamatosan csökkentsük, és az első fagyoknál hagyjuk abba. Októbertől a gyep optimális vágásmagassága 4-5 cm. Azért ne vágjuk ennél rövidebbre a gyepet, mert az éjszakai fagyok könnyen kárt okozhatnak rövidre nyírt fűszálakban. 

 

A fagyok előtt még van lehetőségünk az újrafüvesítésre és a gyepszellőztetésre is

Ősszel lehetőségünk van a nyár folyamán kikopott pázsitrészek újravetésére. A vetés előtt szórjunk ki a területre átrostált, érett komposztot vagy kifejezetten újrafüvesítéshez ajánlott talajjavító anyagot, melyeknek nagyon magas a szervesanyag tartalmuk és a vízmegtartó képességük is kitűnő, ezért nagyon ideálisak a kikelő fűmagok számára. Ha szükségesnek látjuk, a fűmagvetés után szórjunk ki földet is a területre. A fűmagválasztáskor lehetőleg a saját fajtával megegyező vagy az eredeti vetőmaghoz nagyon hasonló fűmagkeveréket vásároljunk. Amennyiben nem számíthatunk természetes csapadékra, a vetés utáni hetekben öntözzük naponta a területet.
 

A gyepszellőztetés elvégzését első sorban tavasszal ajánljuk, de az őszi fagyok előtt is elvégezhetjük. A gyepszellőztetés azért hasznos, mert a fűszálak és a talajfelszín között kialakult elhalt növényi részekből, gyomnövényekből és mohából álló réteget eltávolíthatjuk a fűszálak közül, aminek hatására a gyep fellélegezhet, a csapadék és a tápanyagokban könnyebben eljutnak a fűszálak gyökérzónájába.

 

Ősszel káliumban és vasban gazdag gyeptrágyát válasszunk

Ősszel juttassunk ki a gyepre hosszú hatású, nitrogénmentes vagy alacsony nitrogén tartalmú, káliumban- és vasban gazdag gyeptrágyát. A gyeptrágyázást fagyott talajon ne végezzük el, a trágyázás után öntözzük be alaposan a területet. Gyeptrágya helyett érett, átrostált komposztot vagy szarvasmarhatrágya granulátumot is kiszórhatunk a területre. A hasznos tápanyagok növelik a gyep ellenállóképességét, védik a gyepet a fagykároktól, a betegségekkel szemben, valamint segítik a tavaszi regenerációt. A pázsit nagyon érzékeny a fagyokra, ezért mínuszok idején kerüljük intenzív használatát, lehetőleg ne lépjünk rá. A hótakarót nem kell eltávolítani a gyepről, mert a hóréteg megvédi a fűszálakat a fagykároktól vagy a szél okozta károsodástól.

 

A fűnyírógépek téli tárolása

Ősszel, az utolsó fűnyírás után alaposan tisztítsuk meg a fűnyírógépet egy erős kefe segítségével. A burkolaton, a hűtőrácsokon ragadt fűnyesedéket műanyag spatulával távolíthatjuk el legegyszerűbben. Télen szakítsunk időt a fűnyíró átnézésére, és ha szükséges, a karbantartására. Ellenőrizzük a nyírókéseket is. Abban az esetben, ha a késeken repedéseket látunk, a kést ki kell cserélni. Tompa kések esetén élezzük vagy szakemberrel éleztessük meg a késeket. A fűnyírógépeket (és minden más kerti gépet) száraz, pormentes helyiségben, normál helyzetben tároljuk.

 

+1 tanács: Zöld zsákok helyett tegyük a komposztálóba a fűnyesedéket!

A kertben keletkező szerves hulladékot, így a levágott fűnyesedéket is érdemes a komposztálóban gyűjteni. Talán nem is gondolnánk, de a komposztálással akár 15-30%-kal kevesebb szemetet fogunk a szemétgyűjtőbe dobni. A komposztálót a kert félárnyékos, szélvédett helyére tegyük, mert a túl nagy forróság vagy a hideg gátolja a talajlakó szervezetek aktivitását. A komposzt a legjobb tápanyagforrás a növényeink számára. Fokozza a talaj minőségét, felpezsdíti a talaj élővilágának aktivitását, magas rosttartalmának köszönhetően remek a vízmegtartó képessége.

2021.10.08