
A rozmaring termesztése, gondozása
A mediterrán vidékekről származó rozmaring meleg- és fénykedvelő fűszernövény. Levele frissen és szárítva is kedvelt fűszer, a népi gyógyászat évszázadok óta előszeretettel alkalmazza.
A rozmaring termesztése
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) fásodó szárú kiscserje. Sötétzöld színű levelei fényesek, hosszúkás-lándzsás alakúak, fehér vagy halványlila virágai illatosak. Termesztése történhet magról palántázással, fás dugványozással vagy a félfás szárak feltöltésével, bújtással. A magról való szaporítás a legkevésbé sikeres, mert a rozmaring magjai nehezen csíráznak, ezért a másik két módszer előtérbe helyezendő. Ha mégis a magvetés mellett döntenénk, a magokat fagymentes helyen áprilisban vethetjük, a palántázás optimális ideje szeptember közepétől október végéig tart. A rozmaring dugványozását tavasszal és ősszel is végezhetjük. A dugványozáskor 10-12 cm-es leveles szárakat metsszünk le éles metszőollóval az anyanövényről. A szár alsó egyharmadáról távolítsuk el a leveleket. Szúrjuk a dugványokat gondosan előkészített, morzsalékos, laza homok és tápanyagban gazdag virágföld keverékébe 2-3 cm mélyen. A dugványokat lehetőleg takarjuk fóliával, mert a sikeres gyökeresedés egyik feltétele a magas páratartalom. Ilyenkor naponta egyszer-kétszer szellőztessünk. Őszi dugványozás esetén a fagyok megérkeztekor gondosan takarjuk a dugványokat lehullott avarral és száraz növényi részekkel. A bújtás során az anyanövény néhány hosszabb, félfás szárát rögzítsük a talaj felszínén több helyen. Ahol a szár a talajjal érintkezik, ott a leveleket vágjuk le róla. A lebújtatott szárak végén megjelenő friss hajtások és a lebújtatott szárrészen látható apró gyökerek megjelenésekor az új növényt vágjuk le az anyanövényről és ültessük új helyére.
A rozmaring gondozása
A rozmaring nap- és meleg imádó növény, válasszuk számára a kert napfényes részét, cserépben nevelve helyezzük napfényes, déli fekvésű ablakpárkányba. A rozmaring fagyérzékeny fűszernövény, ezért télen, főleg a fiatalabb növényeket, takarjuk le alaposan gallyakkal, szénával, száraz levelekkel. Cserépben nevelve a növényeket ősz végén vigyük fagymentes, világos helyre, 3-4 hetente, amikor a földjük teteje kiszáradt, öntözzük meg. A rozmaring leginkább a középkötött, száraz és mésztartalmú talajt kedveli. Jól tűri a
szárazságot, a túlöntözést azonban nem, ezért a cserépben nevelt növényeknél mindig ügyeljünk rá, hogy ne legyen pangó víz a cserépben.
A rozmaring felhasználása
A pikáns, karakteres ízű rozmaring frissen és szárítva is használható a különböző ételek ízesítésére. Ízesíthetünk vele húsokat, halakat, sült zöldségeket, leveseket, vagy akár
édességeket is. Érdemes a főzés vagy sütés során ágastul a fogáshoz adni, és a végén kivenni az ételből, mert a levelek nehezen puhulnak meg.
A rozmaring tea
A rozmaring teája aromás, fűszeres, karakteres ízű. A levelekből készített forrázat frissítő, emésztést segítő, energetizáló, koncentráció javító, segít fejfájás és kimerültség esetén. Fogyasztása ajánlott tanulás vagy munka közben. A tea elkészítésekor egy teáskanál szárított rozmaring levelet vagy két teáskanál friss, apróra vágott rozmaring levelet öntsünk le forrásban levő vízzel, fedjük le az edény tetejét, majd áztassuk 10-15 percig. A forrázatot szűrjük le, fogyasszuk magában vagy ízesítsük mézzel, frissen facsart narancs levével. A rozmaring tea fogyasztását várandósok, szoptató édesanyák, valamint kisgyermekek kerüljék.
A rozmaring illóolaj
A rozmaringolaj a fokozza a vérkeringést, energetizál, antibakteriális tulajdonságú, gyulladáscsökkentő hatású, segíti a koncentrációt és a memorizálást. A rozmaring illóolaj használata várandósság és szoptatás alatt, valamint kisgyermekeknél nem ajánlott.
A rozmaring szárítása
A rozmaring kedvező körülmények között gyorsan és intenzíven nő, ezért hamar megeshet, hogy a friss felhasználás mellett tudunk belőle fűszernek és tea alapanyagnak is szárítani. A rozmaringot száríthatjuk csokrokba kötve. Ehhez 8-10 levágott leveles szárat szorosan kössünk meg, lógassuk fel meleg, száraz, közvetlen napfénytől védett helyen. A leveleket tálcára kiterítve vagy aszalógépben is száríthatjuk. Tálcára téve ügyeljünk rá, hogy a levelek csak egy rétegben kerüljenek a tálcára, mert így tud minden oldaluk megfelelően megszáradni. A levelek akkor tehetőek el, ha már könnyen törnek morzsolásra. A megszáradt leveleket minél nagyobb darabokban tesszük el, annál tovább marad meg jellegzetes aromájuk, illatuk. A megszárított rozmaring leveleket tegyük légmentesen zárható dobozokba vagy üvegekbe, tartsuk száraz, sötét helyen. A csomagolásra írjuk fel a szárítás pontos időpontját, így egyszerűen tudjuk követni a felhasználhatóságát, ami körülbelül 2 év. A rozmaringot összekeverhetjük szárított babérlevéllel, mentával, aszalt gyümölcsökkel, így egy frissítő, koncentrációt segítő teakeveréket kapunk.
Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el a weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek
Írta: Beh Mariann
A STIHL kertápolási szakértője