Az ezerarcú cukkini termesztése, felhasználása

Egyszerű a termesztése, sokat és hosszú időn át terem, valamint rengeteg módon felhasználható. A cukkini nem véletlenül a konyhakert nagy kedvence.

A cukkini jellemzői

A tökfélék (Cucubitaceae) családjába tartozó cukkini (Cucurbita pepo L. convar. giromontiina) a spárgatök és a csillagtök közeli rokona, környezeti igényük és termesztésük is igen hasonló. A cukkini erőteljes növekedésű zöldségféle, gyökérzete nagy kiterjedésű, szára a fajtától függően kúszó vagy bokorszerű, indákat nem fejleszt. Tenyeresen karéjos levelei márványozott felületűek, nagyméretűek, serteszőrökkel borítottak. Nagyméretű, látványos egylaki, váltivarú virágaik ehetőek, színük napsárga vagy narancssárga. A cukkini termése a tökfélékre jellemző kabaktermés, mely változatos színű, megnyúlt, henger alakú, sima felületű. A termésben található magvak fehérek vagy krémszínűek, laposak.

A cukkini környezeti igénye


A cukkini meleg- és fényigényes zöldségféle, ezért a kert napos, meleg részébe ültessük. A talajtípusra nem különösebben igényes, de kedveli a középkötött, 6,5-7,5-es pH-jú talajt. Kifejezetten tápanyagigényes, és a magas humusztartalmú talajon való termesztést meghálálja. A talaj humusztartalmát úgy tudjuk legjobban megemelni, ha ültetéskor a cukkini ültetőgödrébe komposztot szórunk. A komposzt, a benne található számtalan mikroorganizmusnak köszönhetően fokozza a talaj élővilágának aktivitását, valamint magas rostartalmának köszönhetően a talaj vízmegtartó képességét is növeli. Ugyanarra a helyre ne ültessük, ahol az előző években is tökfélét termesztettünk. Fagyérzékeny, ezért szabadföldi termesztésével várni kell a májusi fagyok végéig. A kifejlett cukkini, erős gyökérzetének köszönhetően jól tűri a néhány napos szárazságot, de a kezdeti növekedési időszakban és szárazabb időjárás esetén öntözzük rendszeresen.

A cukkini termesztése


A cukkini termesztése egyszerű. A magokat március végétől vethetjük 2-3 cm mélyen ültetőtálcákba vagy cserepekbe. A cukkini fagy- és hidegérzékeny, csírázásához minimum 12°C szükséges, ezért állandó helyre vetés helyett a legjobb palántázással termeszteni. A cukkini éppen ezért remek másodvetésű haszonnövény. A vetőmagok 25-30°C-on gyorsan, 5-7 nap alatt kikelnek. A fiatal cukkini palántákat tegyük világos, meleg, magas páratartalmú helyre, amíg az állandó helyükre nem ültetjük. Az ültetésig várjunk a májusi fagyosszentek végéig. A palánták számára úgynevezett ültetőfészkeket készítsünk, és tartsuk szem előtt, hogy a cukkininak nagy helyre van szüksége a növekedése során. Az előkészített talajon egymástól 1-1,2 m távolságra alakítsuk ki az ültetőfészkeket, melyekbe komposzt és szarvasmarhatrágya keveréke kerüljön. A fészkeket tányér szerűen alakítsuk ki, hogy az esővíz ezekbe folyjon. A kiültetés után rendszeres öntözzük a növényeket, a felbukkanó gyomokat mindig távolítsuk el a növény körül, nyáron hetente-kéthetente kapáljuk át a talajt a növény körül.


A cukkini sokszínű felhasználása

A cukkini magas rost- és víztartalmú zöldségféle. Fehérje-, szénhidrát-, és ásványi anyag, valamint kalória tartalma alacsony. A cukkini termése igen változatos mind méretben, mind színben. Találunk fehér-, citromsárga-, narancssárga-, zöld- és foltos héjú cukkini termést is. A cukkini -semleges ízének köszönhetően- rengeteg módon felhasználható. Nyersen, főzve, grillezve, rántva és sütve is tudunk belőle isteni fogásokat készíteni. A friss, zsenge cukkini tehető salátába, lecsóba, de akár még édes süteményekbe is. Finom (krém)levesnek, darálthússal vagy gombával töltve, vékony szeletekre vágva, befűszerezve és grillen sütve, de van, aki mártásként, savanyúságként vagy éppen lekvárként lát benne fantáziát. A cukkini virága szintén ízletes csemege. A virágokat ki lehet rántani, meg lehet párolni, de a töltött cukkinivirág is igazi kulináris különlegesség.

 

További kertápolási tippekért látogasson el weboldalunkra: https://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.09.18