A fodormenta termesztése és gondozása

A fűszerkert illatos lakója a fodormenta, mely élénkzöld, fodros leveleivel díszít. Mivel gyorsan elterjedhet a kertben, ültetése előtt érdemes fémkeretet ásni a földbe, így növekedését kordában tarthatjuk.

A fodormenta megjelenése

 

A mentafélék nemzetségébe nagyjából 50 faj tartozik, ezek közül az egyik legkedveltebb a fodormenta (Mentha spicata), mely erőteljesen mentolos ízéről és illatáról ismert. A mentafélék áttelelő, évelő lágyszárúak, télen visszahúzódnak, tavasszal újra előbújnak. Föld alatti módosult hajtásokkal, sztólokkal telelnek át. A fodormenta szára 40-80 cm magas, élénkzöld, fodros, kopasz levelei fényesek, szélük fűrészes.  Júliusban nyíló füzér szerűen álló ajakos virágai halványlila vagy fehér színűek, nem jellemző rá a csíraképes magérlelés. 

 

A fodormenta ültetése és gondozása

 

A fodormenta könnyen és gyorsan elterjedhet a kertben, ezért ültetés előtt érdemes fémkeretet tenni köré, mely elegendő, ha 15-20 cm mélyen van a talajban, mert a mentafélék gyökérzete sekélyen helyezkedik el. Meleg- és fényigényes, ezért a legjobb a kert déli fekvésű részében termeszteni. A mentafélék rendszeres öntözést igényelnek. A talajra igényesek, ezért ültessük a fodormentát laza, jó vízgazdálkodású és tápanyagokban gazdag talajba. Cserépben is jól érzi magát, ilyenkor gondoskodjunk rendszeres öntözéséről. Virágzásban a legmagasabb az illóolaj tartalma, így a nagyobb volumenű szüretet akkora tervezzük. Legegyszerűbb termesztési módja, ha tavasszal vagy ősszel a föld alatti hajtásokat kiássuk, óvatosan 10-12 cm hosszú részekre szétdaraboljuk és rögtön új helyükre ültetjük, hogy ne száradjanak ki. 

 

Mire jó a fodormentából készült forrázat?

 

A mentából készült forrázat feszültségoldó, görcsoldó, frissítő és hűsítő hatású, antibakteriális tulajdonságú, sőt fejfájás esetén is bevethető. Segíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat. A mentatea fogyasztása szoptatás alatt nem ajánlott.

2021.04.08