5+1 illatos fűszernövény szabadföldi termesztése

A frissen szedett, ropogós fűszernövények illatánál és ízénél nehéz lenne finomabb és egészségesebb ételízesítőt találni. Szabadföldi termesztésük szinte gyerekjáték, legtöbbjük megjelenése vetekedik a legszebb dísznövényekével.

1. Tárkony
Ember magasságúra nőhet a citrusos, borsos, enyhén ánizsos ízű tárkony (Artemisia dracunculus), mely a világos, meleg, napfényes, szélvédett területeken érzi magát legjobban. Nagy mérete miatt gondoljuk át, a kert mely részére ültetjük majd. A tárkony fásodó szárú évelő, élénkzöld levelei lándzsás alakúak, apró, sárga virágai nyáron nyílnak. Leveleinek íze a virágzás ideje alatt a legintenzívebb. Ültessük tápanyagban gazdag, komposzttal dúsított talajba, öntözzük rendszeresen, mert a tárkony vízigényes fűszernövény. Hidegebb teleken takarjuk le a növény tövét lehullott lombbal, gallyakkal. Dugványozással könnyen szaporítható, a hajtásokat nyár végén vagy kora ősszel szedjük, a meggyökeresedett dugványokat a következő tavaszon, a fagyok után már szétültethetjük. A tárkony palántákat a tavasz második felétől ültethetjük 40-50 cm-es tő- és sortávolságra egymástól. A több éves növényeknél sűrűn előfordul, hogy száradni kezdenek, ezeket az idősebb töveket ássuk ki, tövüket óvatosan válasszuk szét, a száraz vagy beteg növényi részeket távolítsuk el. Ültessük a töveket gondosan előkészített ültetőgödrökbe, melyekbe tápanyagokban gazdag, porhanyós, laza talaj kerül. A több éves növényeket tavasszal érdemes megmetszeni, nagyjából 10-12 cm hajtásokat vágjunk.

 

2. Majoránna
A fűszeres, aromás kerti majoránna (Origanum majorana) a szurokfűhöz vagy másik nevén oregánóhoz nagyon hasonló növény, a konyhakert egyik elengedhetetlen fűszere. Íze aromás, friss, enyhén pikáns, ízesíthetünk vele leveseket, tésztákat, paradicsomos fogásokat, halakat. A majoránna 20-30 cm magasra növő, télálló évelő. Apró, tojásdad, világoszöld levelei átellenesen állnak, virágai fehérek vagy halványrózsaszínek, az egész növény finom illatot áraszt magából. Hogy a majoránna minél több levelet hozzon, virágos szárait vágjuk vissza a növény tövénél. A fűszernövényt a kert napos, meleg területére, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Magról április második felétől vethető, palántaként április végén érdemes kiültetni. A majoránna jól bírja a szárazságot, így akár sziklakertekbe is ültethető. Egyedül a növény kezdeti növekedési szakaszában igényel rendszeres öntözést. A majorannát dugványozással is szaporíthatjuk. A 8-10 cm hosszú hajtásokat tavasszal vagy ősszel is megvághatjuk. A dugványokat homokkal elkevert, laza talajba dugjuk, és 4-5 hónap elteltével ültessük helyükre.

 

3. Koriander
Az ázsiai konyha kedvelt fűszere a jellegzetes ízű koriander (Coriandrum sativum), melyet van, aki imád, van, aki ki nem állhat. Ennek legfőbb oka poloskához hasonló illata. A koriander egyéves lágyszárú, megjelenése hasonló a petrezselyeméhez. Világos színű, összetett ernyővirágzata nyáron virágzik. Ikerkaszat termései két résztermésből állnak, hasonlítanak a mustármaghoz. Miután a koriander elvirágzott, már nem fog friss leveleket hozni, ezért, hogyha leveleiért termesztjük, a virágszárakat még a kezdeti növekedési szakaszban csípjük ki a növény tövénél. A koriandert a legtöbben cserépben nevelik, pedig szabadföldön termesztve sokkal nagyobb és dúsabb levélzetet hoz. A látványos növekedés feltétele, hogy a koriandermagokat laza, jó vízelvezető képességű és tápanyagdús talajba vessük április közepétől. A koriander csírázása alatt és a kezdeti növekedési szakaszban, érdemes átlátszó lappal letakarni az ágyásokat. Vessük a magokat a kert meleg, napfényes részére, öntözzük rendszeresen.

