A paradicsom nyári gondozása

A nyár egyik kedvence a paradicsom, melynek sikeres termesztéséhez nem csak rendszeres tápanyagutánpótlásra és öntözésre, de megfelelő támasztékra is szükség van. A paradicsom egészséges fejlődéséhez a növényt kacsolni is kell, mert így több napfényhez jut, és kevésbé lesz fogékony a gombás megbetegedésekre.

A paradicsom igényei

A paradicsom napfény- és melegkedvelő zöldségféle, a kert déli fekvésű, napos, szélvédett részében érzi a legjobban magát, legyen szó szabadföldi- vagy magaságyásban való termesztésről. Rendszeres öntözést és tápanyagutánpótlást igényel. Éppen ezért a palánták szabadföldbe ültetésekor mindenképp kerüljön az ültetőgödörbe valamilyen szervestrágya, például pelletált baromfi- vagy szarvasmarhatrágya és érett komposzt keveréke. A nyár folyamán havonta 1-2 alkalommal dolgozzunk a talajba 8-10 cm mélyen érett, átrostált komposztot. A paradicsom, közeli rokonaihoz, a paprikához és a padlizsánhoz hasonlóan vízigényes növény, naponta öntözzük a nyár folyamán. Az öntözés során fontos, hogy a földet öntözzük, a növényt ne érje víz. Ez azért lényeges, mert így sok betegség kialakulását megelőzhetjük, a paradicsom egészségesebb marad.

Mi a különbség a determinált és az indeterminált paradicsomfajták között?

A paradicsomfajták között három növekedési típust különböztetünk meg: bokrosodó-, azaz determinált fajtákat, folyton növő vagy futó-, azaz indeterminált fajtákat és félig bokrosodó, másik nevén féldeterminált fajtákat. Kisebb kertekbe, magaságyásokba vagy a teraszra, balkonra a determinált fajták ajánlottak, melyeket balkonparadicsomoknak vagy bokorparadicsomoknak is hívnak. Ezek a bokrosodó paradicsomfajták nem nőnek magasra, egy bizonyos magasság után megáll a növekedésük. A folyton növő paradicsomfajták folyamatosan növekednek, az őszi fagyokig teremnek. Ezekkel jóval több a feladat, folyamatosan gondozni kell őket, erős támasztékra van szükségük.

Miért kell a paradicsomot kacsolni?

A paradicsomok főhajtásainak tövéből, a levélnyél és a szár találkozásánál úgynevezett hónaljhajtások nőnek. Ezekből a másodlagos hajtásokból újabb fürtökkel és hajtásokkal teli szárak fejlődnek. Az indeterminált és a féldeterminált paradicsomfajtákat rendszeresen kacsolni szükséges a tenyészidőszakban. A hónaljhajtásokat azért szükséges kimetszeni, mert így a növény kordában tartható, egyenes szár nevelhető, valamint minden része, tehát az alsóbb részeken elhelyezkedő termések is megfelelő mennyiségű fényhez jutnak. A metszéshez éles és tiszta metszőollót használjunk. Metszés előtt fertőtlenítsük gyógyszertári alkohollal a metszőolló késeit, ezzel megakadályozható az egyes betegséges terjesztése. Ezenkívül a hónaljhajtások eltávolításával a növény kevésbé lesz fogékony a gombás megbetegedésekre a szellősebb bokornak köszönhetően.

Gondoskodjunk az indeterminált paradicsomok számára erős támasztékról!

A bokorparadicsomok számára általában nem szükséges támaszték, de a szélnek kitett kertrészekben a biztonság kedvéért ezek mellé is állíthatunk támrendszert. A folyton növő és a félig bokrosodó fajták optimális fejlődéséhez azonban mindenképp erős támaszték szükséges. A támasztéknak alkalmas a nád, a bambusznád, az egyenes gallyak, de a kertészetekben, barkácsáruházakban fémtámasztékot is vásárolhatunk. A támasztékhoz a paradicsomot gyorskötözővel, madzaggal vagy növénykapoccsal rögzítsük. A támasztékra több okból is szükség van. Az egyik az, hogy támaszték nélkül a folyton növő fajták elterülnek a földön, aminek hatására a növény, és így a termések is állandóan nedvesek lesznek, fogékonyabbá válnak a betegségekre, a termések nem tudnak megfelelően beérni. A másik, hogy a nagy tömeg hatására a hajtások könnyen eltörnek, megrepednek támaszték nélkül, valamint így sokkal szellősebben, átláthatóbban nevelhető a növény

2022.07.06