7+1 tipp a tökfélék termesztéséhez

A tökfélék vagy kabakosok családjába meleg- és tápanyagigényes növények tartoznak, melyeknek magjait úgynevezett ültetőfészekbe vetjük. Nem igényelnek különösebb gondozást, és akár még a komposztáló tetején is termeszthetők.

1. A tökfélék ezerarcú családja

 

A tökfélék vagy kabakosok családja (Cucurbitaceae) rendkívül változatos. Ide tartozik többek között a spárgatök, a sütőtök, az olajtök, a lopótök, a laskatök, a patisszon, az uborka, a cukkini, sőt, a sárgadinnye és a görögdinnye is. Közös jellemzőjük, hogy fény-, meleg-, valamint tápanyagigényesek. Gyökérzetük nagy kiterjedésű, száruk bokrosodó vagy indás, elágazódó, hajtásaik barázdáltak vagy szögletesek. Nagy méretű, sertesztőrökkel borított leveleik tenyeresen karéjosak. Látványos virágaik élénksárga vagy narancssárga színűek, egylaki váltivarúak. Termésük kabaktermés, mely lehet hengeres, megnyúlt, kerek, lapított félgömb vagy tojásdad alakú. Nagyméretű magvaik laposak, fehér, krémfehér, barna vagy szürke színűek, akár 5-8 évig megőrzik csírázóképességüket.

 

2. Hogyan, mikor és hova vessük a tökféléket?

 

A különböző tökféléket, fajtától függően, április közepétől, leginkább május elején, a fagyok elmúltával vethetjük szabadföldbe, a kert meleg és napfényes részébe. A késői vetés oka, hogy a tökfélék nagyon hideg- és fagyérzékeny növények, a magok csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. A magokat 3-6 cm mélyen ültessük, egy-egy ültetőfészekbe 3-4 db magot vessünk. A kikelt növényekből legfeljebb kettőt hagyjunk meg a fészekben. Ha esetleg több növényünk is kikelt, azokat óvatosan kiszedve új fészekbe ültethetjük vagy pótolhatjuk a hiányos fészkeket. A tökfélék virágzata rovarbeporzású, ezért érdemes a közelükbe színes virágokat, például sarkantyúkát vagy illatos fűszernövényeket (kapor, édeskömény) ültetni.

 

3. Miért vessük ültetőfészekbe a tökféléket?

 

A tökfélék magjait ültetőfészekbe ajánlott vetni. Az ültetőfészkeket – az adott növény növekedési erélytől függően- egymástól 1-1,5 méterre, tányérszerűen alakítsuk ki. Először is rajzoljunk egy 40-50 cm átmérőjű kört a talaj felszínén egy bot vagy a kapafej segítségével, majd egy ásóval vagy kapával emeljük ki a talajt a körből. Tegyünk bele 1-2 lapátnyi komposztot és szarvasmarhatrágyát, végül takarjuk be földdel. Az öntözés során a víz így itt marad, ami azért lényeges, mert a legtöbb tökféle igen vízigényes.

 

4. Milyen talajba vessük a tökféléket?

 

Bár a legtöbb tökféle a talaj típusára nem érzékeny, mindről elmondható, hogy a könnyen melegedő, jó vízáteresztő képességű, laza, tápanyagokban- és humuszban gazdag talajt kedvelik. Az ültetés előtt dolgozzunk az ültető gödörbe komposztot és szarvasmarhatrágyát, mert a tökfélék nagyon tápanyagigényes növények.

 

5. Hogyan gondozzuk a tökféléket?

 

A tökfélék közepes vagy nagy vízigényűek, öntözésükről gondoskodni kell, főleg aszály idején. Nem igényelnek különlegesebb növényápolást, de a körülöttük felbukkanó gyomnövényeket távolítsuk el, és nyáron kapáljuk meg többször a növény körül a talajt.

 

A tökféléknek több betegsége ismert, melyek közül a legjelentősebbek a tökmozaik vírus, a tökperonoszpóra, a töklisztharmat, a tök kolletotrihumos betegsége és a tök kladospóriumos betegsége. A kártevő rovarok közül a levéltetvek és a takácsatkák a kabakosok legnagyobb ellenségei. A kórokozók, kártevők elleni védekezés alapja, hogy ugyanazon a termőhelyen 4-5 évig nem termesztünk tökfélét, illetve, hogy a beteg növényi részeket mélyen a talajba forgatjuk, mert a gombabetegségek több évig életben maradhatnak a növénymaradványokon. 

 

A levéltetvek, szívogató életmódjuk miatt sok kárt okoznak a növényeken, ráadásul még a vírusok terjesztésében is részt vesznek. Éppen ezért a levéltetvek ellen a termesztés legelejétől fogva, folyamatosan védekezzünk. Hatásos, természetbarát megoldás a sárga, ragacsos színcsapda, mert a levéltetveket vonzza a sárga szín, de a bársonyvirág ültetése is eredményes lehet, mely távol tartja a tetveket a konyhakerttől.

 

6. Melyik tök a legjobb faragásra és melyiket használhatjuk a konyhában?

 

A Jack O’Lantern és a Gomez F1 tökökből készíthető a legszebb Halloween tök, amit egyre többen faragnak ki október végén, de a húsa ezeknek nem fogyasztható. A faragás után a dísztökökbe kerülhet a mécses vagy az apró lámpás, mely ősszel különleges hangulatot teremt a bejárati ajtó előtt vagy a teraszon. A bokrosodó vagy indás spárgatökből (főzőtök) készülhet a legfinomabb tökfőzelék, a laskatök vagy másik nevén istengyalulta tök és a nagydobosi tök pedig remekül eltartható télen is. A sütőtök vagy sonkatök egyes tövein 5-6 termésre számíthatunk. S honnan tudjuk, hogy szüretelhető-e már a sütőtök? A legegyszerűbb módszer, ha a termés szárát vizsgáljuk meg: ha a szár már száraz és fásodó, itt az ideje a tökök szedésének, szigorúan a szárral együtt, és lehetőleg még az őszi fagyok előtt!

 

7. Hogyan tároljuk a tökféléket?

 

Kedvező körülmények között a vastagabb héjú tökféléket, mint például a sütőtököt vagy a laskatököt akár több hónapig eltarthatjuk. A tél egyik alapvető, szezonális zöldségét száraz, hűvös helyen tároljuk a garázsban vagy a kamrában, ne mossuk meg, csak, amikor felhasználjuk majd. Helyezzünk a tökök alá újságpapírt, és ne halmozzuk egymásra a terméseket, egy rétegben helyezzük el a tököket. Csak sérülésmentes terméseket tegyünk el.

 

+1 Tököt a komposztálóba!

 

Sokan esküsznek a tökfélék komposztálóban való termesztésére, mert így egyrészt kielégíthető a növény magas tápanyagigénye, másrészt a tök árnyékot biztosít a komposztálónak.

2021.11.04