Így szárítsuk a kertben szüretelt fűszernövényeket
A kertben termesztett fűszernövények, gyógynövények egyik pillanatról a másikra szaporodhatnak el annyira bőségesen a kertben, hogy friss felhasználásuk mellett, már szárításukra is lehetőségünk adódik. Tippjeink segítségével könnyen eltehetjük a kert kincseit télire.
Mikor szedjük a gyógy-és fűszernövényeket?
A különböző fajták begyűjtésének ideje természetesen más-más időpontokba esik, azt azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a szárításra szánt növényeket száraz, meleg időben tegyük, mert a nedves növényi részek jóval nehezebben száradnak. Az olyan virágokat, mint például a különböző levendula fajok vagy a körömvirág virágzatai, a virágnyílás után néhány nappal vágjuk. A leveleket (például zsályalevél, medvehagyma levél), leveles hajtásokat (például menta, citromfű, rozmaring) virágzás előtt vagy a virágok nyílásakor gyűjtsük, mert ekkor a legmagasabb a hatóanyag- és az illóolajtartalmuk. A terméseket, magokat (például koriander, kapor, édeskömény) éretten szedjük le.
Hogyan szárítsuk a különböző növényi részeket?
A növényi részeket száríthatjuk laza csokrokba kötve és fellógatva, papírra, tálcára kiterítve vagy akár aszalógépben és sütőben is. Utóbbi akkor jelenti a legjobb megoldást, ha már napok óta esős, párás az időjárás, és nincs lehetőségünk a növényeket szárazon leszüretelni. Mivel az aszalógép tálcája lyukacsos, kisebb növényi részek esetén helyezzünk a tálcákra papírtörlőt. Ez a szárítási mód jól működik az olyan vastagabb levelű növényeknél is, mint például a babér, de gyökerek szárítására (például csalán) is remekül bevethetjük.
A növényi részeket tálcákra kiterítve is száríthatjuk, erre a meleg, száraz és közvetlen napfénytől védett helyek a legmegfelelőbbek. Ha egyszerre nagyobb adag növényt szárítanánk így, akkor a ,,tálca” lehet egy keretre erősített jól szellőző vászon vagy szúnyogháló is. A szárítás során ügyeljünk rá, hogy a növényi részeket csak egy rétegben helyezzük el a tálcán, így tudnak valóban kiszáradni. Érdemes kiterítve szárítani a kakukkfüvet, a majoránnát, az oreganot, a petrezselyem- és kaporlevelet.
Nagyobb mennyiségű leszüretelt gyógynövény esetében a legegyszerűbb módszer, ha 8-10 növényt összefogva csokrokat készítünk, amit szellős, napfénytől védett, száraz helyre fellógatva szárítunk. Így száríthatjuk a mentákat, a citromfüvet, a zsályát, az izsópot, a tárkonyt vagy a csalánt is.
Mikor tudjuk, hogy megszáradtak a növényi részek?
Amikor a megszárított növényi részek morzsolásra már könnyedén törnek, nem érzünk nedves részeket a morzsolásuk során, elkészültek. Ennek idejét nem lehet pontosan megmondani, hiszen a száradás ideje függ a szárítás módjától és az adott növényi résztől is. A csokrokba kötött növényekről a legkönnyebben úgy húzhatjuk le a leveleket, ha egyesével áthúzzuk őket a madzagon. Ha ezután még marad levél, levéldarab a száron, azt külön szedjük még le. A morzsoláshoz érdemes tiszta kesztyűt húznunk, mert a bőrünk könnyen sérülhet a munka alatt. Amennyiben teának gyűjtöttünk alapanyagot, a megszáradt leveleket ne törjük kisebbre, ne morzsoljuk apróra, mert így tovább eltarthatóak, aromájuk hosszabb ideig megmarad. Összemorzsolni elegendő lesz közvetlenül a fogyasztás előtt a leveleket. A száraz növényi részeket légmentesen záródó, száraz üvegekbe, dobozokba tegyük el, és sötét helyen tartsuk, így akár 2 évig felhasználhatóak maradnak. Az üvegekre érdemes felírnunk a bennük található növény vagy növények nevét és a dátumot is.
Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek
Írta: Beh Mariann
A STIHL kertápolási szakértője




