Így maradhat a legnagyobb kánikulában is egészséges a gyep

Az idei nyáron tapasztalt hetek óta tartó aszály és a szokásosnál jóval magasabb hőmérséklet még az öntözőrendszerrel, csepegtetőrendszerrel beépített kertekben is sok problémát okozott. A megfelelő időben és módon elvégzett fűnyírással sokat tehetünk a gyep egészségéért.

Mikor és milyen magasra nyírjuk nyáron a füvet?

A nyári kánikula, szárazság idején nagyon fontos, hogy mikor nyírjuk a gyepet. A legideálisabb az esti órákban végezni a fűnyírást, de a kora reggeli órák is alkalmasak rá. Nyáron a gyep ideális vágásmagassága 4-5 cm. Ennél ne nyírjuk alacsonyabbra, mert a száraz melegben csökken a fűszálak regenerálódási képessége, a 4 cm-nél alacsonyabbra nyírt fűszálak könnyen kiszáradnak, ami a pázsit foltosodásához vezet. Érdemes olyan fűnyírógépet használnunk, amelyen egyszerűen beállíthatjuk a kívánt vágásmagasságot. A fűnyírógép pengéinek élességét néhány hetente ellenőrizzük. Ha szükséges, élezzük vagy éleztessük meg a pengéket. Biztosan nem elég éles már a fűnyírógépünk pengéje, ha a vágást követően a fűszálak vége seprűszerűvé válik, elbarnul. Az éles penge ezzel szemben egyenletes vágást hagy maga után, a fűszálak vége ilyenkor egyenes.

A fűnyírás után ne maradjon el a bőséges öntözés

Fontos, hogy a fűnyírás előtt már ne öntözzük a gyepet, viszont utána bőségesen öntözzük be a területet. A gyep mindennapos öntözésére a nyár folyamán a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor a legalacsonyabb a párolgási veszteség. Jó, ha tisztában vagyunk a kertünkben lévő talaj típusával, mert például a homokos, laza talaj jóval több vizet igényel, mint a kötöttebb, barna talaj, ami sokkal jobban megtartja a nedvességet. A fűszálak számára nem kedvez, ha minden nap vagy naponta többször enyhe vízmennyiséget kapnak, mert így a gyökereket sekély növekedésre ösztönözzük, ezért az öntözést inkább ritkábban, de hosszabb ideig végezzük,

Miért ajánlott a mulcsozó fűnyírás?

A mulcsozó funkcióval ellátott fűnyírógépek néhány milliméter nagyságúra aprítják a levágott fűnyesedéket. A fűszálak közé hulló szervesanyag talajtakaróként védi a fűszálakat a kiszáradástól, a természetes mulcs hatására csökken a talaj nedvességtartalmának párolgása. Az apró fűnyesedék lebomlik, és hasznos szerves tápanyagként, gyakorlatilag zöldtrágyaként funkcionál, így csökkenthető a műtrágya használat. A fűszálak között lévő mulcsréteg ezenkívül a gyomnövényekkel, mohával szemben is rendkívül hatékony. A mulcsozás mesterei a robotfűnyírók a kertben. A STIHL robotfűnyírói rendkívül apróra vágják a levágott fűnyesedéket, ami így gyorsan komposztálódik a talajon, és hasznos tápanyagokkal látja el a fűszálakat.

2022.07.27