A tökfélék vírusos és gombás betegségei

A tökfélék termesztése során sok bosszúságot okozhatnak a vírusos és gombás megbetegedések, melyek általában a kabakosok családjába tartozó más zöldségfélékre, például az uborkára vagy a sárgadinnyére is veszélyt jelentenek.

A tökfélék vírusos betegségei

1. Tökmozaik

A tökmozaik vírusos megbetegedésének gazdanövényei első sorban a sárga- és a görögdinnye, de a kabakosok családjába tartozó minden fajon megjelenhet. Kórokozója a cucumber mosaic cucumovirus (CMV) és a watermelon mosaic potyvirus (WMV). E mozaik vírusok fertőzése esetén a növények gyengén fejlődnek, kevés és apró, deformált, márványozottan foltos termést hoznak. A mozaikvírusfertőzés tünete a leveleken megjelenő először sárga színű, majd mozaikszerű foltok, a levelek deformáltsága, kisebb mérete. A
tökmozaik vírust levéltetvek terjesztik, a fertőzés mértéke a levéltetvek elszaporodásától függ, a kabakosok magjával a fertőzés nem vihető át.

Hogyan védekezhetünk a tökmozaik ellen?


A leghatásosabb, ha olyan fajtát választunk, amely rezisztens a cucumber mosaic cucumovirus-sal (CMV) szemben. Fontos a levéltetvek elleni folyamatos védekezés, és segíthet az is, ha a különböző kabakos növényeket egymástól távol termesztjük, mert a levéltetvek a fertőzést csak kis távolságon belül végzik.

2. A tök sárga mozaikja

A tökfélék egyik legjelentősebb vírusos betegsége a tök sárga mozaikja, melynek a zucchini yellow mosaic potyvirus a kórokozója. A tök sárga mozaikja nem csak a tökféléken, hanem minden a kabakosok családjába tartozó növényen okozhat megbetegedést. A betegség tünete a növények visszamaradt növekedése, a levelek elszíneződése és az apró, göcsörtös megjelenésű termések. Jellemző tünet a levéllemez hólyagosodása, és a levelek fő- és mellékereinek halványzöldre, majd sárgára színeződése.

Hogyan védekezhetünk a tök sárga mozaikja ellen?

A tök sárga mozaikja elleni védekezés azért is nehéz, mert a kórokozót nem csak a levéltetvek terjesztik, hanem pollennel és maggal is átvihető. Amit tehetünk, az egyrészt a levéltetvek elleni folyamatos védekezés, valamint a vírusgyanús növények eltávolítása a konyhakertből.

 

A tökfélék gombás betegségei

1. Tökperonoszpóra

A tökperonoszpóra kórokozója a Pseudoperonospora cubensis, oospórás gomba, amely elsősorban az uborkatermesztés során okoz nagy károkat, de a sárgadinnye és a különböző tökfélék is gazdanövényei. A tökperonoszpóra igen ellenálló gombafajta, a hűvös és a meleg időjárás sem fog ki rajta. A tökperonoszpóra tünete a levél színén és a levélfonákon is látható. A levélszínen apró, szögletes, sárgászöld színű foltok jelennek meg, melyek rövid időn belül összeolvadnak, ami a levél színének halványodását eredményezi. A levélfonákon lilásbarna színű bevonat figyelhető meg. Idővel a levélen tapasztalható foltok világosbarna színűek lesznek, súlyos esetben a levéllemez elpusztul.

Hogyan védekezhetünk a tökperonoszpóra ellen?

A tökperonoszpóra számára kedvező a magas páratartalom, a levélfelület nedvessége, éppen ezért ne a növény felületét, hanem csak a tövet, valamint a növény körüli talajt öntözzük. Palántanevelés során a hajtató helyiségben ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl magas a páratartalom.

2. Töklisztharmat

A kabakosok családjának tagjait fertőzi a kleisztotéciumos gombák családjába tartozó Erysiphe cichoracearum és a Sphaerotheca fulininea. A töklisztharmat páraigénye alacsony, a konídiumok csírázásához a szórt fény az optimális. A töklisztharmat jellemző tünetei a teljes levélfelületen, így a levélszínen és a levélfonákon is láthatók. Először foltszerű, később az egész levéllemezre kiterjedő fehér színű bevonat (micélium) figyelhető meg, mely idővel lisztszerűvé válik. A tünet későbbi szakaszában a fehér bevonaton apró, fekete pontok (kleisztotéciumok) láthatók.

Hogyan védekezhetünk a töklisztharmat ellen?

A tenyészidőszak végén ne hagyjuk a területen a letermett kabakos növények maradványait, hanem gyűjtsük össze, és tegyük olyan komposztálóba, amely távol esik a konyhakerttől, mert a fertőzés a beteg levélmaradványokon könnyen áttelel. Az is megoldás, ha a növénymaradványokat a termőterülettől távol, mélyen a talajba forgatjuk.

3. A tök kolletotrihumos betegsége

Szinte kivétel nélkül minden kabakos növény a gazdanövénye a tök kolletotrihumos betegségének (Colletotrichum orbiculare). A betegség tünetei a levélen, a levélnyélen, a száron, a termésen, sőt, már a csíranövényen vagy a palántán is megfigyelhetők. A leveleken kerekded foltok láthatók, a levélnyélen és a száron ovális, megnyúlt foltok jellemzőek. A csíranövényen és a palántán jellemző tünet a szártő barnára színeződése, befűződése. A terméseken kerek vagy ovális, kráterszerű foltok láthatók, a foltok alatti szövet barna, üreges szerkezetű. A kórokozó fertőzési forrásai a magok is, ami megnehezíti az ellene való hatásos védekezést.

Hogyan védekezhetünk a tök kolletotrihumos betegsége ellen?

Mivel a beteg növénymaradványokon a gomba több évig életben maradhat, az elsődleges védekezési módszer a növényi részek mély talajba forgatása vagy megsemmisítése. Segíthet az is, ha ugyanazon a termőterületen kabakosokat (tökfélét, uborkát, sárga- vagy görögdinnyét) csak 4-5 évente termesztünk.

4. A tök kladospóriumos betegsége

A tök kladospóriumos betegségének fő gazdanövényei a patisszon, a tök és az uborka. Kórokozója a Cladosporium cucumerinum, amely konídiumtartós gombafajta. A fertőzés tünetei a leveleken, az indákon és a termésen figyelhetők meg. A leveleken és az indákon kezdetben apró, vizenyős foltok, majd kerek vagy szögletes, barna színű foltok láthatók. A fiatal terméseken apró, vizenyős, később nagyobb, kráterszerű foltok jelennek meg, mely alatt a termés szerkezete üreges. A termések növekedése visszamarad.

Hogyan védekezhetünk a tök kladospóriumos betegsége ellen?

A beteg növénymaradványokat forgassuk mélyen a talajba, mert ezeken a növényi részeken a gomba több évig életben maradhat. Ugyanazon a termőterületen csak 4-5 évente termesszünk kabakosokat (tökfélét, uborkát, sárga- vagy görögdinnyét).

Forrás: Glits Márton – Folk Győző: Kertészeti növénykórtan

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.22