Díszít és gyógyít: a körömvirág termesztése

A fészekvirágzatúak családjába tartozó körömvirág régóta használt gyógynövény, de díszítő értéke miatt is kedvelt a kertben. Az egyéves lágyszárú napfény- és melegigényes, jól tűri a szárazságot, könnyen szaporítható magról, szabadföldben és cserépben is termeszthető.

A körömvirág jellemzői

 

A körömvirág (Calendula officinalis) egyéves, lágyszárú növény, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Európában a XII. században kezdték termeszteni, Ázsia nyugati részéről és a Földközi-tenger mellékéről származik. Már a középkorból találhatóak róla jegyzetek, amikor levest főztek belőle, gyógynövényként előszeretettel alkalmazták, és festékként is használták. A Calendula jelentése latinul a hónap első napja, ami arra utalhat, hogy a körömvirág hónapról hónapra hozza az újabb virágait.

 

A körömvirág gyökérzete karószerű, mélyre hatol a talajban. Négyszögletű, 20-60 cm magas szára a tövénél elágazó. Hosszúkás lándzsa alakú, élénkzöld levelei ragacsos tapintásúak, apró szőrképletekkel borítottak. 3-8 cm átmérőjű fészekvirágzatai citromsárga, narancssárga vagy vöröses narancssárga színben pompáznak júniustól egészen az őszi fagyokig. A körömvirág virágzata lehet egyszerű vagy telt. Az egyszerű virágzat esetében a nyelves virágok egy sorban vannak, míg a telt virágzatoknál a nyelves virágok több sorban helyezkednek el. Csíraképes kaszattermést a virágzat szélén elhelyezkedő virágok hoznak. A kaszattermések karomszerűek, érdesek, könnyen csíráznak.

 

A körömvirág környezeti igénye

 

A körömvirág meleg- és napfényigényes növény. Jól tűri a szárazságot, de csak akkor, ha jó vízgazdálkodású területen termesztjük. A kisebb fagyokat kibírja, ezért októberig, novemberig díszít a kertben. Ültessük tápanyagban gazdag, laza, morzsalékos talajba. A lisztharmatra érzékeny, ezért ne termesszük a kert párásabb, kevésbé levegős helyén, és ne vessük túl közel egymáshoz az egyes töveket. 

 

A körömvirág termesztése

 

A körömvirág magja 8-10°C-on kezd csírázni, ezért a kaszatterméseket már márciusban elvethetjük szabadföldbe. A terméseket 2-3 cm mélyen vessük, majd tömörítsük a talajt. A magok rendkívül gyorsan, 4-5 nap alatt kicsíráznak. Ez idő alatt öntözzük minden nap a talajt, ha nem esik csapadék. A körömvirág cserépben is termeszthető. A pangó vizet nem kedveli, ezért csak olyan cserépbe ültessük, amelynek alja lyukas, hogy a felesleges víz ki tudjon rajta folyni. Ültessük tápanyagokban gazdag, komposzttal dúsított, laza talajba. Cserépben nevelve öntözzük rendszeresen. 

 

A körömvirág felhasználása

 

A körömvirág virágzatát (Calendulae flos cum calycibus) teljes nyílásban szedjük. A gyűjtést végezzük száraz, napsütéses időben. A virágzatokat folyamatosan gyűjthetjük júniustól egészen októberig, novemberig. Miután leszedtük, szárítsuk tálcákra kiterítve, száraz és napfénytől védett, szellős helyen. Száradás után lemorzsolhatjuk a szirmokat a növényről vagy legfeljebb 1 cm hosszú virágszárral együtt is eltehetjük az egész virágzatokat. A száraz virágszirmokat vagy virágzatokat tartsuk száraz, légmentesen záródó üvegekben, dobozokban, tartsuk sötét helyen.

 

A körömvirág virágzata többek között vízben oldódó flavonoidokat, nyálkaanyagokat, szaponinokat és zsírban oldódó karotinoidokat tartalmaz. A belőle készített forrázat sejtvédő és vértisztító tulajdonságú, használható máj-, gyomor-, bélrendszeri betegségek esetén gyulladáscsökkentő, valamint tisztító hatása miatt. Külsőleg használva is igen kedvelt gyógynövény regeneráló és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ajánlott visszeres betegségek, nehezen gyógyuló sebek gyógyítására.

 

Felhasznált irodalom:

 

Bernáth Jenő-Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása, Mezőgazda Kiadó 2007

Szépréthy Tibor: Díszít és gyógyít, Mezőgazda Kiadó 2015

 

2021.07.23