Milyen munkákat lehet még elvégezni a tél beköszönte előtt a kertben?

Novemberben már egyre kevesebb tennivalónk akad a kertben, de azért még most is van mit csinálni, ha tavasszal egységes és tömör gyepet, a konyhakertben termékeny talajt és egészséges gyümölcsfákat szeretnénk látni.

 

Az idei utolsó fűnyírás

 

Az ősz folyamán a gyepről rendszeresen gyűjtsük össze a lehullott leveleket, hogy megakadályozzuk a gyep foltosodását. A fűszálak így tudnak fényhez és levegőhöz jutni, a nedves levelek alatt könnyen kialakulhatnak a különböző gombás betegségek. A fűnyírót lassan eltehetjük, fagyok esetén már ne nyírjuk a füvet. Az idei utolsó fűnyírás során 4-5 cm magasra hagyjuk a gyepet, hogy megakadályozzuk a fűszálak fagykárosodását. Amennyiben fűgyűjtőskosaras fűnyírógépünk van, az utolsó fűnyírás során a lehullott leveleket is összegyűjthetjük a gyepről. Fontos, hogy ilyenkor a gyep és a lehullott levelek is szárazak legyenek, mert a nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni. Amint megérkeznek az első fagyok, lehetőleg kerüljük a pázsit intenzív használatát, kíméljük a fűszálakat a mechanikai terheléstől. A fűnyírót úgy tegyük el télire, hogy előtte alaposan megtisztítottuk a szennyeződésektől, növényi maradványoktól. A fűnyírógépet fagymentes helyen, normál állapotban tartsuk.

 

A tél beállta előtti feladatok a konyhakertben és a gyümölcsösben

 

A konyhakert talaját előkészíthetjük a tavaszra azzal, ha a veteményesből eltávolítjuk az egyéves és fagyra érzékeny növényeket, a növénymaradványokat és felássuk a talajt. Ezután forgassunk a talajba komposztot és/vagy szerves trágyát, megalapozva ezzel a tavaszi termékeny talajt. Az olyan fagyérzékeny növényeket, mint például a chili, tegyük cserépbe és helyezzük a téli kertbe vagy hűvös, világos ablakpárkányba. Duggassuk el a fokhagymát és a vöröshagymát a konyhakertben és így már kora tavasszal friss és zsenge újhagymánk lesz. Hogyha az ágyásokat fokhagymagerezdekkel duggatjuk körbe, sok kártevőtől megvédhetjük a zöldségféléket tavasszal. Novemberben még vethető a télálló káposztafélék-, a télálló salátafélék- és a spenót magja is. Az évelő gyógy- és fűszernövények tövét (kakukkfű, rozmaring, zsálya) takarjuk le a kertben keletkező mulccsal (lehullott lomb, összeaprított gallyak, levágott fűnyesedék). A csonthéjasok metszését hagyjuk tavaszra, a málna, a szeder és a ribiszke több éves vesszőit azonban most metsszük le. A fagyok előtt, a lombhullás után végezzük el az őszi lemosó permetezést a gyümölcsfák, a bogyósok (például ribiszike, málna) és a szőlő kártevői ellen. Biokertekben is engedélyezett lemosó permetezésre alkalmas szerek a mészkénlé és a bordói lé, melyekkel a fákat, bokrokat, szőlőtőkéket bő lével kell lepermetezni.

 

Fák, bokrok és hagymások őszi (át)ültetése

 

Fagymentes időben lehetőségünk van a kevésbé fagyérzékeny növények át- és elültetésére. Amennyiben a talaj felső 20 cm-re nem fagyott, akkor bátran ültessük el az olyan dísznövények hagymáit, mint a jácint, a nárcisz vagy a tulipán. Az új díszfák és gyümölcsfák ültetését is elvégezhetjük a fagymentes napokon. Ilyenkor már nem csak konténeres, de szabadgyökerű facsemetéket is tudunk vásárolni. Szabadgyökerű fák esetében az ültetés előtt állítsuk a növény gyökérzetét 10-12 órára vízbe, hogy pótoljuk a vízveszteséget. Gyümölcsfák vásárlásakor csak olyan növényeket válasszunk, amelyeknek 5-6 ceruzavastagságú gyökere van. Ültetés előtt metsszük vissza a gyökereket, mert a sérült gyökereket különböző kórokozók támadhatják meg és a növény megeredése is sokkal lassabb lesz. Az ültetőgödör méretén ne spóroljunk, ássunk legalább 60 cm mély és ugyanilyen széles gödröt. Az ültetőgödör aljába kerüljön a talaj felső, termékeny rétege, szarvasmarhatrágya granulátum és érett vagy félig érett komposzt. Ültetés után taposással tömörítsük a facsemete körül a talajt, majd öntözzük be alaposan a növény körüli területet.

