Üvegház a kertben

Az üvegház lehet szabadon álló vagy épülethez csatolt, egyszerű vagy klimatizált, de a legfontosabb, hogy egész évben lehetőséget biztosít a növénytermesztésre, növénytartásra. Készítsük mi magunk vagy vásároljunk mobil üvegházat? Ezt a kérdést jártuk körbe idei utolsó podcast adásunkban.

Szabadon álló vagy csatolt?

 

Legyen szó szabadon álló vagy csatolt üvegházról, a cél ugyanaz: a növénytermesztés hosszának kitolása, az időjárás viszontagságainak elkerülése, ideális környezeti körülmények biztosítása a növények számára. Fóliasátor vagy üvegház nélkül igazán lerövidülne a zöldségtermesztésre alkalmas idő a kertben. A paradicsom, a paprika, a karfiol, a sütőtök vagy a görögdinnye termesztése során nagy előny, ha tavasszal van lehetőségünk a magok elvetésére és a megfelelő hőmérsékleten való palántanevelésre az üvegházban. Minél nagyobb egy üvegház, annál könnyebben lehet benne biztosítani a növényeknek megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat.

 

A szabadon álló üvegház előnye, hogy a fényellátás minden oldalról biztosított, és a helye a kertben szabadon kiválasztható. A csatolt üvegház a ház vagy a garázs falához csatlakozik, de akár egy erkély beépítése is remekül funkcionál. A csatolt üvegház előnye a könnyebb megközelítés, illetve, hogy télen a hőmérséklet magasabban tartása is egyszerűbb, a ház hőjét is be tudjuk vezetni, és a hátfal is tárolja a hőt, ez akár télikertnek is alkalmas. Bár az üvegházak elsődleges funkciója, hogy egész évben tudjunk zöldségféléket termeszteni, ennél jóval több mindenre alkalmasak. A tél folyamán itt tarthatjuk a fagyérzékeny cserepes növényeket, de az olyan kerti szerszámok, mint a gereblye vagy az ásó is tartható benne. Az üvegház elhelyezésekor a legjobb a déli tájolás. Nyáron meg kell tudnunk oldani az üvegház árnyékolását, és jó, ha szélvédett helyet találunk a kertben számára.

 

Az úgynevezett melegház ősztől tavaszig fűtött helyiség, ahol egész évben magas a hőmérséklet. Az ilyen üvegház fűtési költsége – főleg, ha szabadon álló üvegházról van szó – igen magas. A fűtetlen üvegház nem jár plusz fenntartási költséggel, és bár a fagyérzékeny növények téli tartására nem alkalmas, egész évben használhatjuk, ha ősszel télálló zöldségféléket vetünk el. A melegház és a fűtetlen üvegház köztes megoldása a mérsékelt üvegház, amelynek lényege, hogy télen sem csökken 5°C alá benne a hőmérséklet. Ebben tarthatóak télen a kevésbé fagyérzékeny mediterrán növények, így egész évben használható.

 

Mobil üvegházak

 

A fémvázas fóliasátrak pár ezer forinttól beszerezhetők, ezek ideálisak például tavasszal a palánták nevelésére. Napközben, magasabb hőmérséklet esetén a fólián található ablakokat nyissuk ki, szellőztessünk, hogy a palánták megfelelő hőmérsékleten fejlődhessenek. A polikarbonát panelekből álló, alumíniumszerkezetes üvegházak tulajdonsága, hogy strapabírók, UV-állók, stabilak, összeszerelésük egyszerű. A fémvázat ősszel akár a magaságyásra is ráhelyezhetjük. Legyen s mobil vagy magunk készítette üvegházról, érdemes csatornarendszert is kialakítani rajta, hogy biztosítsuk az esővíz hatékony elvezetését. A tetőn vagy az üvegház oldalán szükség van szellőztető nyílásra vagy nyílásokra, mert annak segítségével tudjuk az optimális hőmérsékletet és páratartalmat változtatni a növények számára.

 

Kártevők az üvegházban

 

Az üvegházban könnyebben elszaporodhatnak az olyan kártevők, mint például a szívogató életmódot folytató levéltetvek, melyek számos növényi vírus terjesztésében vesznek részt. Hatásos az ellenük való védekezésben a sárga ragacsos lap kihelyezése, amely vonzza őket. Természetes kondicionáló a csalánlevélből készített főzet is, amelyhez a csalán leveles hajtását, leveleit megfőzzük, a vízben hagyjuk ázni legalább 24 órát, majd leszűrjük, és ezzel permetezzük a növényeket. Az üvegházban kialakított ágyásokba vagy az edényekben termesztett növények földjébe tűzdeljünk fokhagymát, vessünk körömvirágot, bársonyvirágot, melyek távol tartják a kártevőket. Permetezés esetén az üvegház méretétől függően a kézi működésű, oldalra akasztható vagy háti permetezőt használjunk. A különböző szórófejek és ernyők segítségével specifikusan tudjuk az egyes növényeket permetezni. A STIHL permetező kínálatában mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

 

Magaságyás egész évben

 

A sokak által kedvelt magaságyásban is termeszthetünk egész évben zöldségféléket, hogyha télre letakarjuk az ágyás tetejét. Erre alkalmas egy PVC-, plexi- vagy üveglap, de akár fakeretre rögzített fátyolfólia is. Ősszel is sokszínűen megtölthetőek az ágyások, sokféle hidegtűrő zöldség közül választhatunk. Ilyenek például a spenót, a sóska és a mángold, a leveleskel és a bimbóskel, vagy a hagymafélék, a fokhagyma és a vöröshagyma. A salátakedvelők is találnak bőven hidegtűrő fajtát, mint például a rukkola, a téli porcsin vagy a madárbegysaláta.

2020.12.22