A sikeres vetés 4+1 titka

A vetés nem bonyolult művelet, néhány lépést azonban be kell tartanunk ahhoz, hogy sikerélményünk legyen benne, és egészséges, erős növényeink fejlődjenek.

1. Vetőmag, lejárt vetőmag

 

A sikeres termesztés alapja a jó minőségű vetőmag. Csak megbízható forrásból származó, jó csírázó képességű vetőmagokat vásároljunk. Vásárláskor nézzük meg a vetőmag lejárati idejét, olyan csomagot válasszunk, ami zárt, nem sérült, jól olvashatóak rajta a feliratok. Ha nem használjuk fel az összes magot, a legjobb, ha légmentesen záródó üvegbe, dobozba tesszük, és sötét, hűvös helyen tároljuk. 

 

Abban az esetben sem kell kétségbe esnünk, ha a kerti fészerben a csomagolás szerint lejárt vetőmagot találunk. Ilyenkor először is vizsgáljuk meg a magokat. A kellemetlen, dohos szagú, esetleg penészes magokat ne használjuk fel. A sérülésmentes, de lejárt szavatosságú vetőmagokat ne szabadföldbe vessük el, hanem cserépbe, hogy nyomon tudjuk követni a csírázást. 

 

2. Vetés előtt áztatás

 

A magvakat a vetés előtt áztassuk be, mert a csírázás így napokkal lerövidíthető. Az apróbb magvakat 4-5 órára, a nagyobbakat 1-2 napra áztassuk vízbe. A legjobb, ha erre a célra esővizet tudunk használni, de az olyan gyógynövényes oldatokban való áztatás is rendkívül hatásos, mint a körömvirágból, kamillából vagy csalánból készített főzetek. Gyógynövény főzetek használata esetén egy liter forrásban levő vízhez adjunk egy evőkanál szárított gyógynövény alapanyagot, fedjük le az edény tetejét, hagyjuk állni 15-20 percig. Szűrjük le, miután kihűlt, áztassuk ebben a vetőmagokat.

 

3. Nem mindegy a vetésmélység

 

A magokat minden esetben a csomagoláson feltüntetett ültetési mélység szerint vessük el. A sekélyen vetett mag könnyebben kiszáradhat, megdőlhet, a túl mélyre vetett mag lassabban kel ki, deformált lehet. 

 

4. Ültetőközeg – figyeljünk az arányokra

 

A vetőmagokat kétharmad részt átszitált, érett komposzt és egyharmad részt homok keverékébe vessük el. A keverékhez kőzetlisztet adva megakadályozhatjuk a fertőző gombák fejlődését. A komposzt átszitálására készítsünk szitát: apró lyukú, horganyozott ketrechálót rögzítsünk fa keretre. A cserepet, balkonládát az edény háromnegyedéig töltsük meg. A földet tömörítsük, és ha szükséges pótoljuk. Az elvetett magvakra szitált homokot szórjunk, óvatosan tömörítsük, nyomkodjuk le.

 

5. Öntözzünk szakszerűen

 

A balkonládákat, cserepeket a kelésig tegyük világos, meleg (kb. 25°C-os) helyre, a földet öntözzük minden nap, de még jobb, ha a cserép alatti tálcába is öntünk naponta vizet. Az öntözésre a kézi vízpermetező a legideálisabb, így megakadályozhatjuk a magok kimosódását. Inkább többször, de egyszerre kevesebb vizet használva öntözzünk. Korai vetés esetén a kezdeti növekedési szakaszban fedjük le az edény tetejét műanyag- vagy üveglappal, hogy biztosítsuk a magok csírázásához az optimális és állandó hőmérsékletet, valamint a magas páratartalmat.

 
2021.05.27