 

Jól jön egy erős aprítógép!

 

Az ősszel keletkező számtalan növényi hulladékot egy erős aprítógéppel pillanatok alatt kisebbre vághatjuk, amely így a komposztálóba dobható vagy mulcsként, azaz talajtakaró anyagként felhasználható a kertben. Amíg a zúzóhengeres aprítógépek csak a fásszárú növényi hulladékok aprítására alkalmasak, addig a forgókéses aprítógépekbe zöld hulladék (például levelek, gyümölcsök, zöldségek, lágyszárú növények) is kerülhetnek. Az aprítógépben leaprított gallyak a komposztálóba dobhatók, ültetésnél az ültetőgödörbe kerülhetnek, illetve mulcsként, azaz talajtakaró anyagként is használhatjuk.

 

Fagytűrő balkonnövényekkel díszítsük a teraszt és az ablakpárkányokat!

 

A mediterrán növényeket (leander, citromfa, olajfa, babér) és a nem fagytűrő dísznövényeket (muskátli, begónia) vigyük fagymentes, világos helyre, a legideálisabb az 5-15 fok körüli hőmérséklet számukra. Az öntözést csökkentsük, hetente legfeljebb egy alkalommal öntözzük a növényeket, amikor a talaj felső része már kiszáradt. A túlöntözés a növények pusztulásához vezethet, ezért mindenképp olyan edényekbe tegyük a növényeket, amelyek alja lyukas és a felesleges víz ki tud a lyukakon keresztül folyni. A balkonládákba és az egynyári virágágyásokba ültessünk fagytűrő dísznövényeket. Az árvácska, a díszkáposzta, a csarab és az erika mind-mind látványos és dekoratív, fagytűrő dísznövények. A cserepek aljába szórjunk agyaggolyót, amely magába szívja a felesleges vizet, amikor a cserépben a föld szárazzá válik. A fagyokig öntözzük a cserepes növényeket hetente egy alkalommal.

 

Itt a tűzifa darabolásának ideje

 

A favágás, faaprítás gyakorlatilag egész télen elvégezhető. A STIHL fűrészeivel gyorsan és hatékonyan elvégezhető a tűzifa aprítása. A megfelelő tűzifa minimum 2-3 évet szárad, ezért azt a fát, amit idén aprítottunk, ne használjunk tüzelésre csak 2 év múlva. A feldarabolt faanyagot tartsuk száraz helyen úgy, hogy a szél át tudja járni. A több évet száradt fa hatásfoka sokkal jobb, mint a nedves fáé, valamint tüzelése sokkal kevesebb füsttel jár.

 

Gondoskodjunk a madarakról is!

 

Az ősszel kihelyezett madárodúk sok különleges madarat a kertünkbe vonzhatnak. Fontos, hogy a madárodút olyan széltől védett helyre tegyük, ahol a macskák nem férnek hozzá. Az odút vízszintesen helyezzük el, a teteje legyen fedett. Az odút kívülről kezeljük lenmagolajjal, amely természetes anyag, mégis évekig vízhatlanná teszi az odú felületét. A madárodúkat mi magunk is összeállíthatjuk. Az otthoni barkácsolás során nagy hasznát vesszük a STIHL GTA 26-nak, amely a faanyag felaprítása mellett a fák és a bokrok metszésére is alkalmas, akkumulátoros, kézi ágvágó.

 

"KertÉRTŐK - Az otthon kertészkedők műsora" podcast már a legnépszerűbb felületeken a Spotify-on, az iTunes-ban és a Soundcloud-on is elérhető.

 

 

2020.11.11