A levendula termesztése és gondozása

1924-ben dr. Bittera Gyula telepítette hazánkban az első francia levendula ültetvényeket Tihanyban. A Tihanyi-félsziget egyedi és különleges mikroklímájának és talajadottságainak köszönhetően az itt termő levendula illóolajtartalmának minősége világhírű lett.

A legfontosabb termesztett levendulafajok

 

A levendula az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik sok más termesztett gyógynövény mellett, mint például a bazsalikom, a citromfű, a menta, a rozmaring vagy éppen az orvosi zsálya. A családra jellemző a keresztben átellenes vagy örvös levélállás, a négyoldalú szár és a mirigyszőrökben található illóolajok. A világon körülbelül 30 féle levendula faj ismert, a hazai kertekben az angol levendula (Lavandula x intermedia) és a francia levendula (Lavandula angustifolia) a legkedveltebb. A levendula évelő félcserje, erőteljes gyökérzetű, gyökerei akár 2-4 m mélyre hatolnak. 

 

A valódi vagy francia levendula 30-60 cm magasságra, 120 cm szélesre nőhet, a hibrid vagy angol levendula erőteljesebb növekedésű, magassága a 100 cm-t, átmérője a 150 cm-t is meghaladhatja. A francia levendula 3-5 cm hosszú és 0,2-0,5 cm széles, szürkészöld színű, nemezesen szőrözött levelei keskeny lándzsás alakúak. Az angol levendula levelei kevésbé szőrözöttek, nagyobbak (5-7 cm hosszúságúak, 0,8-1 cm szélesek). A francia levendula virágos hajtásai 20-40 cm hosszúra nőnek, míg az angol levendula hajtásai hosszabbak, a 90 cm-t is elérhetik, és gyakran elágazók. A francia levendula június közepétől virágzik, az angol levendula fővirágzása júliusban van.

 

A levendula szaporítási módjai 

 

A levendulát magról vetve, feltöltéses bujtással, tőosztással és dugványozással lehet szaporítani. Sikeres szaporítási mód a fás dugványozás, melyet tavasszal és kora ősszel is elvégezhetünk. A 15-20 cm nagyságú fás dugványokat az egyik szárcsomóhoz közel, 45°-os vágási szögben metsszük, mert az így kapott metszési felület erőteljesebb gyökérképződéssel jár. A hajtásokat egymástól 20 cm sortávolságra, 5 cm tőtávolságra ültessük 5 cm mélyen laza, jó vízgazdálkodású homok és átrostált, érett komposzt keverékébe. Fontos, hogy az ültetés után minimalizáljuk a hajtások nedvességveszteségét, ezért folyamatosan gondoskodjunk az öntözésről. Őszi dugványozás esetén a dugványokat télen takarjuk le, hogy a fagyok nehogy kárt okozzanak bennük. 

 

A levendula virágának szárítása

 

A levendula virágzatot a kora reggeli órákban szedjük meg, mert a virágok illóolaj tartalma ekkor a legmagasabb. A virágokat a szüret után azonnal szárítsuk. A levendula virágos hajtásait kisebb csokrokba kötve vagy kisebb mennyiség esetében tálcára kiterítve is száríthatjuk. A szárítást közvetlen napfénytől védett, szellős és száraz helyen végezzük. A megszáradt virágokat morzsoljuk le, tegyük légmentesen záródó üvegekbe, dobozokba, tartsuk száraz és sötét helyen. A szárított levendula virág így 2-3 évig őrzi meg minőségét.

 

Mire jó a levendula forrázata?

 

Az már sokunk számára ismert, hogy a levendula virága (Lavandulae flos) nyugtató hatású, jól alkalmazható alvásproblémák, feszültség és idegesség esetén, de ezen kívül számos problémára lehet még használni. Görcsoldó és emésztést segítő hatása miatt a gyomor- és bélpanaszok enyhítésére is szolgál. A levendulatea készítésekor 1 teáskanál (5-6 gramm) szárított levendula virágot 2 dl vízzel leforrázunk, az edényt letakarjuk, majd 10-15 percig ázni hagyjuk. Amennyiben a levendula ízét túl intenzívnek érezzük, finomíthatjuk a forrázatot citromfűvel, melynek citrusos íze remekül passzol a levendula jellegzetes, aromás zamatához.

 

Mikor alkalmazzuk a levendula illóolaját?

 

Az orvosi levendula illóolaja hosszú múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak és a görögök, sőt az egyiptomiak is előszeretettel használták. A levendula illóolaja kimagaslóan jó görcsoldó tulajdonságú, emellett nyugtató, gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatása is ismert. Az illóolaj párologtatóba téve álmatlanság esetén segítheti a nyugodt alvást, feszültségre szorongásoldó hatása miatt javasolt. Alkalmazása a várandósság első trimeszterében nem ajánlott.

 

Felhasznált irodalom:

 

Bernáth Jenő – Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése, felhasználása

Rachel Frély: A levendula titkai

Feller Adrienne – Tobai Ágota: Aromareneszánsz

 

Beh Mariann

 

 
2021.07.12