11 ehető virág a kertbe – nem csak finomak, de szépek is!

A legtöbb ehető virágot termeszthetjük magról, de palántaként is beszerezhetjük őket. Ebben az esetben mindenképpen érdeklődjünk utána, hogy permetezve voltak-e a növények. Lehetőleg organikus palántát válasszunk, de 3-4 hét elteltével bármelyik növényről nyugodtan leszüretelhetjük a virágokat.

1. Az egynyári kerti sarkantyúka vagy másik nevén a nasturtium (Tropaeolum majus) látványos, nagyméretű virágairól könnyen felismerhető. A virágok színe lehet citromsárga, narancssárga, piros, bíborvörös. Júniustól egészen októberig, melegebb őszön, novemberig szedhetjük virágait. Nem csak virágai, de kerek levelei és termései is fogyaszthatóak. Ízük a magas mustárolaj-glikozid tartalomnak köszönhetően enyhén csípős, pikáns. Magról vetve egyszerűen termeszthető cserépben és szabadföldön is. A szaporítását megkönnyíti, hogy a magok igen nagyméretűek. A palántákat cserépbe kora tavasszal vethetjük, a szabadföldi vetés legmegfelelőbb időpontja áprilisban van. A magokat laza, tápanyagokban dús, könnyen melegedő talajba vessük el.

 

2. A különböző szegfűfélék (Dianthus) csodás színű és formájú, mézes illatú virágaikkal díszítenek, melyek közül a legtöbb fajta virágszirmai ehetőek. A kisebb virágú fajták színe lehet fehér, halványrózsaszín, pink, vörös, bordó és lila is. A szegfű virágszirmai édesek, ízük enyhén fahéjra emlékeztető. Gyönyörűen díszíthetünk velük például desszerteket, salátákat. A szegfűmagokat áprilistól vethetjük szabadföldbe és cserépbe is. A magvetés során a talaj legyen laza szerkezetű, a bőséges öntözésről - főleg a kezdeti növekedési szakaszban - ne feledkezzünk meg. Szegfűt palántáról is ültethetünk, ebben az esetben az ültető gödörbe kerüljön egy-két marék szerves tápanyag is, ültetés után bőségesen locsoljuk be a talajt. A szegfűfélék évelő növények, ősz végén érdemes gondoskodnunk a takarásukról, mert nagy mínuszok idején kifagyhatnak.

 

3. A változatos megjelenésű mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) egyéves, könnyen termeszthető dísznövény. Virágai általában rózsaszínűek, de létezik fehér, barack és piros változata is. A virágok íze savanykás, citrusos, hasonló a zöldalmához, remekül passzol savanykás és gyümölcsös desszertekhez. Vethetjük magról, szaporíthatjuk dugványozással, de palántát is vásárolhatunk belőle. Ősszel cserepekbe ültetve, és fagymentes, világos helyen tartva átteleltethetjük.

 

4. Az élénk színű virágairól ismert kék búzavirág (Centaurea cyanus) egyéves növény, szára enyhén szőrözött. Izgalmas megjelenésű virágainak íze édes, gabonához hasonló. Az ételek díszítésére a teljes növény és a szirmok is alkalmasak. Egyszerűen vethető magról, melyre az április a legmegfelelőbb hónap. Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba vessük, cserépbe vagy szabadföldbe. Fontos, hogy fényben gazdag helyre ültessük.

 

5. A körömvirág (Calendula officinalis) egynyári növény, szára és levelei enyhén ragadósak, narancssárga színű virágai júniustól októberig virágzanak. A virágok nem csak frissen fogyaszthatóak, hiszen a szárított körömvirág-szirom remek teaalapanyag. A virágokat júniustól egészen októberig gyűjthetjük. Nagyméretű magjai könnyen és jól csíráznak, így egyszerűen termeszthető magról akár cserépben, akár szabadföldben. Napfényben gazdag helyre ültessük, és gondoskodjunk a növény rendszeres öntözéséről.

 

6. A mézike (Lobularia maritima), másik nevein illatos ternye vagy mézvirág, egyéves növény, nevét mézes illatú virágairól kapta. Virágai apró méretűek, színűk általában fehér, de már rózsaszín, pink és lila színű fajtákkal is találkozhatunk. Nemcsak virágai, de levelei is ehetőek, ízük enyhén pikáns, édeskés. Adhatjuk köretekhez, salátákhoz, desszertekhez. A mézike egyszerűen szaporítható tavasszal magról, félárnyékos vagy napos területet válasszunk neki. Mivel könnyen elterjed a talajfelszínen, ültetés előtt keressünk ennek megfelelően nagyobb helyet a növényeknek.

 

7. A robosztus megjelenésű kerti borágó (Borago officinalis) apró szőrökkel borított, egynyári növény, akár 0,5-1 méter magasra is megnőhet. Kékes-lila, csillag alakú virágai kecsesek, édeskés, uborkára emlékeztető ízűek. Nem csak virágai, de fiatal, zsenge levelei is ehetőek. A virágok salátákba keverhetőek, de különleges fogások díszítésére is tökéletesek. Magról való termesztése igen egyszerű, április második felétől már szabadföldbe is vethető. Mivel termetes megjelenésű, válasszunk neki ennek megfelelően helyet, hogy ne a talajon terüljenek el, a nagyobb növényeknek nyáron támasztékra is szükségük lehet.

 

8. A különleges virágzatáról ismert, egyéves sáfrányos szeklicét vagy kerti pórsáfrányt (Carthamus tinctorius) vidéki kertekben a sáfrány helyettesítésére termesztették. A szeklice virágszirma frissen narancssárga, megszárítva élénkvörös színű. A növény, kedvező körülmények között termesztve akár az 1-1,2 méteres magasságot is elérheti. Nagyméretű magjait áprilistól vethetjük szabadföldbe. Napfényben gazdag helyre ültessük morzsalékos, laza talajba.

 

9. A hidegtűrő, számtalan színben pompázó kerti árvácska (Viola x wittrockiana) virágai és levelei is ehetőek, ízük enyhén édes. Adhatjuk salátákhoz, díszíthetünk vele főételeket és desszerteket is. Bár magról is vethető, az árvácskát legegyszerűbb, ha palántaként szerezzük be. Ültethetjük a kert napos vagy félárnyékos részére is, a tápanyagban gazdag talajt kedveli. A nyári szárazságot és kánikulát rosszul viseli, ezért ilyenkor folyamatos és bőséges öntözést igényel.

 

10. Az orvosi székfű vagy ismertebb nevén a kamilla (Matricaria chamomilla) egynyári növény, nyáron nyíló virágait a magas illóolaj-tartalom jellemzi. A virágok íze frissen fogyasztva virágos-édes, szárítva kitűnő gyógytea alapanyag. Apró, mákszem nagyságú magvait március végén, április elején vethetjük szabadföldbe, de bent, az ablakpárkányban már akár februárban vethető. Mivel a magok fényre csíráznak, a tetejükre ne szórjunk földet.

 

11. Az évelő papsajtmályva (Malva neglecta) levele, virága és termése is ehető. Fűszeresen édes virágait és terméseit a teljes nyár folyamán, míg zsenge leveleit elsősorban tavasszal szedhetjük. A levelekből készülhet saláta, főzelék vagy leves, a virágokkal gyönyörűen díszíthetjük a különleges fogásokat. A papsajtmályva könnyen termeszthető magról, vetésének ideje áprilisban van.

 

Megjegyzés: A cikkben szereplő növények fogyasztása mindenki saját belátása szerint, saját felelősségre próbálja ki.

További hasznos kertápolási tippért látogass el a weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

 

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.01.17