Milyen gyeptípust válasszunk a kertünkbe?

Az egyes fűmagkeverékek nem egy, hanem különböző fűfajtákból állnak. A ház körüli, sokat igénybe vett gyepnek jól regenerálódó és könnyen karbantartható fűfajtákból kell állnia. Az elsősorban angolperjéből, réti perjéből és vöröscsenkeszből álló fűkeverék ideális az általános, mindennapi igénybevételű gyepnek

 

Milyen fűmagkeveréket válasszunk?

 

A fűnövény központját a hajtásalap képezi. A hajtásalap alatt a talajban a gyökérzet, a hajtásalap felett a levelek fejlődnek. A fűfajtától függően föld feletti vagy föld alatti sarjként fejlődnek a mellékhajtások, melyek a gyep oldalirányú sűrűségéért és növekedéséért felelősek.

 

Az angol perje (Lolium perenne) bokrosodó keskeny levelű, gyors növekedésű, rövid sarjakkal terjedő fűfajta. Sok fényt igényel, tápanyagigényes. Lépésállósága, terhelhetősége rendkívül jó, mulcsozó fűnyírásra is alkalmas típus.

 

A réti perje (Poa pratensis) lassú növekedésű, ezért ritkábban szükséges vágni. Levelei közepesen szélesek, remekül tűrik a nagyobb igénybevételt. A téri perje tarackoló fűfajta, rizómákkal, föld alatti sarjakkal terjed. Sok fényt és tápanyagot igényel, mulcsozó fűnyírásra is megfelelő. Nem szabad alacsonyra vágni, mert rövidre nyírva rosszuk tűri a szárazságot.

 

A vörös csenkesz (Festuca rubra) közepes növekedési eréjű, finom levelű, bokrosodó, rövid sarjakkal terjedő fűfajta. Tápanyagigénye alacsony, jól tűri a félárnyékot, árnyékot. Rövidre vagy középmagasra nyírjuk, mulcsozó fűnyírásra kevésbé alkalmas. Lépésállósága, terhelhetősége alacsony vagy közepes, ezért elsősorban díszgyepnek ajánlott vagy olyan kertbe, ahol kevésbé van igénybe véve.

 

Jól tűri a kevesebb fényt, így fák árnyékában is szépen fejlődik a ligeti perje (Poa nemoralis) és a gyepes sédbúza (Deschampsia cespitosa).

 

1. Használati gyep

 

A használati gyep jól terhelhető, erős gyeptípus. Gyakorlatilag a ház körül minden olyan szabad területre ajánlott, amit rendszeresen igénybe veszünk. Előnye, hogy lassú növekedésű, ezért kevesebb nyírást igényel, valamint jól tűri a szárazságot.

 

2. Díszgyep

 

A díszgyep kis terhelésre alkalmas gyeptípus. Puha, szőnyegszerű, sűrű, finom levelű fűfajtákból áll. Olyan kertekbe vagy kertrészekbe ajánlott, ahol ritkán lépünk rá, kifejezetten dekorációs célra javasolt. A szárazsággal szemben kevésbé ellenálló, akkor mutat a legszebben, ha a területen beépített öntözőrendszerrel tudjuk megoldani a rendszeres vízpótlást.

 

3. Igénybevételt tűrő gyep

 

Bár ez a gyeptípus rendszeres és intenzív ápolást igényel, rossz időjárási körülmények között is jól ellenáll. A fűszálak rendkívül jó regenerálódó tulajdonságúak, így nagyobb igénybevétel, sportolás, játék esetén is gyorsan felfrissülnek.

 
2021.05.31