Az első tavaszi fűnyírás

Ahogy megérkezik a tavasz, egyre többet süt a nap, és melegebbre fordul az idő, minket is hívogat a kert. Amint a talajhőmérséklet tartósan 10°C fölé emelkedik, a gyepnövekedés újra beindul, ami tökéletes időpont a gyepápolás megkezdéséhez.

A gyep felület megtisztítása, az első tavaszi fűnyírás

A gyepápolás első lépése a gyepfelület megtisztítása a lehullott levelektől és ágaktól, amiben a STIHL lombszívói nagy segítséget jelenthetnek. Amint a gyepnövekedés beindul, és a talaj teljesen szárazzá válik, elérkezik az első fűnyírás ideje. Fontos, hogy a nyírást kizárólag tiszta és éles pengéjű fűnyíró géppel végezzük, így a friss, tavaszi fű nem sérül, egészséges marad. Az optimális vágásmagasság 4-6 cm között van. Az árnyékosabb területeken, mint pl. a bokrok alatt a legalább 5 cm-es fűmagasság ajánlott. A kívánt vágásmagasság beállítását jelentősen megkönnyíti a fűnyíró gép egyszerűen kezelhető központi vágásmagasság-állító funkciója. Az ápolt gyepfelület megtartása érdekében a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés és gyeptrágyázás javasolt. Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a talajnak, az erős és egészséges gyep fejlődése érdekében. 

Fűnyírás és trágyázás egy lépésben

A STIHL mulcsozásra is alkalmas fűnyíró gépeivel, illetve az iMow robotfűnyíróval végzett fűnyíráskor a nyírás és a trágyázás egy időben történik. Ekkor a levágott fű finomra aprítva természetes trágyaként visszakerül a talajra. 

Gyepszellőztetés és tömörítés

A sűrű és strapabíró gyepfelület titka a rendszeres nyírás mellett a gyepszellőztetésben rejlik. A harmadik vagy negyedik nyírást követően a fűszálak már elég erősek ehhez a művelethez. A gyepszellőztetés során a mohatelepek, gyomok és az elhalt fűréteg eltávolításra kerülnek. Ennek köszönhetően a talaj átszellőzik, valamint a víz, a levegő és a tápanyagok könnyebben eljutnak a gyökerekhez. Az eredmény egy sűrű és egészséges gyepfelület. Fontos, hogy kánikulában kerüljük a gyepszellőztetést. A STIHL kerti gépei nagy segítséget jelentenek a gyepápolási feladatok során.

 

Amennyiben érdeklődik a cikkben szereplő gépek iránt, az alábbi linkeken könnyedén elérheti oldalunkat.

Lombszívók

Fűnyírók és gyepszellőztetők

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

 

 

2019.04.01