Gyepszellőztetés és gyeplazítás – Mi a különbség?

Bár a gyepszellőztetés és a gyeplazítás hasonló művelet, a kettő nem ugyanaz. Elmondható azonban, hogy mindkettő célja, hogy a tavaszra képződő filcréteget, azaz a talajon maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, moharétegből álló réteget eltávolítsuk a fűszálak közül. A STIHL KertÉRTŐK podcast 2. epizódjában többek között erre is keressük a választ.

Mi az a gyepfilc vagy filcréteg?

A gyepfilc a fűszálak és a talajfelszín között kialakuló, elhalt növényi részekből, mohából, gyomokból álló réteg.Érdemes róla tudni, hogy a gyepfilc akkor alakul ki, amikor a szerves hulladékok gyorsabban képződnek, mint ahogy lebomlanak. A filcréteg kialakulhat, ha például túl alacsony a talaj pH szintje, túl sűrű a fű a mértéktelen gyeptrágyázás hatására, vagy éppen túl alacsony a talaj tápanyagtartalma.

Miért fontos a gyepszellőztetés?

A gyepfelület a gyepszellőztetést követően fellélegezhet, a víz, az oxigén és a tápanyagok is sokkal könnyebben jutnak el a gyökerekig, kevésbé lesz gyomos a terület. Ez azért fontos, mert ha nem végezzük el a gyepszellőztetést, azzal, hogy a filcréteg miatt csökken a vízáteresztőképesség, a fűszálak gyökerei a talajfelszínhez nagyon közel fognak nőni, kevésbé lesznek ellenállóak. A gyepszellőztetés után az egészséges gyep ellenállóbbá válik például az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben is. A kikopott részekre a gyepszellőztetés után szórhatunk fűmagot.

Gyepszellőztetés vagy gyeplazítás?

A gyepszellőztetés alatt azt értjük, hogy a filcréteget a gyepszellőztető géppel eltávolítjuk a földfelszín felett. A gyeplazítás során, -a gyepszellőztetéssel ellentétben- nem csak a földfelszínen végezzük el a filcréteg eltávolítását, hanem a földfelszín alattgyökérmetszést is végzünk. Így nem csak a fűszálak között kialakult gyepfilcet, de az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk, ezáltal a gyökérzónát is felfrissítjük. A gyeplazítással tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. 

Mikor végezzük el a gyepszellőztetést?

A vékony (1-2 mm vastag) filcréteg még jó hatással is tud lenni a gyep minőségére, mert nyáron például megtartja a csapadékot, télen pedig a hőt. Az 5 mm-nél vastagabb filcréteg azonban már gátolja a fűszálak megfelelő víz-, oxigén- és tápanyagfelvételét. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért évente legfeljebb kétszer lehet elvégezni. Nyáron, a kánikulában nem ajánlott a gyepszellőztetés, mert ilyenkor épp elég stresszhatás éri a fűszálakat. Az ideális időszak a tavasz vagy a kora ősz, de aki elvégzi a gyepszellőztetést tavasszal, és ennek ellenére nyár végén, ősz elején megint szükségesnek érzi, az egy évben kétszer is gyepszellőztethet.

Hogyan végezzük a gyepszellőztetést?

  • A gyepszellőztetést és a gyeplazítást mindig száraz időben végezzük. 10°C feletti hőmérsékletnél, amikor a talajhőmérséklet már 10°C körül van.
  • A gyepszellőztetés előtt normál magasságra (4-5 cm) vágjuk le a füvet, majd gyűjtsük össze a területről a nyesedéket.
  • Ha van öntözőrendszer, akkor a gyepszellőztetés előtt jelöljük ki a szórófejek helyét, mert a gyepszellőztető kárt tehet bennük.
  • Ha a gyepszellőztetőnek nincs saját gyűjtőkosara, akkor a keletkezett nyesedéket gereblyézzük össze, de semmiképp ne hagyjuk a gyepen. Az összegyűjtött növényi hulladékot tegyük a komposztálóba. A gyűjtőkosaras gyepszellőztető előnye, hogy csak a szükséges nyesedéket távolítjuk el. Abban az esetben, ha gereblyével gyűjtjük össze a nyesedéket, akaratlanul is eltávolítunk valamennyit a talajból és az egészséges fűszálakból is.
  • A mélység beállítását érdemes kipróbálni a gyep szélén, mielőtt nekiállunk a munkának. 

Gyeptrágyázás és öntözés a gyepszellőztetés után

A gyepszellőztetés után néhány nappal a gyeptrágyát szétteríthetjük a területen. Tavasszal válasszunk nitrogéndús, ősszel pedig káliumban és vasban gazdag gyeptrágyát. Természetesen a jó minőségű, átszitált komposzt vagy a szarvasmarhatrágya is tökéletes. Fontos, hogy a gyeptrágyázás után ne feledkezzünk meg a terület bőséges öntözéséről.

 

"KertÉRTŐK - Az otthon kertészkedők műsora" podcast már a legnépszerűbb felületeken a Spotify-on, az iTunes-ban és a Soundcloud-on is elérhető.

 

 

2020.06.12