Kivit a kertbe!

Egyre több kerttulajdonos ültet kivit a kertbe, ami a növény rendkívüli ellenállóságának, tetszetős megjelenésének, gyors növekedésének, és nem utolsó sorban vitamindús gyümölcsének köszönhető.

A kivi ültetése
Az ültetés előtt mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a kivi gyorsan növő, lombhullató, évelő kúszónövény, akár a 10-12 méter hosszúságot is elérheti. Gyakorlatilag egész évben ültethetjük, de javasolt a kora tavaszi és a késő őszi telepítés. Legjobb, ha a kert félárnyékos vagy kevésbé napos, szélvédett részébe ültetjük. Az ültetőgödörbe komposzt, szervesmarhatrágya és általános virágföld keveréke kerüljön. Nagyon fontos a kivi számára a támaszték, amiről már az ültetéskor gondoskodjunk. A támaszték lehet kerítés, házfal vagy éppen egy pergola, de akár a szőlőhöz hasonlóan lugast is nevelhetünk a növényből.

 

A kivi gondozása
A kivi nagyméretű, ovális alakú, enyhén szőrözött leveleivel is díszít, nem beszélve különleges megjelenésű, fehér vagy halványsárga színű, illatos virágzatáról. A kivi nagy előnye, hogy nem kíván extra gondoskodást, de rendszeres öntözéséről mindenképpen gondoskodjunk. Metszése nem kíván különösebb képzettséget, mert a tavaszi ritkításon, hajtásválogatáson kívül nem szükséges metszeni. Bár a kivi télálló, hidegebb teleken takarjuk a tövét száradt növényi részekkel.

 

Porzós? Termős? Kétlaki?
A legtöbb termeszthető kivi kétlaki növény, csak akkor terem, ha párban vásároljuk, így jobb, ha egy porzós, aza hím és két, három vagy akár négy termős, azaz nőivarú növényt is beszerzünk. A nagyobb kertészetekben öntermékeny kivit is választhatunk, de ezek hátránya, hogy a kétlaki kivihez képest kevesebb termést hoznak. Általánosságban elmondható, hogy az egyes kivifajták 2-4 év után fordulnak termőre. A kivi érett termése nyár végén, ősz elején szüretelhető.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.02.12