A leveles kel termesztése

Igazi főnyeremény a konyhakertben a leveles kel, amelynek épp akkor kezdődik a szezonja, amikor a legtöbb zöldség már letermett.

A leveles kel vagy fodros kel bizonyos változatai akár 80-90 cm magasra is megnőnek. Jellemzője, hogy a legtöbb káposzta félével ellentétben nem növeszt fejet. Első évében dús, húsos leveleket hajt, a másodikban magszárat hoz. A leveles kel kb. -15°C-ig fagytűrő, ezért az egyik legjelentősebb téli, szezonális zöldségünk. Vitaminokban (A-, B2-, B6-, B9-, C- és K-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas) gazdag, valamint nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidot, omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A zsenge, friss levelek salátába téve, zöldturmixokba keverve használhatók, a nagyobb levelek párolva, főzve és sütve is felkészíthetők. Fogyasztása serkenti az anyagcserét és az emésztést, segíti a vitaminok, ásványi anyagok jobb hasznosulását, gyulladáscsökkentő, sejtvédő tuljadonságú, valamint magas antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.


A leveles kel vetőmagokat 1-1,5 cm mélyen vessük el, a növény a talaj minőségére nem túl igényes. A vetés ideális ideje május, június, de júliusban és augusztusban is elvethető. A sor- és tőtávolság 30-40 x 50-60 cm. Remek előveteményei a bab, a borsó, a cukorborsó, a sárgarépa és a spenót, de káposztaféle után ne ültessük. A kezdeti növekedési szakaszban vízigényes, ezért rendszeres öntözéséről ekkor gondoskodnunk kell. A leveles kel később elég igénytelen növény. Kedvelt azonban a kártevő rovarok körében, ezért rovarvédelme fontos. Ha nem szeretnénk permetezni, érdemes szúnyoghálóból keretet készíteni, és azt az ágyás felé helyezni. A nyár elején vetett leveles kel friss, külső levelei augusztusban, szeptember elején már szüretelhetők. Mindig csak a levelek egyharmadát szedjük le, mert így fog tud egészen kora tavaszig életben maradni. Íze télen a legfinomabb, édeskés, zamatos.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.04.26