Kerti gépek téli karbantartása

Legújabb podcast epizódunk témája, hogy hogyan tároljuk akkumulátoros és benzines gépeinket a maximális élettartamuk elérése érdekében, de kitérünk arra is, hogy milyen környezetbarát anyagok alkalmasak fagy idején a járdák és az utak szórására.

Akkumulátoros gépek

 

Az akkumulátort vagy a beépített akkumulátoros kerti gépet tartsuk száraz, nedvességtől és párától mentes, közvetlen napfénytől védett helyen. Az is fontos, hogy pormentes, tiszta helyre tegyük, legyen ez akár egy garázs vagy a lakás valamelyik szekrénye. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20-40 % között van. Bár a lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből, a 0 fok alatti hőmérsékleten hamar lemerülnek, védeni kell őket a fagyoktól. Fontos, hogy ideális hőmérsékleten tároljuk az akkumulátoros gépeinket. A kivehető akkumulátoros gépeknél elegendő, ha csak az akkumulátort vesszük ki, 5-10 fok körüli helyiség már megfelelő az akkumulátor számára. A beépített akkumulátoros gépek esetében a teljes gépet tegyük 5 fok feletti helyiségbe. Amennyiben az akkumulátor elérte élettartama végét, vigyük vissza valamelyik STIHL kereskedésbe, ahol gondoskodnak a veszélyes hulladék megfelelő gyűjtéséről és kezeléséről.

 

Elektromos gépek

 

Minden kerti gépet, így az elektromos gépeket is tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre. A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel. A szellőzőnyílások takarításához használjunk egy kis kefét.

 

Benzines gépek

 

A benzines gépekből az üzemanyagot és az olajat gyűjtsük össze, és vigyük el olyan gyűjtőhelyre (benzinkutak, veszélyes hulladéklerakó helyek), ahol ezeket feldolgozzák. Nem érdemes a maradék üzemanyagot és olajat eltennünk, és tavasszal újra felhasználnunk, mert ez a gépek sérülését okozhatja. Fontos, hogy a benzines gépeinkhez vagy prémium üzemanyagot használjunk vagy tegyünk az üzemanyag mellé konzerváló adalékanyagot. A prémium üzemanyag előnye, hogy az etanol tartalma 5% alatt van, így nyújthatunk a gép alkatrészei számára hosszú élettartamot. Az üzemanyag konzerváló adalékanyag hosszú időre biztosítja az üzemanyag megfelelő minőségét, összetételét.

 

Kézi szerszámok

 

Az egyszerűbb kerti eszközökről se feledkezzünk meg, a metszőollók késeit alkohollal fertőtlenítsük le, tisztítsuk meg. A védőfelszerelést, például a kerti kesztyűket ilyenkor mossuk ki, a védőszemüvegeket takarítsuk meg és tegyük biztos helyre. A kerti fészer rendberakására is van most időnk, rendszerezzük a szerszámokat, hogy tavasszal átlátható, jól kezelhető szerszám készletünk legyen.

 

Fűnyírók szervizelése

 

Novembertől márciusig a szervizeknek több ideje van a bevitt gépek karbantartására. Ilyenkor érdemes a fűnyírógépeket elvinni olajcserére, késélezésre, így tavasszal megfelelő géppel vethetjük bele magunkat a kerti feladatokba.

 

A kerti csapok-, slagok-, víztározós magaságyás fagytalanítása

 

Még az első fagyok előtt zárjuk el a kerti csapokat. Automata öntözőrendszer esetében magasnyomású levegővel, kompresszorral, körönként nyomjuk át levegővel a rendszert, és amikor halljuk, hogy már csak levegő jön belőle, akkor az adott kört zárjuk le, és így az összes csövet hatékonyan vízteleníthetjük. A kerti slagokat is érdemes levegővel átfújatni, majd fagymentes helyre vinni, mert amikor a víz megfagy és kristályos szerkezetűvé válik, megnő térfogata, aminek hatására a slag szétrepedezhet. A víztározós magaságyásban valamennyi víz benne maradhat, mert ez nem egy zárt közeg, a víznek van mozgástere, egyszerűen elég, ha nem töltünk rá újabb adag vizet.

 

A só kiváltása környezetbarát anyagokkal

 

Számos olyan anyagot használhatunk az utak és járdák szórására fagyok idején, ami környezetbarát, ilyen például a homok, a faforgács, zeolit és a zöldsó. A homok és a faforgács olcsó és könnyen beszerezhető anyagok. Az olvadás után mindkét anyagot egyszerűen összesöpörhetjük a járdáról. Szintén jól alkalmazható anyag a zeolitos kőzúzalék, melyet nagyobb barkács áruházakban tudunk beszerezni, jó hatásfokú, olvadás után könnyen összetakarítható. Szórhatunk a járdára hamut is, ha otthon fával tüzelünk, bár a hamu a hóval keveredve nem szép látvány. Az édesvízi mészkőgranulátum és kalcium-klorid keverékéből álló zöldsó szintén hatékony anyag fagyok idején.

 

"KertÉRTŐK - Az otthon kertészkedők műsora" podcast már a legnépszerűbb felületeken a Spotify-on és az iTunes-ban is elérhető.

 

2020.11.25