A kínai galagonya termesztése

Elsősorban dió méretű gyümölcséért termesztik a dekoratív megjelenésű kínai galagonyát, amelynek magas C-vitamintartalma mellett flavonoid és szerves sav tartalma is jelentős.

A kínai galagonya környezeti igényei

A kínai vagy hegyi galagonyát (Crataegus pinnatifida var. major) Dr. Hrotkó Károly hozta be Kínából hazánkba, többek között a gyümölcs magas beltartalmi értékei miatt. A nagyjából 3-4 méter magas kisfa vagy bokor itthon még kevésbé ismert, pedig remekül érzi magát a hazai kertekben, könnyen termeszthető, a talajra nem igényes. Előnye, hogy kisebb kertekben is termeszthető, hajtásrendszere nem tövises, a növény nagyon mutatós. Sötétzöld levelei fényesek, bőrneműek, nagyméretűek, ősszel sárgára színeződnek. Április végén nyíló, nagyméretű virágai fehér színűek, alakjuk a hazai galagonyához nagyon hasonló, de szaguk kellemetlen. Termesztésük során nem igényelnek különösebb gondozást, metszés nélkül szellős koronát nevelnek. A hazánkban termesztett fajták teljes mértékben télállóak.

Kedvelt kínai galagonyafajták

Dr. Hrotkó Károly a kilencvenes évek közepén három fajtát hozott be hazánkba. Ezek közül az egyik legkedveltebb kínai galagonya fajta a 'Bíbor', amely a legtöbb termést hozza. Október közepén, végén érnek formás, gömbölyű termései, melyek sötétvörös színűek, ízük fanyarkás, hasonló a piros ribiszkééhez. Legnagyobb termései a 'Korall' fajtának vannak, akár a 3,5 cm-t is elérhetik. Gyümölcsei élénkpirosak, korallpirosak, gömb alakúak, a hazai fajták közül a legkorábban, már október elején érnek. Lisztes húsú termésének íze kevésbé fanyar. Az előző kettő fajtánál kisebb, de sokkal zamatosabb terméseket hoz a 'Karmazsin' fajta, melynek gyümölcsei hengeres alakúak.

A kínai galagonya gyümölcse igazi vitaminbomba

A kínai galagonya szeptember végén, októberben érő termései 2,5-3,5 cm nagyságúak, színük éretten élénkpiros, bordó, a termésekben általában öt mag található. Termését a kínai orvoslás régóta használja gyógyításra: az immunrendszer erősítésére, a vérellátás javítására, a szív- és érrendszer támogatására. Fogyasztása javítja az emésztést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja a lépet. Kiemelkedő C-vitamin tartalma mellett jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat és pektint. A termés jól tárolható, sokszínűen fogyasztható. A gyümölcsökből egyszerűen készíthető aszalvány, melyet összedarabolva és leforrázva ízletes teát kapunk. Eltehető kompótnak, lekvárnak, dzsemnek, sokan a birsalmasajthoz hasonló ínyencséget készítenek belőle, de sütve is nagyon ízletes.

 

Forrás:

Dr. Hrotkó Károly: Könnyen termeszthető a kínai galagonya (Kertészet és Szőlészet 2020.11.)

Magyar Lajos: Új gyümölcsünk a kínai galagonya (Agrofórum 2020 85)

Fotó: Dr. Hrotkó Károly

2022.11.11