 

4. Izsóp
A kerti izsóp (Hyssopus off. ssp officinalis) aromás illatú, tetszetős megjelenésű fűszernövény, a levendula és a rozmaring közeli rokona. Az izsóp 50-60 cm magasra növő, évelő félcserje. Négyoldalú, egyenes szárán keresztben átellenesen állnak lándzsás alakú, sötétzöld levelei. Mutatós, mélykék, lila színű virágzata egész nyáron át nyílik. Az izsóp remek fűszernövény, íze hasonlít a kakukkfűre és a tárkonyra, de gyógynövényként talán ismertebb. Hatékonyan alkalmazható a különböző légúti megbetegedések enyhítésére. Az izsópot ültessük a kert meleg, világos, napfényes részére. Legszebben az enyhén meszes, tápanyagban dús talajon fejlődik. A többéves növények jó szárazságtűrők, a vetés vagy a palántázás után, a kezdeti növekedési szakaszban levő növényeket azonban rendszeresen öntözzük. Tavasszal vagy kora ősszel tőosztással szaporíthatjuk, magról április végétől vethetjük. A zöld, leveles hajtásokat virágzásban vagy virágzás után metsszük vissza 15-20 cm hosszan. Az izsóp enyhén fagyérzékeny, ezért hidegebb teleken gondoskodjunk védelméről, fedjük a növény tövét száraz szerves növényi részekkel.

 

5. Citromkakukkfű
Legfeljebb 30 cm magasra nő a citromkakukkfű (Thymus citriodorus), mely virágos, citromos illatú és ízű, kedvelt fűszer- és gyógynövény. Íze remekül passzol a halakhoz, húsokhoz, zöldségekhez. A citrom illatú kakukkfű, a kerti kakukkfűhöz hasonló növekedésű, kúszó, fásodó szárú, mérsékelten télálló, évelő kiscserje. Keresztben átellenesen álló, apró, sárgás és világoszöld színű levelei aromásak, pici virágai illatosak, világoslila vagy rózsaszín színűek. Ültessük a kert meleg, legnaposabb részére, jó vízáteresztő képességű talajba. Akár sziklakertekbe is ültethetjük. A citromkakukkfű remek szárazságtűrő, a túlöntözést rosszul viseli. Az illatos fűszernövényt virágzásban vagy virágzás utána vágjuk vissza, hogy új hajtásokat hozzon. Bár a legtöbb kakukkfű jól bírja a fagyokat, kevésbé védett helyre ültetve vagy hidegebb teleken érdemes a citromkakukkfüvet lehullott lombbal, apró gallyakkal takarnunk.

 

6. Görög bazsalikom
A görög ’Bush’ bazsalikom (Ocimum basilicum var. minimum) apró termetű bazsalikom fajta, illata és íze intenzív, aromás. Egyéves, fásodó szárú, látványos megjelenésű fűszernövény. Kisméretű, fényes, élénkzöld színű levelei sűrűn helyezkednek el, fehér színű, kicsi virágai illatosak. Íze intenzív, megegyezik a kerti bazsalikom ízével, hasonlóan ánizsos, szegfűszeges, fűszeres. Szabadföldbe május elejétől vethető laza, porhanyós, tápanyagban gazdag talajba. Bent, az ablakpárkányban már március végén megkezdhetjük a magvetést, a palántákat az időjárástól függően, április végén, májusban ültethetjük ki. A kert napos, meleg, és lehetőleg szélvédett részébe ültessük. A görög bazsalikomot egészen az őszi lehűlésekig szedhetjük. Ősszel megpróbálhatjuk fagymentes helyen tovább termeszteni. Ilyen esetben a görög bazsalikomot óvatosan ássuk ki, tegyük cserépbe és helyezzük egy hűvösebb, de világos, magas páratartalmú ablakpárkányba.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.03.06